Makale

Milletimizin Amerika’daki Yüz Akı

Milletimizin Amerika’daki Yüz Akı

Bayram Erdoğan
Bolu İl Müftü Yrd. Türk Amerikan Toplum Merkezi Din Görevlisi

Amerika’da 9704 Good Luuck Rd Lanham Maryland adresi genelde Müslümanlar, özelde de Türkler için büyük bir önem arz etmektedir. Good Luuck sokak ismidir. İngilizcede “iyi şans” anlamına gelmektedir. Sokağın da şanslısı olur muymuş demeyiniz lütfen! Gerçekten de şanslı bir sokak...
Çünkü bu sokakta her Müslümanın gurur duyacağı ve sokaktan geçen herkesin içine girmek isteyeceği bir kompleks mevcut. Osmanlı mimarisinden esinlenerek yapılan cami etrafında şekillenen bu yapılar, belirttiğimiz gibi bir kompleksi meydana getiriyor. Büyük ve gayet özenle yapılmış bu cami etrafından bir Müslümanın sosyal anlamda ihtiyaç duyabileceği her şey mevcut. İçerisinde Türk hamamı, kreş, anaokulu ve imam hatip lisesi bulunan bu yer, ilerleyen zamanlarda bir ilim irfan yuvası olmayı hedeflemektedir. Bunun yanında içerisinde bulunan lokantası ile Türk mutfağının tatlarını da sergileyecek olması, hem kültürümüzün bir nüvesini başka milletlere göstermesi hem de burada yaşayan vatandaşlarımızın bu tatlara uzak kalmaması bakımından önemli diyebiliriz. Devamla, bu yapının içerisinde bulunan kapalı yüzme havuzları, İslami Eserler Müzesi, çeşitli spor ve piknik alanları, on tane tarihî Türk evi ve 303 araçlık otoparkı ile bu kompleks, 60.000 metre karelik bir alana sahiptir.
Sabık Diyanet İşleri Başkan Yardımcılarından ve Amerika’nın ilk Sosyal ve Din Hizmetleri Müşaviri, rahmetli Dr. Abdulbaki Keskin tarafından satın alınarak Diyanet İşleri Başkanlığına kazandırılan arsa üzerinde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde ve olağanüstü destekleriyle başlatılan devasa inşaat, 2014 yılının eylül ayı sonlarına doğru bitirilerek açılması planlanmaktadır. Çocuğu, genci, yaşlısı, kadını ve erkeğiyle insanlar, külliyeyi gezdiklerinde âdeta Anadolu havası alarak kendilerini Türkiye’de hissedecekler. Şehadet parmağı gibi semaya doğru yükselen minarelerinden okunan ezan-ı Muhammedi’yi dinleyerek, camide namaz kılarak, Kur’an okuyup, sohbetlere katılarak ruhen dinlenip huzur bulacaklar.
Spor yaparak, havuzunda yüzerek, hamamında terleyerek insanlar bedenen dinlenecekler. Türk mutfağında açlıklarını giderip, Türk kahvesini yudumlamanın keyfini çıkaracaklar.
Okulunda okuyanların, kütüphanesinde zamanını değerlendirenlerin, ilim meclislerine berdevam olanların gönül dünyaları zenginleşecek.
Amerika gibi büyük bir ülkede, başkent Washington’da böylesine bir külliye, hem İslam dininin mabedine verdiği değeri göstermesi bakımından büyük bir önemi haiz; ayrıca cami etrafında inşaatı devam eden imaretler, Hz. Muhammed (s.a.s.)’in getirdiği İslam dininin sosyal yaşamla iç içe olduğu mesajını vermesi açısından da önem arz etmektedir.
Umuyor ve diliyoruz ki bu kompleks İslam âleminin ve Türkiye’mizin Amerika’da atan kalbi olacak ve Amerika başta olmak üzere ülkemizden ve dünyanın her tarafından gelecek ziyaretçilerin akınına uğrayacaktır.
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s.) bir hadis-i şeriflerinde; “Kim Allah için bir mescit yaparsa, Allah da onun için cennette köşk yapar.” buyurmaktalar.
Başta Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. Mehmet Görmez, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Özafşar ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Prof. Dr. Mehmet Paçacı, Washington Büyükelçimiz Serdar Kılıç, TACC Yönetim Kurulu üyeleri, inşaat çalışanları ve aziz halkımız olmak üzere külliyenin vücut bulmasında himmeti, gayreti, yardımı ve desteği olan herkesten Hak Teala razı olsun. Devamla, Rabbimizden niyazımız o ki, yapılan bu kompleksin başından sonuna kadar her safhasında, geceli gündüzlü olağanüstü gayreti ve fedakârlığıyla çalışmaları sürdürüp, inşaatı bitirme aşamasına getiren Washington Sosyal ve Din Hizmetleri Müşaviri ve TACC Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Yaşar Çolak gibi kardeşlerimizin sayısını, İslam hizmetine ihtiyaç olan her yerde çoğaltsın, artırsın inşallah.
Cenab-ı Hak külliyenin ziyaretçilerini ve caminin cemaatini bol eylesin. İslam âlemine, ülkemize ve Amerika’ya hayırlı ve uğurlu olsun.