Makale

KAHVE MOLASI

KAHVE MOLASI
Gülsüm KARAPINAR
BİR KAVRAM ÜÇ YORUM
Sabır
Sabır, insanoğlunun tek kalesidir.
Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Ahmet Hamdi Tanpınar
Sabır, yüzünü ekşitmeden acıyı yudum yudum içine sindirmektir.
Ğstanbul ve Anadolu Erenleri, Mustafa Necati Bursalı
Sabır, sadece tahammül anlamında bir bekleyiş değil, ne vakit ve ne şekilde harekete geçeceğini tasarlamak, kendini gayeye hazırlamaktır.
Ruhun Derin Yaralarğ, Kemal Sayar
EĞRİSİ DOĞRUSU
X √
Parlemento Parlamento
Dinazor Dinozor
Dökuman Doküman
İlkyardım İlk yardım
Menejer Menajer
NELER OLUYOR HAYATTA?
Kök Hücre Bağışının Adresi: TÜRKÖK
Türkiye’de kök hücre bağışı denilince akla gelen ilk adres, TÜRKÖK (Türkiye Kök Hücre Merkezi). Dünyanın sayılı kök hücre bankaları arasında yer alan, bugüne dek 2 bin 600 kadar hastaya uyumlu akraba dışı kemik iliği kök hücre sağlayan TÜRKÖK’ün yaklaşık 715 bin bağışçısı bulunuyor.
1 Nisan 2015’te kurulan TÜRKÖK’ün kök hücre çalışmaları Türkiye’yle sınırlı değil. Merkez, 9 Haziran 2017’de Dünya Kemik İliği Bağışçıları Birliği (WMDA) üyesi oldu. Dolayısıyla yurt dışından gelen kök hücre taleplerine de cevap veriliyor.
Kök hücre konusunda en fazla merak edilen hususlardan biri de nasıl bağışçı olunacağı. Bu noktada yapılması gereken tek şey Kızılay’a başvurmak. Sağlık Bakanlığı ve Kızılay bu konuda birlikte hareket ediyor. Bağışçı olmak isteyenler Kızılay’a başvurduktan sonra, yaş, vücut ağırlığı, bulaşıcı hastalık gibi sağlık durumları açısından değerlendiriliyor. Uygun kriterleri taşıyanlardan kan numuneleri alınarak laboratuvarlarda analiz ediliyor; uygun bulunan numuneler de kök hücre bankasına kaydediliyor. Kızılay 2020’de yaptığı çalışmalar ile TÜRKÖK adına bu kapsamda 130 binin üzerinde kök hücre bağışçısı kazandı. 2021’de bu sayının daha da üzerine çıkılması hedefleniyor.
MERAK EDİYORUM
Ateş Böcekleri Nasıl Işık Yayar?
Işık yayan böceklere genel olarak ateş böceği adı verilir. Dişi ateş böceklerinin hepsi, erkeklerinse büyük çoğunluğu ışık yayar. En dikkat çekici özelliği kısa aralıklarla ışık yaymalarıdır. Bu olay, vücutlarında meydana gelen bazı kimyasal tepkimeler sonucunda gerçekleşir. Ateş böceklerinin karın bölümündeki özel hücrelerden “lüsiferin” adlı bir madde salgılanır. Lüsiferin oksijenle tepkimeye girdiğinde başka bir maddeye dönüşür. Bunun sonucunda hücrelerin bulunduğu bölümden ışık yayılır. Işıkların yanıp sönme ritmi, ateş böceğinin türüne göre değişir. Bu özellikleri ateş böceklerinin eş bulmalarını ve farklı türdeki ateş böceklerinin ayırt edilmesini sağlar.
TAKVİM YAPRAĞI
Diyanet İşleri Başkanlığı kuruldu.
(3 Mart 1924)
İstiklal Marşı “Milli Marş” olarak kabul edildi.
(12 Mart 1921)
İlk telefon görüşmesi yapıldı.
(10 Mart 1876)
Greenwich, başlangıç meridyeni olarak
kabul edildi.
(11 Mart 1911)
Çanakkale Zaferi kazanıldı.
(18 Mart 1915)
BİR ACAYİP KELİME
Makrofaj
İlk olarak 1884’te Elie Metchnikoff tarafından keşfedilen makrofajlar bir çeşit beyaz kan hücresidir. Vücutta sürekli devriye gezerler; hücre kalıntılarını, yabancı maddeleri, mikropları, kanser hücrelerini, bakterileri fagozom denilen bir yapının içine alarak hapseder, özel sindirim enzimleri ile paramparça ederler (fagositoz). Geride kalan zararsız parçacıklar ya hücre tarafından kullanılır ya da hücre dışına atılır. Vücutta birçok organa dağılmış olan makrofajların yaşam süresi uzundur. Boyutları 10-30 mikrometre arasındadır. Patolojik koşullarda boyutları büyüyebilir ya da çok çekirdekli dev hücreleri oluşturmak üzere birkaç tanesi birleşebilir. Makrofajlar, bakterilerin, virüslerin, mantarların ve metazoonların (ör. parazit solucanlar) oluşturduğu enfeksiyonlara karşı hücresel dirençte; karaciğer dışı safra yapımında, demir ve yağ metabolizmasında yaşlanan alyuvarların parçalanmasında, hücre artıklarının ve hasar gören hücre dışı bileşenlerin ortadan kaldırılmasında, tümör hücrelerinin öldürülmesinde de görev alırlar.