Makale

ÇEVRE DEDEKTİFİ

ÇEVRE DEDEKTİFİ

Bitkilerinize Doğal İlaç Önerileri

Evlerimizde, ofislerimizde gözümüz gibi baktığımız bitkilerimizi yetiştirirken bazen bitkilerimizin ölmesine, kurumasına ya da gelişiminin gerilemesine neden olan sinek, böcek, tırtıl gibi canlılarla karşı karşıya kalabiliyoruz. Kimyasal ilaç kullanmadan bu canlılardan kurtulmak isteyenler için doğal birkaç önerimiz olacak. Örneğin aspirinli su ile bitkinizin toprağında bulunan böceklerden kurtulabilirsiniz. Birkaç adet aspirin ile bir miktar suyu karıştırıp aspirinin iyice erimesini sağlayın. Ardından çiçeklerinizin toprağına biraz dökün. Hem bitkinizi besleyecek hem de bitkinizde yaşayan yaprak biti ve böcekleri uzaklaştıracaktır. Sarımsak ile de böcekleri kaçırabilirsiniz. Bunun için sarımsakları soyup bitkinin toprağına birkaç tane ekebilirsiniz. Tarım ilacı olarak birçok kişi tarafından bilinen sirke ile de yaprak bitlerinden kurtulabilirsiniz. Küllenme ve mantar tedavisi için de sütü, su ile seyrelterek öğle güneşi çıkmadan önce bitkilere uygulayabilirsiniz. Başka sorunlara sebep olmaması açısından öğlen güneşinde ve akşam saatlerinde kullanılmaması gerekir. Acı toz biber, böcekler ile mücadelede çok sık kullanılan bir maddedir. Sıcak su içerisinde beklettiğiniz toz kırmızıbiberi soğutun ve bir miktar su ile seyreltin. Zeytinyağı ilave edin. Buna ek olarak doğal, toz sabun da ekleyerek ilacınızı kuvvetlendirebilirsiniz. Bitkilerin yaprak ve sap kısımlarına püskürterek böceklerle mücadelede kullanın.

SAĞLIKLI YAŞAM

El Dezenfektanı Yapımı

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının ardından dezenfektanlara ilginin artması ve uzmanların dezenfektanların olumsuz etkilerinden bahsetmesi üzerine doğal dezenfektan arayışı başlamış oldu. Çoğumuzun bildiği üzere elleri bolca su ve sabunla en az 20 saniye boyunca düzenli olarak yıkamak, su olmadığı zamanlarda ise dezenfektan kullanmak koronavirüsten korunmanın en etkili yöntemlerinden biri. Özellikle sabun ve suya erişimin olmadığı toplu taşımalarda el dezenfektanı ile elleri arındırmak gerekiyor. Peki, evde doğal dezenfektan yapmak mümkün mü? İşte tarifi: 2 çorba kaşığı beyaz sirke, 2 bardak sıcak su, yarım çay kaşığı lavanta yağı, 3 damla çay ağacı yağını bir kabın içerisinde iyice karıştırın. Dilerseniz karbonat da ekleyebilirsiniz. Elde ettiğiniz karışımı küçük bir şişeye koyarak çantanızda bulundurabilirsiniz.

BİTKİSEL HAYAT

Mikropsavar Bitki: Udi Hindi

Şifa kaynağı olan bitkiler arasında yer alan udi hindi bir diğer adıyla kusti bahri, süs bitkisi olmasının yanında doğal tedavi yöntemlerinde de sıklıkla kullanılmaktadır. Özellikle Doğu Asya bölgesinde bol miktarda bulunan, faydası saymakla bitmeyen bu bitki, ülkemizde de az miktarda da olsa yetiştirilmektedir. Udi hindi tozu ve bal ile enfeksiyon günlerinde evinizde en iyi ve doğal antibiyotiği elde etmeniz mümkün. Udi hindi, iyi bir mikropsavardır. Boğaz ağrılarını gidererek boğaz yolunu yumuşatır. Burun tıkanıklığı için son derece etkilidir. Çocuklara ve yetişkinlere udi hindi ile burun damlası hazırlanıp uygulanabilir. Balgam problemlerinde udi hindi tüketilerek solunum rahatlatılabilir. Mide ağrısı yaşadığınız günlerde ağrı kesici olarak kullanılabilir. Hoş kokuya sahip olması nedeniyle ağız kokularını gidermede yardımcı olur. Hastalıklardan bedeni korur. Vücut direncini arttırır ve bu etkisinden dolayı stresi de azaltır. Cildi yenileyici özelliğe sahiptir. Cilde maske olarak uygulandığında ölü derileri yok eder ve lekelerin giderilmesini sağlar. Hafif yanık ve egzama için tercih edilen bir bitkidir.

PÜF NOKTASI

Zeytin Muhafaza Yöntemi

Kahvaltı sofralarımızın vazgeçilmezlerinden olan zeytinin sap kısmında beyaz oluşumlarla çoğumuz karşılaşmışızdır. Bunlar acaba küf mü, zararlı mı, bu şekilde tüketebilir miyiz, diye kafamızda hep bir soru işaretleri oluşur. Bu oluşumlar, mayaların belirli bir sıcaklıkta ve koşulda aktivitesini artırmasıyla meydana gelir. Daha çok ev yapımı zeytinlerde bu durum olur çünkü hazır zeytinlerdeki sorbik/benzoik katkısı buna engeldir. Bu oluşumla karşılaştığınızda zeytinlerinizi buzdolabında ağzı açık vaziyette bir kap içerisinde bekletin. Böylece soğuğun etkisiyle maya etkisi yavaşlar ve oksijen ile oksidasyon sonucu zeytinler tekrar eski hâline döner. Beyazlıklar (mayalar) kaybolunca tekrar ağzı kapalı bir kavanozda +4 ila +7 derece arasında muhafaza edebilirsiniz. Ayrıca zeytine su değdirip depolamak da bozulmasına yol açabilir. Son olarak zeytin kurarken küf olmasın diye meşe ve defne yaprakları kullanabilirsiniz.