Makale

Haydi, Yaz Kur’an Kursuna!

Halime Karabulut

Haydi, Yaz Kur’an Kursuna!

Sıcak yaz günlerinde, okullar tatil… Parklar, havuzlar, bilgisayar oyunları, mahalle arkadaşları ve daha nice cazip seçenekler arasında çocuklara, Kur’an kursuna gitmeyi tercih ettirecek, Kur’an’ı ve Hz. Peygamber (s.a.s.)’i sevdirecek bir projeniz var mı?
Çorum Müftülüğüne bağlı çalışan din görevlileri çocuklara camiyi sevdirecek etkinliklerle; Allah’ı, Kur’an’ı ve Hz. Peygamber (s.a.s)’i anlatacak, sevdirecek bir yol arar. Öyle bir yol olmalı ki çocuklar koşarak gelmeli. Hem dinini öğrenmeli hem de eğlenmeli. Bütün güzellikler bir arada olmalı yani. Üstelik bu işler ciddi, disiplinli ve profesyonel bir ekip tarafından yapılmalı. Hedef kitlesi çocuk, konu da din olunca, daha hassas davranmak gerekecek elbette.
Projede görev alacak din görevlileri belirlenir ve öncelikle “Proje Döngüsü Eğitimi Semineri” verilir kendilerine. Valilikçe düzenlenen bu seminere proje ortağı olan kurumlardan görevliler de katılır. Din hizmeti sunma noktasında planlı ve belli projeler çerçevesinde hareket etmek, din görevlileri arasında koordinasyonu sağlamak ve yapılan faaliyetlerin görünürlüğü, somut çıktıları, raporlandırma ve arşivleme işlemleri için bir ekip kurulmalıdır ayrıca. İşte bu öneme binaen il müftüsü Mehmet Âşık, söz konusu proje eğitimine Abdullah Sanar ve Mustafa Göncü’yü görevlendirir.
Öncelikle Çorum il merkezinde ikamet eden çocukların sosyokültürel ve eğitim durumları hakkında bir araştırma yapmakla başlarlar işe. Sonra da müftü Âşık’ın teklifiyle, yaz Kur’an kurslarına katılacak öğrencilere yönelik bir proje hazırlamaya karar verilir. Çocuk yaşta suça karışan ve/ya suç mağduru olanların yoğun olarak yaşadığı mahalleler başta olmak üzere pilot mahalleler seçilir ve bu bölgelerde, yaz Kur’an kurslarına kayıt yapan 150 öğrenci ile proje başlatılmış olur.
“Yaz Kur’an Kurslarında Daha Fazlasını Öğreniyorum” projesi ile Çorum, Mimar Sinan Camii, İlim Yayma Camii, Hz. Ömer Camii, Veysel Karani Camiiyaz Kur’an kurslarına kayıt yapan 400 öğrencinin fiziksel, duygusal, sosyal ve zihinsel gelişimlerinin, sanat ve spor aktiviteleriyle ve ebeveynlerin bilgilendirilmesi yoluyla mutlu ailelerin oluşmasına katkı sağlanmak amaçlanır. 12 hafta süreyle uygulanan bu projenin paydaşlarını; Çorum Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü, Çorum Eğitimi Sevenler Derneği (ÇESDER) oluşturur.
Proje kapsamında yaz Kur’an kurslarında uygulanan “Diyanet İşleri Başkanlığı Müfredatının” yanı sıra çocukların kursa devam etmelerini sağlamak, camiye gelme alışkanlığını artırmak ve boş gezerek suça yönelmelerini azaltmak üzere çeşitli soysal aktiviteler ve sosyal faaliyetler belirlenir. Milli Eğitim Müdürlüğünden gönüllü öğretmenler, Sağlık Müdürlüğünden psikolojik danışmanlar, belediyeden araç, malzeme ve kumanya temininin karşılanması için protokol imzalanır. Hafta içi sabah 9-12 saatleri arasında yaz Kur’an kursu müfredatı işlenirken, öğleden sonraları, Çorum İl Müftülüğü proje yönetim ekibi ve çalışma grubu üyeleri tarafından kurslara kayıt yapan öğrenci ve velilere yönelik sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlenir. Resim, ebru sanatı, musiki, spor, fotoğrafçılık ve yabancı dil kursu ile halk oyunları kursu, Hızlı Okuma Teknikleri, edebiyat kulübü, satranç kulübü, kültürel gezi ve aktiviteler yapılır. Öğrenci velileri için; aile içi iletişim ve çocuk gelişim özellikleri, çocukların sağlıklı beslenmesi ve ergen sağlığı gibi konularda seminerler düzenlenir. Öğrencilerin yoğun katılımıyla Çorum’un tarihî yerleri (Murad-ı Rabi Ulu Camii, Müze, Şehitlik, üç sahabe kabrinin bulunduğu Hıdırlık, İskilipli Atıf Efendi Mezarı, Hitit uygarlığının başkenti olan Alacahöyük ve Boğazkale gibi yerler) gezdirilir. Bu geziden duyulan memnuniyeti öğrenci velileri şöyle dile getirir: “Bizler yıllardır Çorum’da yaşıyoruz. Fakat daha müzeyi, şehitliği, hele Alacahöyük ve Boğazkale’yi hiç görmedik. Çocuklarımız bizden önce memleketlerini gezip görme imkânına sahip oldular. Çocuklarımıza bu imkânları verenlere teşekkür ediyoruz.”
Projenin uygulandığı mahallelerde, hatta uzak mahallelerde ikamet edip bu projeden haberdar olan çocuklar ve aileleri de etkinliklerde yer almak isterler. Proje pilot bölgelerde ve seçilen camilerde başarılı bir şekilde uygulanınca, Müftü Mehmet Âşık, bir sonraki yıl diğer mahallelerde de uygulanacağı müjdesini verir. 2011 yılında hayata geçirilen “Yaz Kur’an Kurslarında Daha Fazlasını Öğreniyorum Projesi’ 2012 ve 2013 yıllarında içeriği daha da zenginleştirilerek devam etmiş ve basında geniş yer almıştır. Ayrıca Müftülük Web sitesinde proje etkinliklerinden görüntüler paylaşılmış ve diğer illere de örnek teşkil etmiştir. Nitekim ülke genelinde söz konusu projeye benzer uygulamaların sayısında artış olmuştur.
Proje süresince 11 kişilik “Proje İzleme Grubu” projeyi gözlemlemiş, ilerleyen aşamalarda proje yürütücüsü ve proje ortaklarının da görüş ve önerileri doğrultusunda proje zaman zaman revize edilmiştir.
Projenin son aşamalarında Çorum Devlet Tiyatro Salonunda, Çorum halkının katılımı ile gerçekleştirilen ve büyük bir şölen havası içerisinde geçen programda öğrencilerin seslendirdiği ilahiler, oynadıkları skeç ve tiyatrolar izleyenlerin büyük beğenisini kazanır. Proje etkinlikleri çerçevesinde öğrenciler tarafından yapılan ebru sergisi ise hem tiyatro girişinde hem de Çorum Hürriyet Parkında sergilenir ve vatandaşlardan tam not alır. Proje koordinatörü Abdullah Sanır, halkın sergiye olan ilgisini şu sözlerle özetliyor:
“Yaz Kur’an kursuna gelen öğrencilerimizin yapmış oldukları ebrular sergilendiğinde, halkımız bu tabloları satın almak istedi ve: ‘Bu tabloyu yapan sanatçı kim, bilmek istiyoruz?’ dediler.
Ayrıca bu etkinliğe katılan bir gazeteci de köşesinde şu ifadelere yer vermişti: “Gazeteciliğim esnasında birçok konferansa, etkinliğe katıldım; ancak gözlerimi kırpmadan, koltuğa çakılmışçasına yerimden kımıldamadan izlediğin bir etkinlik oldu bu.”
Uygulanan bu başarılı proje sayesinde öğrenciler, yaz Kur’an kursuna aralıksız devam ederler. Çocuklarının her sabah bir önceki günden daha istekli ve heyecanlı şekilde kursa koştuklarını gören aileler bu duruma pek şaşırır. Bir veli bu durumu şu sözlerle ifade eder: “Çocuklar sabah kalktıklarında kahvaltıyı bile beklemeden yaz Kur’an kursuna gidiyorlardı. ‘Bugün kursa gitmeseniz, biraz işimiz var, sizde yardım etseniz çok memnun oluruz’ dediğimizde, ‘şimdi kursa gitmemiz gerekir, işi sonra da yapabiliriz’ cevabıyla karşılaşınca duyduklarımıza inanamadık. Oysaki daha önceki dönemler de, kursa gitmeye pek istekleri yoktu. Hatta çoğu zaman göndermekte zorlanıyorduk.”
Projenin bu başarısına veliler nasıl şaşırmasın ki? Diğer mahallelerden çocuklar bile projenin uygulandığı mahalle camilerine akın ettiği hâlde… Çocuklara kursu sevdiren neydi? Neydi onları sıcak yatağından kaldıran… Yazın sıcaklığında serin havuzlarda yüzmek varken Kur’an kursuna gitmelerini sağlayan neydi? Hocalarının güler yüzü mü, arkadaşlarıyla koşup oynamak mı, tiyatro oyunları mı, resim yapmak mı, tarihî yerleri gezip görmek mi?
Belki bunların hepsiydi. Belki de proje de emeği geçen din görevlilerinin güler yüzü, samimiyeti ve görev aşkıydı.
İnanıyoruz ki, dünyanın dört bir yanında hizmet veren din gönüllüleri de, 2014 yılı yaz Kur’an kurslarında, camilerini çocuk cıvıltılarıyla dolduracaklar. Cami bahçeleri çocuk şenlik alanına dönüşecek. Çocukların narin sesleri Kur’an-ı Kerim’in veciz ahengiyle buluşacak. Ve bizlerin de kulakları bu eşsiz iki nimetin güzelliğiyle paslarından arınacak.
Bu yaz, çocuklar Kur’an’la, camiler de çocuklarla şenlenecek...