Makale

YEŞİL ALAN

YEŞİL ALAN

Şule TÜZÜN

Mevsimlik Çiçekler

Balkon ve teraslarımızda mevsimlik çiçekler, tırmanıcı türler ve yaşadığımız bölgenin iklimine uygun süs bitkileri yetiştirebiliriz. Tabii ki bitkiler mekânımızın büyüklüğüne göre seçilmeli. Büyük mekânlarda çok daha fazla tür seçeneğimiz vardır. Ancak dar mekânlarda çok fazla büyümeyen, budama zorunluluğu olmayan, kolay bakım yapılabilen bitkileri seçmeliyiz. Doğru yerde, doğru bitki seçimiyle mekânlarımıza huzur katmak elimizde.

Mevsimlik çiçekler, balkon veya teraslarda çok fazla tercih edilen, genellikle tek yıllık bitkiler. Mevsimlik çiçeklerle yaşam alanımızı renklendirmek istiyorsak bulunduğumuz yerin iklim koşullarına uygun yazlık ve kışlık çok sayıda seçenek bulabiliriz. Örneğin nisan ayında dikilip kasım sonuna kadar çiçekli kalabilen, güneşli ve yarı gölgeli yerlerde yetişebilen şeker begonyası (begonya semperflorens); gölge veya yarı gölge alanlarda iyi gelişme gösterebilen, mayıs ayından sonra on beş günde bir gübrelenmesi gereken cam güzeli (impatiens walleriana); güneşten ve sudan hoşlanan, yaz aylarında bolca sulanması gereken sakız sardunya (pelargonium peltatum); beyaz ve mor renkleri bulunan, gölgede daha verimli olan çan çiçeği (lobelia) tercihlerimiz arasında olabilir.

Areca

Doğayla bağlantımızı kuran iç mekân süs bitkileri çevre sorunlarının arttığı, betonlaşmanın zirve noktasına ulaştığı çağımızda bizlere huzur veriyor. Hemen hepimizin evlerinde bize ferahlık veren iç mekân süs bitkilerimiz vardır. Bunlardan biri, palmiyeyi andıran yapraklara sahip areca. Bu bitki, gün ışığı alacak yerlerde bulunmalıdır. Haftada bir defa saksımızı çevirdiğimizde düzgün formda büyüyecektir. İki yılda bir toprak değişimi uygundur. Sulama işlemi için hemen her iç mekân bitkisinde olduğu gibi toprağın nemini elle kontrol edersek hem gereksiz sulamadan kaçınmış oluruz hem de bitkimizin su ihtiyacını daha kolay anlarız. Yer yer oluşan kuru yaprakları bitkinin üzerinden almalıyız. En çok salonlarımızda kullandığımız arecayı evimizin gün ışığı alan her yerinde değerlendirebiliriz.

Saksı Nasıl Değiştirilir?

Saksı içerisindeki toprak, zamanla verimsizleşerek çiçeğimizi yeterince beslemeyebilir veya saksı bitkiye küçük gelebilir. Kısaca bitkilerimizin saksılarını zaman zaman değiştirmemiz gerekebilir. Değiştirme esnasında çok dikkatli olmalıyız zira bitki kökleri veya gövdeleri zarar görebilir.

Öncelikle bitkinin saksı değiştirme zamanını iyi bilmemiz gerekiyor. Yeni saksı, eski saksıdan yaklaşık 1-2 boy büyük olmalı. Eğer eski saksıyı yeni toprakla kullanacaksanız eski saksının içini ve dışını iyice yıkadığınızdan emin olmanız gerekiyor. Saksının su drenaj deliğini kontrol ettikten sonra iki gün önce sulanmış bitkinizi bir elinizle tutarak saksı elinizde kalacak şekilde ters çevirin. Eski saksıdan çıkarırken bitkiyi toprak yüzeyinden yüzük parmağı ile orta parmak arasına almalısınız. Saksının bir kenarını hafifçe sert bir zemine vurarak destek alabilirsiniz. Ardından çıkardığınız köklerin üzerinden toprakların bir miktarını temizleyip çürüyen ve ölü kökleri kesmelisiniz. Bitkiyi sağ el ile yeni saksının ortasına gelecek biçimde istenilen derinlikte tutturun. Hazırlanmış yeni toprağı sol el ile saksının üst düzeyinden 1,5-2 cm boşluk kalacak biçimde doldurup hafifçe sert bir yere vurarak toprağı sıkıştırın. Dikim işlemi bittikten sonra yapmanız gereken ilk şey sulama olmalıdır. Saksı değişimi için en ideal zaman genellikle ilkbahar aylarıdır.