Makale

Rüzgârgülü Türbini

Büyüteç
Nesrin Aktaran

Rüzgârgülü
Türbini
Merhaba arkadaşlar, sonbahar mevsiminin sonuna geldiğimiz bugünlerde rüzgârların daha hızlı esmeye başladığını fark ediyorsunuz değil mi? Peki rüzgâr deyince aklınıza ne geliyor? Benim aklıma rengârenk rüzgârgülleri geldi mesela. Hani şu karton, yapıştırıcı ve raptiye kullanarak yaptığımız ve bittikten sonra rüzgâra doğru tutarak döndürmeye çalıştığımız rüzgârgülleri. Hatırladınız öyle değil mi? Tabii bir de dağlarda, tepelerde gördüğümüz dev boyutlarda rüzgârgülleri var, diğer adıyla rüzgâr türbinleri. Hiç durmadan dönen bu rüzgâr türbinlerinin ne işe yaradığını hiç merak ettiniz mi? Dilerseniz bu sayımızda büyütecimizi dev rüzgârgülleri olan rüzgâr türbinlerinin üzerine çevirelim. Ne dersiniz?
Rüzgâr türbini, var olan rüzgâr enerjisini kullanarak elektrik üretmeye yarayan bir mekanizmadır. Bu mekanizma ile doğal yollardan gelen hava akımı önce mekanik enerjiye ardından da elektrik enerjisine çevrilir. Peki sizce bu önemli mi? Evet, çünkü bu enerjinin kaynağı olan rüzgâr; diğer kaynaklar arasında olan su, kömür, petrol gibi tükenebilir değildir. Bundan dolayı hem malzeme sıkıntısı yaşanmaz hem de düşük bir maliyete sahiptir.
Rüzgâr türbinleri ile düşük bir alandan yüksek verim elde etmek mümkün olabiliyor. Mesela standart büyüklükteki bir rüzgâr türbini yıllık olarak yaklaşık 600 evin tüm elektrik ihtiyacını karşılayabilecek şekilde üretim gerçekleştirebiliyor. Tabii bu bilgileri aldıktan sonra ailemizle aramızda şöyle bir diyalog geçmez değil mi:
— Odanın ışığını yine açık bırakmışsın evladım.
— Sorun değil baba, rüzgâr bedava ya.
— Nasıl yani?
— Bir rüzgârgülü 600 evin yıllık elektrik enerjisini karşılayabiliyormuş?
— !!!
Tabii rüzgâr bedava da olsa bir rüzgâr türbininin belirli bir maliyeti olduğunu artık biliyoruz. Üstelik biz gereksiz yere hiçbir kaynağı boşa tüketmiyoruz öyle değil mi?