Makale

BİR AYET BİR YORUM KUR’AN’DAN HAYATA

BİR AYET BİR YORUM KUR’AN’DAN HAYATA

Güllü AKSA

İnsanı, canlı ve cansız tüm varlıkları ve bu varlıkların içinde bulunduğu evreni yaratan Yüce Allah, yeryüzünün halifesi kıldığı kuluna Kur’an-ı Kerim ile hitap etmektedir. Kur’an-ı Kerim insanın doğduğu andan öleceği zamana dek yolunu gösteren pusula ve Rabbimizden insanlara bahşedilmiş olan rahmettir. İnsana kendisini yoktan var edenin rızasını kazanmanın yöntemini anlatan rehberdir. Sırat-ı müstakim üzere yaşayan müminin yol ışığıdır. Bu sebeple insana düşen onu okumak, anlamak, yaşamak ve yaşatmaktır.

Dr. Sema Çelem tarafından kaleme alınan ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 2022 yılında basılan “Bir Ayet Bir Yorum Kur’an’dan Hayata” isimli eser, Rabbinden gelen ve Rabbine giden kula yol gösterici olan kitabımızdan bazı ayetleri ve bu ayetlerin açıklamalarını ihtiva ediyor. Sema Çelem ayetlerin yalnızca Arapça orijinalini ve Türkçe mealini vermekle kalmıyor, bu ayetleri titizlikle çeşitli açılardan ele alıyor, anlamı ve anlamın bağlamını ince ince, âdeta damıtarak okuyucuya açıklıyor. Yazar, ön söz kısmında eserin yazılış amacını “Kur’an ayetlerini bağlamından koparmadan, indiriliş sebebine uygun bir anlama gayreti içinde olmak, okuyucuya da bunu sade ve anlaşılır bir üslupla aktarmak” olarak ifade ediyor. Gerçekten de ayetler mümkün olabilecek en anlaşılır şekilde açıklanıyor, çeşitli yönlerden ele alınarak farklı kaynakların ışığında inceleniyor.

Eserde salih amel, sınav, iyilik, istişare, Allah için harcamak, cimrilik, yetimler, ahde vefa, çocuklar, gençler ve aile gibi çeşitli konular ile ilgili yirmi beş ayet, ayrı ayrı bölümlerde ele alınıyor. Her bölümünde ayette geçen ve ayetin anlaşılmasında önemli yeri olan kelime/kelimeler açıklanıyor. Sema Çelem, ayet ile ilgili başka ayetlere yer veriyor, başta tefsir, hadis kaynakları olmak üzere çeşitli kaynaklardan yararlanarak ayetin bağlamını ortaya koyuyor. Ayetin indiği toplumu, nüzul sebebini, anlaşılması hedeflenen iletiyi gözler önüne seriyor. Hayatımıza dokunacak, inanç dünyamıza dair çıkarmamız gereken mesajlar ile okuyucunun düşünmesini; sayfaları çevirdikten, kitabı kapattıktan sonra da zihninin bunlar ile meşgul olmasını sağlıyor.

İstifade edebilmek ve yaşantımıza yansıtabilmek temennisiyle… İyi okumalar.