Makale

Çocuklarda Ateş Düşürme Yöntemleri

Çocuklarda Ateş Düşürme Yöntemleri

Çocuğunuz ateşlendiğinde öncelikle ateşin bir savunma mekanizması olduğunu unutmayın. Bu durumda önemli olan ateşi kontrol altında tutmaktır. Ateşi düşürmek için kesinlikle kolonya, sirke, alkol, buz, soğuk su kullanmayın. Bunlar damarları ani olarak daralttığı için ateş düşer gibi olur daha sonra damarlar genişler daha fazla yükselir. Ateşlenme esnasında el, ayak buz gibi olur ve çocuk titrer. Bu durumda asla çocuğun üzerini örtmeyin ve kalın giysiler giydirmeyin. Temiz bir leğene doldurduğunuz suya (soğuk olmayan) birkaç havlu koyun. Üçer dakika arayla havluları ıslatmak suretiyle birini çocuğun alnına koyun, diğer havluyla da avuç içini, koltuk altını ve karnını silin. Bu işlem yeterli gelmezse çocuğu, 35-36 derece suyla dolu küvete sokup 20 dk. bekletebilirsiniz. Ateş, 38 dereceyi geçmediği ve doktor tavsiyesi olmadığı müddetçe lütfen ilaçlara sarılmayın.


Çevre dedektifi

Solucan gübresi, kırmızı Kaliforniya solucanının yetiştirilerek gübresinin alınması ile elde edilir. Solucan gübresinin toprak üzerinde birçok olumlu etkisi vardır. Solucan gübresi toprağın su tutma kapasitesini artırır, humik asit bakımından zengin olduğu için toprağın ph seviyesini düzenler, bitki hastalıklarının iyileştirilmesini sağlayan gerekli besin maddelerini içerir, bitki büyümesi için gerekli olan azot, fosfor ve potasyum gibi mineral maddeleri yüksek oranda ihtiva eder. Bunun dışında solucanların doğal salgıları, topraktan beş kat daha fazla konsantre besin içerir. Solucanların sindirim sisteminde bitkiye yararlı mikroorganizmalar, bitkinin hayati ihtiyacı olan azotu doğadan alabilmesini sağlayan bakteriler, doğal büyüme hormonları, aminoasitler ve enzimler bulunur. Gübreye geçen bu enzimler ve yoğun bitki besin elementleri, bitkilerde sağlıklı ve hızlı gelişim sağlar. Solucanlar, üzerlerinde ve sindirim sistemlerinde bulunan ve onları toprakta bulunan patojenlere karşı koruyan, bağışıklık sağlayan vücut sıvılarını gübreye geçirirler; böylece bitkiler de patojenlere karşı direnç sağlarlar.

Güneş Gözlüğü Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli?


Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte etkisini hissettiren güneş ışınları, görüş açımızı ciddi oranda daraltıyor. Bu sıkıntıdan korunmak için güneş gözlüğümüze sarılıyoruz. Peki, güneş gözlüğü seçerken nelere dikkat etmemiz gerektiğini biliyor muyuz?
Güneş gözlüklerinin ışığı bloke etme gücü UV200, UV400 ve UV600 gibi ibarelerle belirlenir. Özellikle deniz kenarında ve kar ışığında minimum UV400 korumalı güneş gözlükleri tercih edilmelidir. Güneş gözlüğü, bastırılınca esnememeli ve kullanım esnasında görüntüde dalgalanma, şekil bozukluğu ve farklı yönlere kayma oluşmamalıdır. Gözlüğümüzün camları, gözlerimizi çevreden gelen güneş ışınlarına karşı koruyacak büyüklükte olmalıdır. Bunun dışında gözlüğün üzerinde CE işareti mutlaka olmalıdır. CE işareti, bir ürünün insan, hayvan ve çevre açısından sağlıklı ve güvenli olduğunu gösteren Avrupa Birliği’nin Yeni Yaklaşım Direktifleri’ne uygunluk işaretidir.


Pasta Üzerindeki Meyvelerin Kararmaması İçin
Meyvelerinizi, pasta üzerine koymadan önce limon suyuna daldırın. Limon suyu, meyvelerinizin yüzeyini kaplayarak hava ile temasını kesecek ve renklerinin canlı kalmasını sağlayacaktır. Taze sıkılmış portakal suyu da aynı işlevi görecektir.
Böreğinizin Daha Yumuşak Olması İçin
Hazır yufka ile yaptığınız böreğinizi fırına vermeden önce üzerine bir yumurtayı bir şişe soda ile çırpıp sürün, böreğinizin çok daha yumuşak ve kabarık olduğunu göreceksiniz.
Etinizin Pişerken Dağılmaması İçin
Etin suyuna birkaç damla sirke koyarsanız etiniz dağılmaz.
Patates Kızartmasının Çıtır Çıtır Olması İçin
Patatesleri soyduktan sonra soğuk su dolu bir kapta bekletin. (İçerisine buz da atabilirsiniz.) Kızartmadan önce kurulamayı unutmayın.

Çocuğum Yanlışlıkla İlaç İçti,
Ne Yapmalıyım?
Öncelikle en yakın acil servise başvurun. İlacın kutusunu, yere düşen ilaçları, ilaca ait reçeteyi, kısaca bütün delilleri toplayın. Bunları yapmak vaktinizi alacaksa siz acilen çocuğu en yakın hastaneye yetiştirin, yakınlarınızdan biri bunu yapsın. Sadece ilacın ismini yazıp doktora vermeyin. Eğer doktor çocuğun hangi ilacı ne kadar içtiğini bilirse o ilacın varsa panzehrini tespit ederek gerekli müdahaleleri yapabilir. Çocuk ilacı yutmamış, sadece çiğnemiş olsa bile mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurun. Çocuğunuzu kusturmaya çalışmayın. Yoğurt vs. yedirerek vakit kaybetmeyin. Bu durumların hiçbirini yerine getiremiyorsanız “114 Zehir Danışma Hattı”nı arayın.