Makale

Sosyal Medyayı Doğru Okumak

TAKDİM

Sosyal Medyayı Doğru Okumak

Modern çağın bizlere ve çocuklarımıza sunduğu imkânlarla bir yandan hayatımızdaki birçok problemi kolayca çözebiliyor, istediğimiz bilgiye hızlıca ulaşabiliyor diğer yandan da sınanıyoruz. Teknolojik gelişmeler, hızlı ve kolay iletişimin kanallarını açarken her şeyi radikal bir değişime de tabi tutuyor. Üstelik bu değişim artık kendisi değil hızı gündemimizi meşgul etmekte. Zira kuşaklar arası zaman dilimleri dahi çoktan tek haneli basamaklara inmiş durumda. Her yeni nesil kendi paradigmasını topluma dayatıyor. Öyle ki aileler ikircikli bir yapının içinde kendilerini köşeye sıkışmış hissediyorlar. Bir yanda internetin ve sosyal paylaşım sitelerinin sunduğu imkânlar öte yanda yine bu mecraların olası tehlikeleri. Bu bağlamda medyanın ve özelde sosyal medyanın sağlıklı kullanılabilmesi için doğru okunması gerekiyor. Bilhassa ailelerin hem kendileri hem de çocukları için sosyal medyanın imkân ve sınırları hakkında üst bir bilince sahip olmaları büyük önem arz ediyor. Küçücük çocukların artık birer youtuber adayı olduğu, evlerin camdan duvarlarla örülüp mahrem alanın fütursuzca paylaşım sitelerinde deklare edildiği çağımızda, sosyal medyanın sağlıklı kullanılması için neler yapılmalı, dedik ve bu ay penceremizde internet nasıl okunmalı, konusunu işledik.
DİB Radyo ve Televizyon Daire Başkanı Mustafa Çuhadar “Medya Okuryazarlığı” yazısında, başta çocuklarımız olmak üzere toplumun genelinde artık vazgeçilmez bir alışkanlık hâline gelen internet kullanıcılığını masaya yatırdı. İnternetin nasıl okunması gerektiği konusunda siz okurlarımıza önemli ipuçları veren Çuhadar, çocuklarımızı “online dadılar”a teslim edemeyeceğimizin altını çizdi. Halkla İlişkiler ve İletişim Uzmanı Gülsüm İnal Karapınar Çocuğum Büyürken köşemizde “Çizgi Film Deyip Geçme!” yazısıyla, medyanın önemli iletişim kanallarından biri olan televizyonun bilhassa çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerine değindi. Aile-ce köşemizde ise Mustafa Talha Özkan, çocuklarımızı internetin olası tehlikelerinden koruyabilmek için neler yapılabileceğini işledi ve mutlu aile tablosunun ipuçlarını “Sosyal Medya ve Asosyalleşmenin Eşiği” yazısıyla sundu.
Bu ayki söyleşimizi Doç. Dr. Vehbi Başer ile aile üzerine gerçekleştirdik. Aile içi iletişimin nasıl olması gerektiğini, aile kurumunda baş gösteren bir olumsuzluğun toplumsal bünyeye nasıl yansıyacağını, çocuklarımızı “medyatik şiddet”ten korumak için neler yapmamız gerektiğini konuştuk. Portre köşemizde hayatı boyunca pek çok alanda adını ilklere yazdıran Fatma Aliye’yi ağırladık.
Akliyat, Birkaç İyi Fikir, Kalbe Dokunan Hikâyeler, Kahve Molası ve ismini sayamadığımız diğer köşelerimizle Ağustos dergimizi siz kıymetli okurlarımızın beğenisine sunuyoruz. Bu vesile ile idrak edeceğimiz Kurban Bayramı’nızı tebrik ediyor, başta ülkemiz olmak üzere tüm dünyaya esenlik getirmesini temenni ediyoruz.

Dr. Elif Arslan