Makale

Takdim/Hayatın Kalbi Camiler

Takdim

Hayatın Kalbi Camiler

Camiler geçmişten günümüze Müslüman bilincinin oluşmasında önemli bir rol oynamıştır. Herhangi bir ayrım yapmaksızın kapısı bütün inananlara açık olan camiler, kardeşlik duygularını yeşertmiş, birlik ve beraberliğin teminatı olmuşlardır. Yaradan’ın huzurunda eşitlenmenin sembolüdürler. Asırları aşan İslam kültür ve medeniyetinin taşıyıcısı ve aynı zamanda koruyucusu olan camiler şehrin kalbi mesabesindedirler. Öyle ki yüzyıllar boyu, ilmî çalışmaların merkezi, hayatın odak noktası, yaşamın biteviye ve iç içe aktığı mekândır camiler.

Genci, ihtiyarı, çocuğuyla, kadını erkeğiyle toplumun tüm kesimlerinin camiyle irtibatlı olması, Hz. Peygamberin bir sünnetidir. Ailece camiye gitmek, cami ile buluşmak Müslüman toplumun inşasında en önemli adımlardan biridir. Diyanet Aile Dergisi olarak Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebetiyle ekim ayında Pencere köşemizde “Cami ve Aile” konusuna değindik. Tuğrul Okay, yazısında Allah’ın evi mabetler ile sevgi ve merhametin neşvünema bulduğu evlerimizin, görünmez zincirlerle birbirine bağlı, birbirine omuz veren iki güçlü toplumsal sütun olduğunu dile getirdi. Dr. Davut Ağbal, “Namaz Kulluğun İzharıdır” ile Bir Ayet Bir Yorum köşemizin konuğu oldu. Hicretle birlikte düzenli bir şekilde cemaatle kılınan namazın İslam toplumunun alametifarikası olduğunun altını çizdi. Merve Şahinkaya, Biz Bize köşemiz için hayatın hızına ve keşmekeşine bir es vermenin gerekliliğini yazdı: “Huzura Vardığında…”

Bu ay söyleşimizi Sultanahmet Camii İmam Hatibi Emrullah Hatipoğlu ile gerçekleştirdik. “Sultanahmet benim hayatımda kabul olunmuş duamdır.” diyen Hatipoğlu, insanların camilerimizle buluşturulmasının önemini hatırlattı. Çocuğum Büyürken’de Fatıma Güner “Çocuk ve Olumsuz duygular” başlığıyla çocuklarımızı olumsuz duygulardan korumanın ipuçlarını verdi. Psikolojik danışman Asuman Düzgün ise öz denetimli çocuklar yetiştirmek için ailelere düşen görev ve sorumlulukları kaleme aldı. Umut Güner, Geçmiş Zaman Olur ki için “Kadim ve Kutsal Şehir Kudüs’ün Fethi”ni yazdı. Portre’de ise Zeynep Demir’in kaleminden önemli ediplerimizden Ömer Seyfettin’i ağırladık.

Kalbe Dokunan Hikâyeler, Kültür Sanat, Bir Nefes Sıhhat ve diğer köşelerimizle ekim ayında dergimiz yine dopdolu. Siz değerli okurlarımızı birbirinden kıymetli yazılarımızla baş başa bırakırken bütün din görevlilerimizin Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nı tebrik ediyor, bu vesileyle ahirete intikal eden görevlilerimize Cenab-ı Hakk’tan rahmet diliyoruz.

Dr. Elif Arslan