Makale

Hadislerle Evlilik

KİTAPLIK

Muhammet Kâmil Yaykan

Hadislerle Evlilik

Yüce dinimiz İslam, aile müessesesine oldukça önem vermiştir. Aile ve aileye dair önem, gerek Kur’an-ı Kerim’de gerekse de Efendimiz’in (s.a.s.) mübarek hadislerinde sıklıkla işlenmiştir. Çünkü aile, toplumların en temel birimidir ve bu temeli muhafaza eden bir toplum, şartlar ve olaylar karşısında özünü kaybetmeden geleceğe umutla bakabilecektir.
Evlilik çağına gelmiş, hem toplum hem de hukuk nezdinde evlenmesine bir mani bulunmayan bir erkek ve bir kadından meydana gelen aile, kendini oluşturan bireylere farklı anlamlar ve mesuliyetler yükler. Bu görev ve sorumlulukların selametle yerine getirilebilmesi ise kutlu bir rehberin söz ve davranışlarından geçmektedir.
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından “Hadislerle İslam” külliyatından derlenerek yayına hazırlanan “Hadislerle Evlilik”, evliliğe dair dokuz başlık altında Efendimizin kutlu hadislerini ele alıyor. Kitabın bölüm başlıkları ise şu şekilde: Eş Seçimi: Hayat Arkadaşına Karar Vermek; Evlenmek: Hayatı Paylaşmak; Nikâhın Şartları: Sorumluluğu Ağır Bir Sözleşme; Sahih Nikâh: Mutlu Bir Yuva İçin Sağlam Bir Temel; Evlilik Merasimi: Düğün; Peygamberimizin Eşleri: Müminlerin Anneleri; Neslin Korunması: Geleceğimizin Teminatı; Eşler Arası Özel Hayat: Hürmet ve Mahremiyet; Boşanma: Allah’a En Sevimsiz Gelen Helal.
Başlıklardan da anlaşılacağı üzere aileye dair tüm hususlarda karşılaşabileceğimiz sorunlara nebevi tecrübelerle çözüm arayan “Hadislerle Evlilik” aile yaşantısının her aşamasında başvuru yapılabilecek bir kaynak hüviyetiyle karşımıza çıkıyor.
“Hadislerle Evlilik”; “Sizin en hayırlınız, ailesine karşı en hayırlı olanınızdır. Ben de aileme karşı en hayırlı olanınızım…” (Tirmizî, Menâkıb, 63) buyuran Âlemlere Rahmet Hz. Muhammed’den (s.a.s.) kutlu öğütler…


Değerlerİmle Büyüyorum Havuç Kurdu Bi Di Ki
Uzmanlara göre kişilik gelişiminin büyük bir kısmı okul öncesi dönemde tamamlanır. 0-6 yaş aralığına tekabül eden bu dönemde çocuklar çevreleriyle oldukça alakadar, dünyaya karşı meraklılardır. Bu yaş aralığında oyunlarla, masal ve hikâyelerle çocuklara değerlerimizle ilgili bilgiler vermek oldukça önemlidir. Bu husus göz ününe alınarak Diyanet İşleri Başkanlığı Çocuk Yayınları arasında yayımlanan Değerlerimle Büyüyorum Havuç Kurdu Bi Di Ki 4 kitaptan oluşuyor.
Havuç Kurdu Bi Di Ki, bir havuç kasasına atlayıp pazara gitmesini “Bak Nasıl Paylaşmayı Öğreniyor”da; Utku ile arkadaşlığını “Bak Nasıl Arkadaşça Oynuyor”da; karınca ailesi ile yardımlaşmasını “Bak Nasıl Yardımlaşıyor”da ve ailesiz yaşadığı maceraları “Bak Ailesine Nasıl Bağlı”da bizlere anlatıyor. Gülşen Ünüvar’ın kaleminden okuyucuların beğenisine sunulan hikâyeler +4 yaş grubu düşünülerek yayımlanmış olsa da şiir tadındaki üslubu ile daha küçük yaştaki çocukların da ilgisini çekeceğe benziyor.

DEDE KORKUT KİTABI: Soylamalar ve 13. Boy /
Salur Kazan’ın Yedi Başlı Ejderhayı Öldürmesi
Klasik Türk anlatı metinlerinin başında gelen Dede Korkut Hikâyeleri hem Türk milleti hem de Türk edebiyatı için çok kıymetlidir. Öyle ki Prof. Dr. Fuat Köprülü: “Bütün Türk edebiyatını terazinin bir gözüne, Dede Korkut’u öbür gözüne koysanız, yine Dede Korkut ağır basar.” diyerek Dede Korkut’un önemine dikkat çekmiştir.
Kasım 2018 itibarıyla UNESCO Somut Olmayan Kültür Mirası Temsili Listesi’ne dâhil edilen Dede Kokut’un şimdiye kadar iki nüshası olduğu biliniyordu: Dresden ve Vatikan nüshaları. Prof. Dr. Metin Ekici tarafından Türkistan/Türkmen Sahra nüshası olarak adlandırılan, 61 sayfadan mürekkep ve diğer iki nüshadan daha eski olduğu anlaşılan yeni bir Dede Korkut yazması kitaplaştırılarak raflardaki yerini aldı.
Eserin en önemli özelliği ise yepyeni bir heyecanı da beraberinde getirmesi. Bilinen 12 hikâyeye ek olarak Dede Korkut’un ilk kez gün yüzüne çıkan 13. anlatısı yani Salur Kazan’ın Yedi Başlı Ejderhayı Öldürmesi başlıklı metin biz okurlarını bekliyor.
Dede Korkut, çağlar öncesinden yepyeni bir soluk…
İyi okumalar.