Makale

PAYLAŞINCA ARTAR

GÜNLÜĞÜM/CÂNÂN CEHRİ AKYOL

PAYLAŞINCA ARTAR

Sevgili günlük… Biliyor musun, cömert olan Rabbimiz, cömertçe davrananları sever. Nereden mi biliyorum? Bir kıssadan… Okuldaki yardım kampanyasına en sevdiğim oyuncağı bu kıssa sayesinde bağışladım. “Bahçe Sahipleri”… Kur’an’da geçiyor biliyor musun? Kalem suresinde… Haydi, dinle. Sana da anlatayım.

Bir zamanlar cömert bir adamın, dillere destan güzellikte bir bahçesi varmış. Meyve ve sebzeleri toplama zamanı geldiğinde, ürünleri ihtiyaç sahipleriyle paylaşırmış. Gel zaman git zaman bu cömert adamcağız vefat etmiş. Bahçe, oğullarına miras kalmış. Fakat onlar, babaları gibi cömert davranmamışlar. Ürünlerin zekâtını verdikçe mallarının azalacağını zannediyorlarmış. Hâlbuki Allah, elindeki nimetleri paylaşanların değerini ve malını artırır. Gençler bu gerçeği unutmuş herhalde. Neyse, gençler aile fertlerinin kalabalık olduğunu söyleyerek ihtiyaç sahiplerine ürünlerinden pay ayırmamaya karar vermişler. Hasat zamanı bahçenin ürünlerini sabah erkenden gizlice toplayacaklarmış. Herkes uykudayken… Böylece hiç kimse onlardan meyve ve sebze isteyemeyecekmiş. Bu gençlerden biri çok cömert ve akıllıymış. Kardeşlerine, düşündüklerinin yanlış olduğunu söylemiş. Sonra da Allah’ın, elindeki nimetleri paylaşanlara daha çok nimet vereceğini hatırlatmış. Ama nafile, ikna edememiş onları. Gençler kendilerinden emin bir şekilde, “Yarın bu işi mutlaka hallederiz.” diyerek uyumuşlar. O gece bahçede büyük bir afet olmuş. O dillere destan güzellikteki bahçe yanmış, kül olmuş.

Ertesi sabah, olan bitenlerden habersiz bir şekilde yola çıkmışlar. “Aman dikkat edin! Hiç kimse bizi görmesin.” diye fısıldaşıyorlarmış. Bahçeye gelince çok şaşırmışlar. “Herhalde yanlış yere geldik. Burası bizim bahçemiz olamaz!” demişler. Çünkü toplayacak hiçbir ürün kalmamış. İçlerindeki akıllı ve cömert gencin bir gece önce kendilerine yaptığı uyarıları hatırlamış, pişman olmuşlar. O günden sonra her zaman ellerindeki nimetleri paylaşmaya ve alçakgönüllü konuşmaya karar vermişler.

Not: Şimdi bana zekâtın ne olduğunu sorabilirsin sevgili günlük! Zekât, dinen zengin sayılan Müslümanların malından alınan belirli bir hissedir. İhtiyaç sahiplerine verilir. Hoşçakaaal…