Makale

Sözlük

Sözlük
Yunus Emre Evcim

Arkadaşlar, dergimizin bu sayısında geçen bazı kelimelerin anlamlarını Sözlük köşemizde bulabilirsiniz.

MUHACİR
Peygamber Efendimiz ve arkadaşları, Mekke’de artan baskı ve eziyetler üzerine Medine’ye hicret, yani göç etmek zorunda kaldı.
İşte bu hicrette bulunan Müslümanlara Muhacir dendi. Hicret demişken hicret ve hicri takvim arasında bir bağlantı vardı hatırladın mı?
ENSAR
Mekke’den Medine’ye göç eden muhacirlere kapılarını açan, onlarla tüm imkânlarını paylaşan Medineli Müslümanlara verilen isim. Ensar, kelime anlamı olarak yardım edenler demek. Senin de etrafında ülkesini terk etmek zorunda kalmış muhacirler olabilir.
TÜYO
Bir konuda verilen gizli bilgi ya da ipucu diyebiliriz. Peki sana bir tüyo vereyim mi? Bildiğin gibi 24 Kasım Öğretmenler Günü. Dergimizde yayımlanan Öğretmenler Günü ile alakalı bir şiiri öğretmenine okuyabilirsin.
TAVSİYE
Bir konu hakkında yol göstermek, öğütlemek anlamındadır. Mesela arkadaşlarına Diyanet Çocuk Dergisi okumalarını tavsiye edebilirsin. Benim bu yaptığım da bir tavsiye oldu. Değil mi?
MİKROBİYOLOJİ
Gözle görülemeyen küçük mikropları inceleyen bilim dalı.
CEHALET
Bilgisizlik, acemilik, tecrübesizlik. Asıl cehalet ise bilgiye açık olmamak ve bildiğini sanmak aslında. Bir bilgi daha vereyim, İslam’dan önceki yanlış inançların ve uygulamaların olduğu döneme Cahiliye adı verilir.
KAVİM
Dil ve kültür ortaklığı olan, soy bakımından birbirine bağlı topluluklara verilen ad.
ZIRH
Savaş sırasında delici silahlardan korunmak için giyilen demirden ve tel levhalardan yapılmış giysi. Tamam ama sadece insanlar mı zırh kullanır? Kaplumbağa ya da armadillonun kabuklarına ne demeli? Sırtlarındaki kabuklu yapıları onları âdeta bir zırh gibi koruyor. Merak ettiysen araştırabilirsin.