Makale

TAKDİM

TAKDİM

Doğru Bilgi Doğru Adım

İnsanı diğer varlıklardan ayıran ve sorumlu kılan yönü, bilgi edinebilme ve edindiği bilginin gereğini yerine getirebilme melekesidir. Kur’an-ı Kerim, insanı; düşünmeye, bilmeye, kavramaya teşvik eder. Ayrıca onu en doğruya yönlendiren ilke ve hükümleri içerir. Bu bağlamda birey, bilgi sahibi olup ona göre hareket etmeye çalışır. Günümüzde, teknolojinin sunduğu imkânlarla birçok bilgiye çok kısa sürede ulaşılabilmekte ve bilgi herkes tarafından yine çok kısa sürede yayılabilmekte. Tek bir tuşa basarak bir bilgiyi dünyanın diğer ucundaki insanlara ulaştırabilir, aynı şekilde pek çok bilgiye ulaşabiliriz. Elbette bu durumun olumlu pek çok getirisi olduğu gibi olumsuz sonuçları da var. Herhangi bir konu hakkında fikir sahibi olayım derken karşımıza onlarca gereksiz ya da doğru olmayan bilgi çıkabilir. Ya da teyit etmeden paylaştığımız bir gönderiyle bizzat biz bilgi kirliliğine sebep olabiliriz. Bu noktada “Ey iman edenler! Size bir fasık bir haber getirirse, bilmeyerek bir topluluğa zarar verip yaptığınıza pişman olmamak için o haberin doğruluğunu araştırın.” (Hucurât, 49/6) ayeti, bizlere oldukça önemli bir tavsiyede bulunmaktadır. Bu durumda doğru bilginin doğru adım atmadaki önemi açıktır.

15 Temmuz 2016’da yaşanan hain darbe girişiminin geri planına baktığımızda da çarpıtılmış bilginin ve istismar edilmiş dinî kavramların sorgusuz sualsiz peşine takılmanın yıkıcı etkilerini gördük. Biz de bu ay Diyanet Aile Dergisi olarak bilgiye sağlam kaynaktan ulaşmanın önemini vurgulamak niyetiyle penceremizi doğru bilgiye açtık. Rüveyda Kılıç, “İstismar Edilmemek İçin Doğru Bilgi” başlıklı yazısında, doğru kaynaktan alınmayan bilginin insanı nasıl yanlış yönlendirebileceğine değinerek 15 Temmuz gecesi yaşananların, toplumda algıları yönlendirilmiş, düşünme melekeleri tıkalı, kendi fiillerinin sorumluluğunu almaktan dahi aciz grupların peyda olmasından kaynaklandığını dile getirdi.

Dr. Muhlis Akar, “Hakkında kesin bilgi sahibi olmadığın şeyin peşine düşme. Çünkü kulak, göz ve kalp, bunların hepsi ondan sorumludur.” (İsrâ, 17/36) ayetinden yola çıkarak Kur’an-ı Kerim’in doğru bilgiye ulaşılması konusundaki tavsiyelerini bizler için kaleme aldı. Dr. Öğretim Üyesi Ayşe Gültekin, “Eş olmak, Allah Teâlâ’nın ifadesiyle birbirine örtü olmayı gerektirir (Bakara, 2/187). Ayıpları, kusurları kapatmayı gerektirir. Elbise bizi nasıl sıcaktan, soğuktan korursa eşler de birbirlerini hata ve günahlardan korurlar.” dediği “Eşlerin Mahremiyeti”nde evlilikte maalesef dikkatlerimizden kaçan hususlara temas etti. Mehmet Kahraman, “Güzeli Anlamak” yazısında, güzelliğin Allah’tan olduğunu; dinimizin, bize her şeyi güzel yapmayı, güzel söylemeyi, güzel olanı gerçekleştirmeyi emrettiğini; güzel bakmanın ve güzel görmenin Müslüman’ın şiarından olduğunu hatırlattı.

Söyleşi, Kırkambar, Akliyat, Çengel Bulmaca, Portre köşelerimiz ve ismini zikredemediğimiz diğer yazılarımızla bu sayımızda da sizlerle birlikte olmanın huzurunu yaşıyoruz. 15 Temmuz Millî İrade ve Demokrasi Günü münasebetiyle ülkemizi korumak için canını feda eden bütün şehitlerimizi rahmetle anıyoruz.

Dr. Elif Arslan