Makale

Bir Yılı Bitrirken

Güzel Dilimiz
Rukiye Oklan

Bir Yılı Bitrirken

İşte bir yılı daha bitiriyoruz yavrularım. Bir şeye başlarken de bir şeyi bitirirken de yapmamız gerekenler vardır. Her başlangıçta hedeflerimiz olmalı ve onlara ulaşabilmek için ümit, gayret ve sabrı kuşanmalıyız. Her bitişte de şöyle bir dönüp geriye bakmalı; hedeflerimizin ne kadarını gerçekleştirebildik, ne kadarı olmadı, neden, nasıl… diye kendimizi hesaba çekmeliyiz. Değil mi Dilara?
— Evet dedeciğim!
— Eyet dedeciiim, eyeett!!
Bu halamın iki yaşındaki kızı Şermin. O kadar tatlı ki… Ne söylesek papağan gibi tekrar ediyor.
— Mesela biz torunlarımla bu yılın başında her ay en az üç kitap bitirmeyi hedeflemiştik. Vee başarıyla tamamladık. Hatta Dilara hepimizi geçti. Bazı aylar altı kitap okumuş. Aferin benim bal kızıma…
— Afeyin afeyinn!!
Bir alkış tufanı koptu. Utandım, kıpkırmızı oldum. Bu akşam herkes bizde; amcamlar, halamlar, kuzenlerim…
— Ayy utanırmış benim kuzuuum. Pek de mütevazi.
— Mütevazi değil halacığım mütevazı. Mütevazi birbirine paralel olan demek, mütevazı alçakgönüllü demek.
Amcamın oğlu Ahmet. Bu yıl çok okuyanların ikincisi. Nasıl da yakaladı.
— Babacığım ne güzel bir program yapmışsınız. Çocuklara ne çok şey kattı kitap okumak. Baksana her biri İmla Baba oldu çıktı. Mahsuru yoksa biz büyüklerle de önümüzdeki yıl için böyle bir program yapalım. Herkes ayda en az dört kitap okusun ne dersin?

Dedemin o kadar hoşuna gitti ki halamın bu sözleri, şöyle derin bir nefes alıp yüzünde kocaman bir gülümsemeyle bir daha yaslandı koltuğa ve tek tek herkesi gözleriyle okşadıktan sonra bende durdu. Anladım tabii ne demek istediğini.

— Evet halacığım çok güzel bir programdı. Okumak bana o kadar çok şey kattı ki… Bu sayede konuşmam yazmam düzeldi, anlayışım arttı. Mesela mahsur ile mahzurun farkını öğrendim. Mahsur kuşatılmış, çevrilmiş demek; “mahsur kalmak” deriz ya hani. Mahzur sakınca, engel demek; “mahzuru yok” deriz mesela.
— Yaa işte böyle yavrularım! O hâlde yeni yılda aynı programı büyüklerle de yapıyoruz. Torunlarımla da ayda üç kitabı dörde çıkaralım diyorum. Ne dersiniz?
— Bir kütüphaneye üye olmalıyız derim dedeciğim!
Gülüşmeler, sohbet, muhabbet. Ailemi çok seviyorum…