Makale

KAKTÜSLE GELEN GÜZELLİK

KAKTÜSLE
GELEN GÜZELLİK

Şule TÜZÜN

Saksılı bitkiler ev dekorasyonumuzun vazgeçilmezi diyebiliriz. Göz alıcı saksılı bitkilerden yoksun bir evin dekorasyonu âdeta tamamlanmamıştır. Ev içerisinde bulunan yeşillik, ortama canlılık ve hareket getirir.

Tüm saksılı bitkilerden bazı özelliklerinden dolayı ayrılan bir bitki vardır ki bu da kaktüslerdir. Kaktüs dendiğinde aklımıza ilk gelen genellikle dikenleridir. Kaktüslerde o dikenlerin arasında açan çiçeklerse insanı hayrete düşürür.

Kaktüsün ana vatanı Amerika kıtası ve çevresindeki adalardır. Adını, Yunancada “dikenli bitki” anlamına gelen “kaktos” kelimesinden alan bitkinin çiçekleri genellikle gösterişlidir. Çiçekler bazı türlerde yalnızca gece açar ve bir gece açık kalır.

Tüm kaktüs familyası sukulent bitkileridir. Sukulentler, etli yapraklı bitkilerdir. Yapraklarında veya gövdelerinde su bulundurduklarından kalın ve etli görünüme sahiptirler. Bu su tutma özelliğinden dolayı az suyla yaşayabilirler ve tüm kaktüsler suyu gövdelerinde biriktirirler.

Kaktüslerin pek çok çeşidi vardır. Bunlardan bazıları şunlardır.

Rebutia:

En popüler kaktüs türlerindendir. Açtığı rengârenk çiçekleri ile dikkat çeker. Huni şeklinde olan çiçekleri genellikle gündüz açar ve geceleri kapanır. Çiçeklenme, yaz mevsiminde olur ve genellikle 5-6 gün çiçekli olarak kalır. Çiçek açabilme olgunluğuna gelebilmeleri için 1-2 hatta bazı türlerden 5 sene geçmesi gerekir. Çiçek renkleri; sarı, turuncu, kırmızı, pembe, beyaz ve sarıdır. Çiçek rengi her ne olursa olsun ortak noktaları ortalarının sarı olmasıdır. Çiçekler bitkinin dip kısmından çıkar ve genellikle toplu olarak açar. Çiçek boyları orta ve küçüktür. Çiçeklenme sonunda bol miktarda tohum verirler. Kuvvetli ışığa ihtiyaç duyarlar. Ancak doğrudan güneş ışığından hoşlanmazlar. Yaz aylarında suyu çok severler. Soğuğa dayanaklı bitkilerdir.

C. Triebneri:

Bodur çalı cinsidir. Yapraklar çivi gibi, sap ise dardır. Yeşilimsi kırmızı, küçük birden fazla çiçek, çiçek sapı üzerinde boylu boyunca sıralanmıştır.

Cephalocereus:

Sütun biçiminde diklemesine gelişen türdür. Kimi zaman dallanarak gövdelerini kaplayan sert dikenleri, kaktüsün tepesine doğru saç gibi uzayarak elastiki, yumuşak, ipeksi lifler hâlini alan ilginç görünüşlü bitkilerdir. Gelişmeleri oldukça yavaştır. Yaz mevsiminde geceleri beyaz, sarı ya da pembe borumsu çiçeklerini açar. Kısa süre açık kalan bu çiçekler olgunlaşıp tohumlarını oluşturur. İklimi sıcak ve kurak olan bölgelerdeki kıraç bahçelerde yetiştirilir. Aynı zamanda soğuk ve serin yörelerde kış mevsiminde ısıtılan kapalı mekânlarda büyükçe saksılarda da yetiştirilir.

Kaktüslerin de diğer salon bitkileri gibi evimize aldığımızdaki güzelliğini korumasını istiyorsak birtakım bakım özelliklerini bilmemiz gerekir. Kaktüsler, bütün bitkiler gibi yazın büyür ve kış dönemini dinlenerek geçirir. Gelişimleri için genellikle 16 °C’ye ihtiyaç duyarlar. Tropikal olanlar daha da yüksek sıcaklıklarda 21-32 °C’de gelişirler. Bazı türler de 0 °C’ye kadar düşen sıcaklıklara kısa bir süre için dayanabilirler. Ancak soğuğa uzun süre maruz kalan bitkilerin yumuşak dokuları zarar görebilir. Çoğu kaktüs türü için 5-8 °C yeterlidir. Dış ortamda ise 5 °C’nin altına düşmüyorsa sorun yaşanmaz.

Kaktüsler, ortalama %50-60 oranında nem isterler. Sağlıklı olabilmek için büyüme dönemlerinde güneş görmek zorundadırlar. Evinizde bitkinizi cam kenarında konumlandırmanız doğru bir tercih olur.

Aksesuar olarak kaktüs kullanmak hem ucuz hem pratiktir. Evinizin pencereleri çok boş duruyorsa bu alanı kaktüs saksıları ile olağanüstü bir güzelliğe kavuşturabilirsiniz. Farklı desen ve renklerdeki saksılara kaktüs bitkileri yerleştirerek evin dış görünümünü de mükemmel hâle getirebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken önemli nokta ise saksıların renklerini dekorasyon renklerinizle uyumlu seçmeniz olacaktır.