Makale

Babalara Sorduk

Babalara Sorduk

Hazırlayan: Muhammet Kamil Yaykan

Baba olacağınızı öğrenmek nasıl bir duygu?
Emre Küçük, 33 yaşında, temmuz sonunda baba olacak: Evlenip bir yuva kurmak yeni bir hayata başlangıçtı benim için. Şimdi bu hayat çok daha büyük bir anlam kazandı. Yavrumuz birkaç ay sonra dünyaya gelecek ve ben buna inanmakta hâlâ güçlük çekiyorum. Hem merakla hem de şükürle dolu bir süreç bu. İnşallah eşimle birlikte yavrumuzu sağlıkla kucağımıza alırız.
Çocuğunuzu kucağınıza aldığınız o ilk an neler hissetiniz?
Ferdi Güzeç, 35 yaşında, Betül’ün babası: Hayatımda daha önce hiç o kadar heyecanlı ve endişeli hissetmemiştim. Sudan çıkmış balık gibiydim desem hiç de abartmış olmam. Çünkü hem heyecanımdan hem de ne yapacağımı bilmemekten ötürü bütün vücudum titriyordu. Yavrum küçücük ve sıcacıktı. Tabii o ana dek duymadığım bir koku da tüm odayı sarmıştı. Eşimin gözlerindeki parlaklığı tarif etmek ise mümkün değil. O anda hayatımda pek çok şeyin değiştiğini hissettim. Hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktı. Allah’a şükürler olsun ki bana böyle bir güzelliği ihsan etti.
Mustafa Demir, 31 yaşında, Elif Sultan’ın babası: Doğumhanenin kapısında içim içimi yiyordu. Hastaneye eşimle ikimiz gitmiştik ve o içeride ben de dışarıda yalnızdım. Allah’tan annelerimiz ve babalarımız geldiler de bize destek oldular. İçeriden müjdeli haber geldi bir süre sonra ve beni ilk önce babam tebrik etti. O anda onu anladığıma dair bir şeyler hissettim ve bu duygu her geçen gün daha da büyüyor çocuğumla beraber, emin olun.
Yavrumu kucağıma aldığım an ise tarifsiz. Tek hatırladığım şükürle karışık büyük bir heyecana sahip olduğum. Anlatamayacağım, bir insanın ancak yaşayarak tecrübe edebileceği şeyler bunlar. Allah isteyen herkese bu güzelliği yaşatsın.
Çocuğunuzla birlikte hayatınızda neler değişti?
Ferdi Güzeç: “Evlat babanın sırrıdır” diye bir söz var. Galiba bu değişimi açıklayabilecek en güzel söz bu. Çünkü daha önce kendimde var olduğunu bile bilmediğim pek çok şey baba olduktan sonra kendini göstermeye başladı. Allah’a bütün bu güzellikler için ne kadar şükretsem az.
Mustafa Demir: Pek çok şey değişti hayatımda. Çevremdekiler de söylüyor bunu bana. Ama en büyük değişim benim iç dünyamda oldu. Nasıl söylenir bilmiyorum ama duygularımı eskiye nazaran daha yoğun yaşamaya başladım baba olduktan sonra. Hayat çok daha anlamlı ve önemli oldu benim için. Babam, hayatını bizim için yaşadığını söylerken anlayamıyordum fakat o söz benim için gerçek anlamını buldu çocuğum dünyaya geldikten sonra.


Evlatlara Sorduk
Babanız sizin için ne ifade ediyor?
Betül Güzeç, 8 yaşında: Babam ve annem benim hayatımdaki en önemli kişiler. Özellikle babam bana derslerimde çok yardımcı oluyor ve anlamadığım şeyleri tekrar anlatıyor. Haftasonları ise oyunlar oynuyoruz babamla. Babamı çok seviyorum.
Serhat Çimenderoğlu, 21 yaşında, veterinerlik fakültesi öğrencisi: Liseye başladıktan bu yana hayatımda pek çok şey değişti ama anne ve babamın destekleri ile tüm zorlukların üstesinden geldim. O zamandan beri gurbetteyim. Özellikle babamla yaptığımız konuşmalar bana çok yardımcı oluyor. Geleceğe dair sorularımı ve sorunlarımı babamla açık açık konuşabiliyoruz ve o her soruma büyük bir açıklıkla cevap veriyor. Üniversite de en büyük destekçim ailem oldu. Fakülteyi bitirip veteriner olarak onları mutlu etmek istiyorum. Böylece babamın hakkını az da olsa ödeyebilirim inşallah.
Mustafa Demir, 31 yaşında, Elif Sultan’ın babası: Erdem Beyazıt’ın “İnsan baba olunca anlıyormuş babasını” dizesi ile biten bir şiiri var. Bu söz anlamını üç yıldır daha da güçlü bir şekilde buluyor bende. Babamın yaşadığı zorlukları, onun bizi yetiştirmek için karşılaştığı güçlükleri bir bir nasıl aştığını şimdi çok daha iyi anlayabiliyorum. Biz bugünlere geldi isek onun ve annemin sayesinde geldik. “Oğlum her şey sizin için.” derdi babam her zaman, çok şükür hâlâ da aynı cümleyi duyuyoruz ondan. İnsan hayatını çocukları için yaşarmış, onların iyiliği için her şeyi yaparmış.
Babam benim için çok şey ifade ediyor. Öncelikle bana yol göstermesi ve her şartta yanımda olduğunu söylemesi benim için şu hayatta en önemli şey. İnsanın ailesinin desteğini alınca yenemeyeceği güçlük yok. İnşallah ben de babam gibi güçlü ve sağlam bir duruşa sahip olabilirim.
Bahri Demir, 58 yaşında, Rahime, Mustafa, Fatma ve Halime’nin babası: Rahmetli babam bizi çok büyük güçlüklerle büyüttü. Dört kardeşiz biz ve hepimiz bugün bu hayatı yaşıyorsak rahmetlilerin sayesinde. Biz de onlardan gördüğümüzü kendi çocuklarımıza tatbik ettik.
O zamanlar elde yok avuçta yok ama babamın bir gün olsun eve eli boş geldiğini hatırlamam. Kim bilir ne zorluklarla, nereden buluyordu onca şeyi. Biz de zorluklar yaşadık ama babamızdan öğrendiklerimiz sayesinde tüm zorlukların üstesinden geldik. Torunlarla birlikte olmak, evde onların cıvıltılarını duymak tüm o zorlukları unutturuyor insana.