Makale

KAHVE MOLASI

KAHVE MOLASI
Gülsüm KARAPINAR
BİR KAVRAM ÜÇ YORUM
Sanat
Sanat bir veri, bir Tanrı bağışıdır.
Diriliş Neslinin Amentüsü, Sezai Karakoç
Sanat kâinatın ahengine katılmaktır.
Fğrtğnayğ Kucaklamak, Mustafa Kutlu
Sanat bir ifadedir; her devir, her medeniyet başka türlü duyar ve pek tabii olarak başka türlü ifade eder.
Ğçimizdeki Şeytan, Sabahattin Ali

EĞRİSİ DOĞRUSU

X √

Orjinal Orijinal

Zerafet Zarafet

Irsi İrsî

Tetanoz Tetanos

Küpür Kupür

NELER OLUYOR HAYATTA?

İki Kültür Varlığımız Daha UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde

Erzincan Kemaliye Tarihî Kenti ile Mardin Midyat Çevresi (Tur Abdin) Geç Antik ve Orta Çağ Kilise-Manastırları da Dünya Mirası Geçici Listesi’ne eklendi.

Kemaliye ilçesi, kendine özgü kent dokusu, mimarisi ve özgün evleri ile öne çıkıyor. Yerleşim, Fırat Nehri’nden itibaren yükselen üç ana sekiden oluşuyor. Kemaliye yerleşim bütününün ayrılmaz bir parçası olan yaklaşık 35 kilometre uzunluğundaki Karanlık Kanyon’da nehir tabanı ile vadi kenarı arasındaki kot farkı bin metreye kadar ulaşıyor. Bu hâliyle Karanlık Kanyon, dünyadaki ilk beş derin kanyon arasında yer alıyor. Kanyonda bulunan 7 kilometre uzunluğundaki Taş Yol, 38 tünelden oluşuyor ve dünyadaki "tehlikeli yollar" kategorisinde bulunuyor.

Bir kireç taşı plato olan Tur Abdin, çeşitli dönemlere ait yaklaşık 80 köy ve 70 manastırın yer aldığı eşsiz bir kültürel peyzaja sahip. Bazı ortak özelliklere sahip olan ve 6 ile 8. yüzyıllara tarihlendirilen bu yapılar, bölgenin karakterinin bir bütün olarak anlaşılmasını sağlıyor. Çevresindeki teraslı üzüm bağları, zeytin ve badem ağaçları ile etkileyici bir peyzaj oluşturuyor. Türkiye’deki farklı inançlara ait zengin kültürel mirasa da önemli bir örnek teşkil ediyor.

MERAK EDİYORUM

Kâğıt Kesikleri Canımızı Neden Yakar?

Bir mektubu büyük bir merakla açarken ya da evrak işleri ile uğraşırken parmağınızın kesildiği oldu mu? Peki, günlük hayatımızda sıkça kullandığımız kâğıdın neden olduğu küçücük bir kesik canımızı nasıl bu kadar acıtabiliyor? Bu acının temel sebebi parmak uçlarımızdaki nosiseptör olarak isimlendirilen sinir hücreleri. Bu sinir hücreleri, vücudumuzun maruz kaldığı olası tehlikelere (yüksek ısı, tehlikeli kimyasal maddeler vb.) karşı beyni uyarır. Parmak uçlarımız, nosiseptörler bakımından vücudumuzun en zengin bölgelerinden biri olduğu için bu bölgede oluşan kesik küçük de olsa acı derinden hissedilir.

Kâğıt kesikleri çok derin olmadığından kesilen bölgede kanın pıhtılaşarak yaranın onarılmasını sağlayan aşamalar gerçekleşmez. Bu da zarar gören sinir uçlarının açıkta kalması anlamına gelir. Dolayısıyla kâğıt kesiğinin neden olduğu yara, cilt kendini yenileyinceye kadar iyileşemez.

TAKVİM YAPRAĞI

Ayasofya’da ilk cuma namazı kılındı.

(1 Haziran 1453)

Hilmi Ziya Ülken vefat etti.

(5 Haziran 1974)

Diyanet Kur’an Radyo yayın hayatına başladı.

(18 Haziran 2015)

Soyadı Kanunu kabul edildi.

(21 Haziran 1934)

Çocuk Esirgeme Kurumu kuruldu.

(30 Haziran 1921)

BİR ACAYİP KELİME

Misofobi

Misofobi; mikroplardan, kirlilikten, hastalıktan, vücut sıvılarından, bakterilerden ve bulaşıcı hastalıklardan duyulan aşırı korkudur. Mikroplardan veya pislikten uzak durmak misofobi anlamına gelmez. Misofobiyi farklı yapan şey, bu korkuların günlük hayatı önemli ölçüde sekteye uğratmasıdır. Misofobili insanlarda sürekli el yıkama, temiz olma takıntısı, kirli ya da mikroplu görülen yerlerden kaçma, antibakteriyel ürünlerin aşırı kullanımı ve çocuklarının mikrop kapacağı korkusu sıkça görülür.

Misofobi, obsesif kompülsif unsurlar taşıdığı için, bu rahatsızlığın olduğu kişilerde aynı zamanda obsesif kompülsif bozukluk da görülebilir. OKB tedavisinde kullanılan bir terapi yöntemi ayrıca bu tür korkuların geçmesinde de kullanılabilir. Maruz bırakma terapisi, hipnoz ya da kaygı düzenleyici ilaçlar da ayrıca kullanılan yöntemlerdendir.