Makale

Kahve Molası

Kahve Molası

Tripofobi

Görseldeki çilekler sizi bir şekilde rahatsız etti mi? Cevabınız “Evet”se muhtemelen “tripofobi” rahatsızlığına sahipsiniz. Kişilerin günlük yaşamlarını etkilememesi sebebiyle henüz tıp literatürüne girmemiş olsa da dünya nüfusunun %16’sı tripofobik. Toplu hâlde duran delikler, gözenekli, süngerimsi yapılar, sabun köpükleri gibi minik kendini tekrarlayan şekiller, üzerinde küçük kabarcıklar bulunan yara veya yanık izleri tripofobiklere zor anlar yaşatabiliyor. Tüylerin diken diken olması, deliklerin veya kabarcıkların içinden bir şeyler çıkacakmış hissi, kaşıntı, kalp çarpıntısı, mide bulantısı, sinirlilik hâli, bayılma hissi gibi tepkilerden biri/birkaçı aniden ortaya çıkabiliyor. Tripofobisi olduğunu düşünen insanlar bunu korkudan ziyade “tiksinme” ya da “gördüğünden rahatsızlık duyma” olarak tanımlıyorlar.

Osmanlı Saray Teşkilatında Dilsizler

Osmanlı Devleti’nde dilsizlere bîzebân denirdi. Enderun’un Seferli Koğuşu’nda bulunan dilsizler Babıali, Hassa Ordusu Meclisi, Hariciye Nezareti, Şûrâ-yı Devlet, askerî birlikler, Harem, Hırka-yı Saadet Dairesi gibi sarayın çeşitli birimlerinde görevlendirilirdi. Sarayda sürekli padişahın yanında bulunur, yapılan görüşmelerin gizliliğini sağlarlardı. Padişahın özel görüşmeleri ve gizli toplantılarda hizmetler dilsizler tarafından yapılırdı. Harem’de çalışan dilsizler ise bazı haberlerin Harem’e/Harem dışına ulaştırılması, Harem’e alınacak eşyanın getirilmesi gibi görevlerde bulunmuşlardır. Sarayda sessizlik ve sükûnet önemsendiğinden padişah ve diğer görevliler işaret diliyle anlaşabilecek şekilde eğitim alırlardı.

XIX. yüzyılda saray teşkilatında yapılan değişiklikle dilsizler, Babıali ve Mebusan Meclisi’nde; Tanzimat’ın ilanından sonra kurulan meclislerde ve Heyet-i Vükelâ denilen bakanlar kurulunda istihdam edilmeye devam etti.

Gamze Nasıl Oluşur

Birçok kişi tarafından güzel ve sevimli bir yüzün simgesi olarak kabul edilen gamze, insanların sahip olmaktan mutluluk duydukları doğuştan gelen tek beden kusurudur denebilir. Peki, bu güzel kusur nasıl oluşuyor? Mimiklerin oluşmasını yüzdeki kaslar sağlar. Yanaklardaki gamzelerin sorumlusu ise gülümseme sırasında ağız kenarlarını yanlara ve yukarı doğru çekilmekle görevli zygomaticus major kası. Gamzeli kişilerde bu kas ikiye ayrılmış ve iki bölüm arasında yanak derisi ile kaplı minik bir boşluk kalmıştır. Kişi, gülmek için kaslarını gerdiğinde, bu hayranlık uyandıran çukurlar ortaya çıkar. Diğer bir görüşe göre gamzelerin oluşma nedeni, embriyonun gelişme döneminde kas dokuları oluşurken yaşanan bir problemden dolayı zygomaticus major kasının daha kısa kalması. Çene gamzeleri ise embriyo döneminde çene kemiğinin ve çene etrafındaki kasların sağ ve sol bölümlerinin düzgün şekilde birleşmemesinden kaynaklanıyor. Gamzelerin çoğu kalıcıdır ama bazı gamzeler kasların yaşlanmasıyla esner ve yavaş yavaş yok olur.

İstiklal Marşı “Millî Marş” olarak kabul edildi. (12 Mart 1921)

Diyanet İşleri Başkanlığı kuruldu. (3 Mart 1924)

Âşık Veysel vefat etti. (21 Mart 1973)

Türkiye Diyanet Vakfı kuruldu. (13 Mart 1975)

Samiha Ayverdi vefat etti. (22 Mart 1993)

şitme Engelliler "Görüntülü 112 Acil"i Ücretsiz Arayabilecek

Sağlık Bakanlığının talebi üzerine BTK tarafından engelli tarifesinden yararlananlara, internet üzerinden ücretsiz 112 Acil Çağrı Merkezi’ni görüntülü arama hizmeti sunulmasına karar verdi. Karar kapsamında, işitme engelli vatandaşlar, acil durumlarda 112 Acil Çağrı Merkezi ile iletişime geçebilmek ve ambulans talep etmek, Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nden randevu alabilmek, muayene esnasında tercüme hizmetinden faydalanabilmek gibi amaçlarla akıllı mobil cihazlarına indirdikleri ESİM uygulamasını rahatlıkla kullanabilecek. Telefon hatlarında internet kullanım kapasitesinin bulunmaması veya bu kapasitenin yeterli olmaması gibi durumlarda görüşmeler kesilmeyecek. Engelli vatandaşlar, herhangi bir kota tüketimi yaşamadan sağlık hizmetinden faydalanabilecek.

Sigarayı bırakmak isteyene ücretsiz sağlık hizmeti

Sigarayı bırakma tedavisi alan hastalar, sayıları 300 bini geçmemek şartıyla ve herhangi bir sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın, Sağlık Bakanlığınca temin edilerek sağlık kurum ve kuruluşlarına dağıtımı yapılacak ilaçlardan ücretsiz faydalanabilecek.

Her üç kişiden biri obez

Dünya Sağlık Örgütü’nün 2018 verilerine göre Türkiye, Avrupa’nın en obez ülkesi olarak belirlendi. Dünya sıralamasında dördüncü ülke olarak yer alan Türkiye’de her üç kişiden birinin obez olduğu tahmin ediliyor. Dünya üzerindeki yaklaşık 1 milyar 350 bin yetişkin

fazla kilolu, 650 milyon ise

obez grubunda yer alıyor. grubunda yer alıyor.