Makale

Çevre Dedektifi

Çevre Dedektifi

Kevser Koçakoğlu

Denizlerdeki En Büyük Tehdit:

Plastik Atıklar

Yaşam ve varlığımız için çok önemli olan suyun kirlenmesi bizim de kirlenmemiz anlamına geliyor. Deniz canlıları da ekosistemdeki kirlenme ve bozulmayla birlikte tükeniyor. Örneğin balıkçı ağları birbirlerine takılıp karıştığı zaman genelde denizin dibinde kalıyor. Bu durum, balıkların ağlar içinde mahkûm kalıp ölmesine neden oluyor. Plastik maddeleri yutan kuşlar, sindirim sistemleri tıkanarak ölüyor. Plastik ürünlerin neredeyse tümünde bulunan zehirli kimyasallar, balıkların endokrin üretimini engelliyor ve üremelerine engel oluyor. Plastik denilince aklımıza sadece pet şişeler gelmemeli. Çok küçük oldukları için gözle görülmeyen mikro plastikler de çok ciddi bir kirlilik oluşturmakta. Boyutları nedeniyle zararsız görünebilirler ancak diş macunu gibi ürünleri bir defa kullandığımızda bile 100 bin mikro plastik lavabodan geçerek, denizlere ve besin zincirine etki ediyor.

SAĞLIKLI YAŞAM

Çocuklarda Altıncı Hastalık

Mevsim geçişlerinde çok sık görülen, birkaç gün yüksek ateşle seyredip ardından deri döküntüsüyle kendini belli eden altıncı hastalık, genellikle 6 ay-3 yaş arasındaki çocuklarda görülür. Etkeni “herpes virüs tip 6”dır ve bunun için hazırlanmış bir aşı henüz yoktur. Bu hastalıkta derideki döküntüler, pembe renklidir, gövdeden başlayıp kollara yayılır, birkaç günde kaybolur ve iz bırakmazlar. Süreç boyunca yüksek ateş görülmesi, aileleri tedirgin etmekte ve gereksiz yere yüksek doz antibiyotik kullanımına sebep olabilmektedir. Özel bir tedavisi yoktur. Tükürük yoluyla çok kolay bulaştığından aynı ortamda bulunan çocuklar da risk altındadır. Hastalık boyunca hijyene dikkat edilmeli, el ve yüz bol bol sabunlanmalıdır.

Cevizin İyisi Nasıl Anlaşılır?

Kolesterolün dengelenmesinden kalp damar sağlığına, çocukların zekâ gelişiminden kemiklerin güçlenmesine kadar faydaları saymakla bitmeyen cevizi satın alırken nelere dikkat etmeliyiz? Öncelikle kabuğu kırılırken bütün olarak çıkması, cevizin kaliteli olduğunun göstergesidir. İç kısmında toz gibi, tüylü ve gözle görülmesi güç oluşumlar varsa bu küflendiğine işarettir ve tüketilmemelidir. Kaliteli ceviz, açık sarımsı renkte olur; siyah renkte olması uzun süre nemli ortamda beklediğini gösterir ve küfe işarettir. Kabuğun ince ve kolay kırılabilir olması gerekir; kabuğu, içinden ağır olan ceviz makbul değildir. Cevizin içinin büzüşmüş olması da eski hasat olduğunu gösterir.

Bebeğinize İlk Adım Ayakkabısı Seçimi

Büyük bir heyecanla beklediğiniz gün gelir ve bebeğiniz ayaklarının üzerinde durarak ilk adımını atar. Artık konforlu bir ilk adım ayakkabısı alma zamanı gelmiştir. Çünkü doğru ayakkabı seçimi, bebeğinizin ileride duruş bozuklukları yaşamaması için oldukça önemlidir. Öncelikle, bebeğiniz yürümeye başlayana kadar ayakkabı kullanmamalısınız. Çünkü ayakların zemine temas etmesi, çıplak ayak bilişsel fonksiyonlarının gelişimini sağlar. Bebeğiniz yürümeye başladığında ortopedik olmayan (anatomik), tabanı düz bir ayakkabı seçmelisiniz. Tabanı olmayan, kalın tabanlı veya tabanı düz olmayan ortopedik olarak tabir ettiğimiz ayakkabılar; yürüme bozukluğu, çarpık yürüme ve parmaklarda şekil bozukluğuna neden olmaktadır. Ortopedik ayakkabı, ayaklarımızda meydana gelen şekil bozukluğuna göre özel olarak yapılan ayakkabıdır. Her çocuk için gerekli değildir, eğer tercih edilecekse çocuğun ayak ölçümlerinin alınması ve planlamanın yapılması önemlidir. Son olarak, alacağınız ayakkabı, bebeğinizin ayak numarasına uygun ve yumuşak olmalı; ayağını sıkmamalıdır.

Çocuklarda Güneş Yanıkları

Yaz tatilinin başlamasıyla birlikte çocuklar açık havada daha çok vakit geçiriyor dolayısıyla güneşe daha fazla maruz kalıyorlar. Bu durum da güneş yanıklarını beraberinde getiriyor. Peki, güneş yanığını nasıl anlarız ve yanık durumunda neler yapmalıyız? Ciltte sadece kızarıklık varsa 1. derece yanık, kızarıklık ve su dolu kabarcıklar varsa 2. derece yanık olur. 2. derece yanıkta mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Kabaran deri soyulacak ve ilaç a başlanacaktır. Aksi hâlde enfeksiyon kapma riski yüksektir.

Güneş yanığında cilde buz ve soğuk su uygulaması yapılmamalı; yoğurt, diş macunu tarzı uygulamalardan kaçınılmalıdır. Yanık bölge sık sık musluk suyuna tutularak nemlendirilmelidir. Organik içerikli nemlendiriciler, iyileşme sürecini hızlandırır. Vazelin gibi yoğun kremler, gözenekleri tıkayıp derininin hava ile temasını kestiğinden iyileşmeyi engeller; asla kullanılmamalıdır.