Makale

Ramazanla Arınmak

TAKDİM

Ramazanla Arınmak

Ramazan, insanın hayatında hayırlara vesile olan bereketli bir aydır. Fert, ramazanın kendine has manevi havasını teneffüs ettiğinde diğer aylarda bulmakta güçlük çektiği huzuru iç dünyasında bulur. Oruç tutarken nefsine güç yetirebildiğinin farkına varır, iradesini güçlendirmenin manevi coşkusunu bütün benliğinde hisseder. Af ve mağfiret ayı olan ramazan ayında bu ruh hâline bürünen insan, her zamankinden daha farklı olmaya çalışır, Allah’ın (c.c.) rızasını kazanmak için daha çok çaba sarf eder. Yaptığı ibadetlerle manevi arınma yaşarken kendisini geçici dünya hayatına bağlayan yüklerin de farkına varır. Paylaşmadığı her nimetin, üzerindeki yükü arttırdığını anlar. Allah’ın kendisine sunduğu nimetleri ihtiyaç sahipleriyle paylaşmanın önemini bir kez daha hisseder. Ramazan, “Allah’ın rızasını kazanmak arzusuyla ve kalben mutmain olarak mallarını Allah yolunda harcayanların durumu, yüksekçe bir yerdeki güzel bir bahçenin durumu gibidir ki, bol yağmur alınca iki kat ürün verir. Bol yağmur almasa bile ona çiseleme yeter. Allah, yaptıklarınızı hakkıyla görendir.” (Bakara, 2/265) ayet-i kerimesinin müjdesine nail olmak için büyük bir fırsat ve hem maddi hem de manevi arınmanın tam vaktidir.
Bu ay Diyanet Aile Dergisi olarak ramazan ayını fırsat bilip penceremizi “infak” için açtık. Sedide Akbulut, “Vakit, Her Daim İyilik Yapma Vaktidir” yazısında “Yarattığı bütün varlıkların rızkını tayin eden Allah (c.c.), şefkat ve merhametinin bir eseri olarak kullarına sunduğu imkânlardan ihtiyaç sahiplerine verilen payın karşılığını kat kat arttırarak vereceğini müjdeler.” diyerek İslam’ın paylaşmaya verdiği önemi bizlere hatırlattı. Dr. Sema Çelem, “Sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda harcamadıkça iyiliğe asla erişemezsiniz. Her ne harcarsanız Allah onu bilir.” (Âl-i İmrân, 3/ 92) ayet-i kerimesinin yorumunu okurlarımız için kaleme aldı.
Kübra Arslan, “O ramazan ki affedilme ümidimizin bahar dalları gibi çiçek açıp yeşerdiği en mümbit aydır. İslam ile yepyeni anlamlara kavuşan ramazan ayı, ’müjde’ kelimesinin Müslüman’ın ömründe can bulduğu bir zaman dilimidir.” dedi ve ramazanın bereketini bizlere müjdeledi. Dergimizin bu sayısında Prof. Dr. Sadettin Ökten ile yaptığımız söyleşimizde ramazan ayının medeniyet tasavvurumuzdaki yansımalarını konuştuk. Ters Köşe’de Dr. Hafsa Fidan Vidinli “Üç Al Dört Öde” diyerek medeniyetimizin paylaşma ahlakı ile ilgili bir numunesini sunarken; Nermin Taylan da “Medeniyetimizin İncisi: Vakıflar”ı yazdı.
Kahve Molası, Akliyat, Bakış Açısı ve daha pek çok bölümümüzle bu ay da dergimizi sizlerle buluşturmanın huzurunu yaşıyoruz. Ramazanın bereketinin, hanelerimiz başta olmak üzere bütün âlemi kuşatması duasıyla...
Dr. Elif Arslan