Makale

BURSA ULU CAMİİ

HAYDİ GİDELİM / RUKİYE OKLAN

BURSA ULU CAMİİ

Bir cami düşünün! Tam tamına 621 yaşında, düşünebiliyor musunuz tam altı asırlık? Bursa Ulu Camii, Yıldırım Bayezid Han tarafından Niğbolu Zaferi’nden sonra bir şükür ve sevinç nişanesi olarak yaptırılmış ve 1399’da ibadete açılmış. Günümüzde dahi Anadolu’nun en büyük camileri arasında yer almakta. Osmanlı sanatının ve mimarisinin ilk örneklerinden. 2 minaresi, 20 de kubbesi var.

Caminin tam ortasında havuzlu ve köşeli bir şadırvan bulunuyor. Havuzlu cami harika bir fikir değil mi? Su sesi eşliğinde namaz müthiş huzur verici. Şadırvanın üstünde de camdan bir kubbe var. Bu yüzden caminin içi çok aydınlık. Önceleri açık olan bu kısım sonra camla kapatılmış.

Bir hüsn-i hat sergisine gitmek istiyorsanız Bursa Ulu Camii’ne gidebilirsiniz. Cami duvarlarında hüsn-i hat sanatıyla yazılmış duvar yazıları ve büyük levhalar bulunmakta.

(Hüsn-i hat, güzel yazı sanatı demek.)

Yine cami duvarında asılı, Yavuz Sultan Selim Han tarafından getirtilip hediye edilmiş bir Kâbe örtüsü bulunmakta.

Cami minberi kündekâri denen bir ağaç oyma sanatıyla yapılmış. Hiç yapıştırıcı ve çivi kullanılmadan ahşabın birbirine geçirilmesiyle yapılıyormuş bu sanat. 6666 geometrik parça kullanılmış. 6666 ayeti hatırlatmak için. Ne büyük incelik ne büyük sabır…

Minberin mihraba bakan doğu yüzünde güneş sistemi yani güneş ile gezegenlerinin,

batı yüzünde ise galaksi sistemi tasvir edilmiş.