Makale

KENDİNE GEÇ KALMA

KENDİNE
GEÇ KALMA

Hilal Koç HANCI

İnsanoğlu başı sonu belli bir zamana kayıtlı dünyada yaşamını sürdürür. Her sabah yeni bir güne gözlerini açıp türlü türlü uğraşlarla akşama varır. “Vakit nakittir.” der atalarımız, en değerli sermayemizin önemine dikkat çekmek için. Sermayesini nasıl kullanacağı bir tüccar için ne denli mühimse insanın ömrünü nasıl sürdürdüğü de en az o kadar önemlidir. Eğitimden iş hayatına, aileden sosyal çevreye uzanan birçok alanda üstlenilen görevler arasında bocalayan insan, zaman zaman bir yerlere geç kalmanın baskısı altında hisseder kendini. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan Esra Kalpakçı’ya ait Kendine Geç Kalma, akıp giden hayatın karşısında davranışlarımıza ve nihai hedeflerimize ilişkin bir farkındalık kazandırmayı amaçlıyor.

İnsanın geçmişi geri getirme şansı olmadığı gibi geleceği de bilebilmesi mümkün değildir. Elinde kalan yalnızca bugündür ve hayıflanmalardan kurtulmanın en iyi yolu her anı olabildiğince iyi değerlendirmektir. “Güzel bir niyetle doğru bir kalpten taşan söz, yolunu şaşmaz ve şeytana fırsat vermeden salimen kardeşinin gönlüne ulaşır.” diyor yazar Esra Kalpakçı. Kendine İyi Bak adlı kitap bu niyetle kaleme alınmış otuza yakın yazıdan müteşekkil. Sözün ne denli sorumluluk gerektirdiğini vurgulayan bir yazı ile başlayan kitapta muhtelif konular akıcı bir dil ve samimi bir üslupla ele alınmış. Konular ile ilgili ayet-i kerimeler okuyucunun ilgisine sunulurken ibretlik hikâyeler ve günlük yaşamdan örneklere yer verilmiş olması da dikkati canlı tutuyor. “İyilikleri Çoğaltma Vakti”, “Tanışıyor Muyuz?”, “Kalbin Emniyeti: İffet”, “Zarafet Deyince”, “Niye Yorgunuz Bu Kadar?”, “Vekil Olarak Allah Yeter” kitapta yer alan dikkat çekici başlıklardan sadece birkaçı.

“İstila ruhlu ayrık otlarından kurtulmanın çaresi bahçeyi özenle ve sevgiyle dikilmiş fidelerle donatmaktır.” diyen yazar, bir bahçeyi güzel kılmanın yolunu gösterirken aynı zamanda insana fiillerinin sorumluluğunu üstlenen bir varlık olduğunu anımsatıyor. Kendine Geç Kalma, hayatın baş döndürücü akışında durup bir soluklanma ihtiyacı hisseden okurlarına bildiklerini hatırlatıp bilmediklerine ışık tutarak anlamlı bir hayat yaşamayı teklif ediyor.