Makale

Her İşimde Rehberim Sevgili Peygamberim

Renkli Dünyamın Sesi
Derya Yöney

Her İşimde Rehberim Sevgili Peygamberim

Anneannem ve dedem bu hafta umreden döndü. Onları havaalanında karşıladıktan sonra evlerine birlikte gittik. Dedemlerin evini de en az kendi evimiz kadar çok seviyorum. Ancak bu sefer evlerinde her zamankinden daha güzel bir ortam ve heyecan vardı! Umrede gördüklerini, yaşadıklarını, hissettiklerini bizlere anlatırken o kadar heyecanlılardı ki! Eve misafirliğe gelen herkese yaşadıklarını aynı coşkuyla anlatıyorlardı… Ben de her seferinde onları merakla dinlerken, dedemin bir cümlesiyle kafamda aniden şimşekler çaktı!
“Düşünsenize attığınız her bir adımda Kur’an’ın vahyedildiği bir yere gidiyor, Peygamberimizin hayatına yüzyıllar ötesinden eşlik ediyorsunuz.”
“Dedeciğim!” dedim. “Ben de Peygamberimizin hayatını öğrenmek istiyorum, bana da anlatır mısın?” Dedem yüzünde kocaman bir tebessümle kitaplığından bir kitap alarak bana uzattı ve:
“Önce bu siyer kitabını okumalısın oğlum, okuduktan sonra konuşalım.” dedi.
Kitaba dikkatle baktığımda üzerinde “Peygamberimizin Hayatı” yazdığını gördüm.
“Ama dede, bu kitabın üzerinde ‘siyer’ kitabı yazmıyor, hem de ‘siyer’ ne demek?” diye sordum. Dedem gülümsedi.
“Siyer, sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (s.a.s) hayatını ve peygamberlik mücadelesini bütün yönleriyle anlatan bir ilim dalıdır ve bu alanda yazılan eserlere denir evlat!”
Ah dedem, hep böyle yapar zaten! Ne zaman bir şeyi merak edip sorsam, elinde bir kitapla gelir önce okumamı ister. Zihnimden geçenleri tahmin etmiş gibi bakarak, “Bu kitap tam senin yaşına uygun oğlum, eminim severek okuyacaksın.” dedi.
Gerçekten de öyle oldu. Kitabımı çok kısa sürede severek okudum ve Peygamberimiz hakkında çok şey öğrendim.
“Dedeciğim, artık sizin umre heyecanınızı daha iyi anlıyorum!” dedim.
“Peygamberimizin hayatını öğrenmek, İslam’ı iyi öğrenmek demektir oğlum. Allah’ın emirlerini, bu emirlerin uygulama şekillerini, nasıl yapılacağını tümüyle Sevgili Peygamberimizin hayatından öğrenebiliriz. Çünkü Rabbimiz, bize emirlerini vahiy yoluyla bildirmiş ve Peygamberimizi de örnek göstermiştir.”
Dedemle sohbetimiz uzadıkça uzadı, anlaşılan dedemden öğreneceğim daha çok şey vardı! Artık en büyük hayalim, en kısa zamanda dedemle birlikte umreye gitmekti.