Makale

HAYAT REHBERİ KUR’AN

HAYAT REHBERİ KUR’AN

Prof. Dr. Ömer ÇELİK

Hayat Rehberi Kur’an adlı eser, Diyanet İşleri Başkanlığının uzun zamandır yazılmasını arzu ettiği bir çalışmanın gerçekleşmiş hâlidir. Başkanlık, toplumu din konusunda aydınlatma görevi uyarınca yayımlamak istediği bu çalışma için daha önceki yıllarda ön çalışmalar da gerçekleştirmişti.

İslam dininin en başta gelen kaynağı olan Kur’an’ın doğru anlaşılması için “Konulu Tefsir Projesi” adı altında yürütülen bu çalışmayla, halkımızı doğru, nitelikli ve sağlıklı dinî bilgi ile aydınlatmak amacıyla sürdürdüğü yayın faaliyetlerine bir yenisini ekleyerek önemli bir eseri sunmaktadır.

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı’nın birlikte yürüttüğü bu proje, ülkemiz ilahiyat ve İslami ilimler fakültelerinin tefsir alanındaki birikiminden yararlanarak gerçekleştirilen ve ülkemizde bu konudaki bilimsel kazanımı okuyucusuna ulaştıran bir çalışma olmuştur. Bu eser, tefsir ilminin temel yöntemi izlenerek günümüz Türk okuyucusuna Kur’an-ı Kerim’in içeriğini ve mesajını mümkün olduğunca yansıtmayı amaçlamıştır.

Bu çalışma, çoğunlukla yapıldığı şekliyle Mushaf’taki sure sıralamasına uyarak Kur’an’ı ayet ayet tefsir eden tefsir eserlerinden farklı bir yolu izlemeyi en başından hedeflemiştir. Bu ise son dönemde geliştirilmiş “konulu tefsir” olarak adlandırılan yoldur. Bu şekildeki tefsir çalışmasında önce Kur’an’ın ele aldığı konuların başlıkları belirlenir ve bu başlık altına giren ayetler bir arada yorumlanır. Böyle bir çalışmada, belli bir konudaki bütün ayetleri bir arada görmek ve böylece ayetleri bir bütünlük içinde ele alma imkânı oluşturulmuş olur. Bunun, İslam dünyasında ve ülkemizde daha önce örnekleri de ortaya konmuştur. Bu tarz eser yazanlar, Kur’an’da bulunduğunu düşündükleri konuları, ayetler ışığında ele almışlardır.

Tefsir alanında uzman 14 editörün yönetiminde ve ülkemizdeki yüzün üzerinde bilim insanının katkısıyla 2015 yılının ortasında başlayan ve 2021 yılının ortasına dek altı yıllık yoğun bir çalışmanın ürünü olan Hayat Rehberi Kur’an adlı çalışmada güdülen başlıca amaçlardan birisi de günümüz okuyucusuna ulaşabilmek olmuştur. Bu amaçla eserin olabildiğince sade ve alanın teknik terim ve kavramlarını yumuşatan ve günümüz diline olabildiğince yakın bir dil ve üslup ile yazılmasına dikkat edilmiştir. Bunun için cümleler kısa tutulmaya çalışılmış, tefsir disiplininde ve daha geniş çerçevede ilahiyat alanında kullanılan dil daha anlaşılır tutulmaya gayret edilmiştir.

Yüce Allah’tan, ülkemizde tefsir alanında çalışan ilim insanlarının bir çalışması olarak sunulan bu eserin hem Kur’an öğrencisi okuyucularının bilgilerine bilgi katarak yararlı olmasını hem de ilim dünyasına bir katkı sunmuş olmasını dileriz.