Makale

BUNEBU?

BUNEBU? / FATMA NUR YILMAZ EVCİM

ELEMENT

Fen Bilgisi, daha da büyüksen kimya derslerinden duymuş olmalısın bu kelimeyi. Bakalım ne anlama geliyormuş? Kimyasal çözümleme yoluyla ayrıştırılamayan, birleştirilemeyen madde.

FOTOSENTEZ

Yeşil bitkilerin ışıkta su, karbondioksit gibi basit birleşiklerden karmaşık yapılı organik moleküller üretmesi işlemi.

HOBİ

Asıl mesleğin ve yapmak zorunda olunan işlerin dışında hoş vakit geçirmek amaçlı uğraşlara verilen isim. Ne anlama geldiğini öğrendiğimize göre şimdi sıra güzel bir hobi bulmakta! Resme ne dersin? Ya da bir spor dalı? Ver kararını ve Bismillah de başla…

İNCİTMEK

Söylenen bir sözle ya da yapılan bir davranışla birinin kırılmasına, incinmesine, üzülmesine sebep olmak. Allah korusun! Bugün de duamız şu olsun: İncinmekten ve incitmekten sen bizleri koru Allah’ım.

İSRAF

Para, yemek, zaman gibi şeyleri iyi kullanamamak, gereksiz harcamak. Rabbimiz Kur’ân-ı Kerîm’de ne buyuruyor? “Yiyiniz içiniz ama israf etmeyiniz.” O zaman ne yapıyoruz? İsraf etmiyoruz. Bizim israf ettiklerimize ihtiyaç duyanları unutmuyoruz, oldu mu cancağızım?

ROKET

Yok hayır raket değil, tenisle alakası da yok. Bu roket. Bir çeşit füze. Oksijensiz ortamda da çalışabildiği için genelde uzay mekiklerinde motor olarak kullanılırlar. Hani filmlerde “3-2-1” deyip uzaya fırlatılırlar, hatırladın mı?

SİLÜET

Bir şeyin yalnız kenar çizgilerinin bulunduğu tek renkli görüntüsü. Bir şehir merkezindeysen başını pencereden dışarı uzattığında uzaktaki yüksek binaların siluetini görebilirsin. Eğer kısmetliysen ve şehre biraz olsun uzaksan dağların birkaç eğik çizgiden ibaret olan silüetini görebilirsin.