Makale

Çevre Dedektifi Plastik Poşetlerle Vedalaşın!

İYİ FİKİR
Kevser Koçakoğlu
ÇEVRE DEDEKTİFİ
Plastik Poşetlerle Vedalaşın!
Alışveriş yaptığımız her yerde karşımıza çıkan plastik poşetlerle dünya 1977 yılında tanıştı. Kullanım oranı, düşük üretim maliyetleri nedeniyle günbegün arttı. Günümüz dünyasında her yıl 5 trilyon plastik poşet üretiliyor. Ortalama 12-15 dakika kullandığımız poşetlerin %99’u, çöplerle birlikte doğaya terk ediliyor ve yok olma süresi 1000 yılı bulabiliyor. Hatta fiziksel olarak yok olmuş gibi görünseler de mikro parçacıklara bölünerek çevreye zarar vermeye devam ediyorlar. Bu durum Çevre ve Şehircilik harekete geçirdi. Plastik kullanımının azaltılması amacıyla Resmi Gazete’de yayımlanan 7 Aralık 2017 tarihli ve 30283 sayılı yönetmeliğe göre, Ocak 2019’dan itibaren plastik poşetler tüketiciye ücret karşılığında verilecek. Ayrıca ücretsiz verilmesine ilişkin herhangi bir kampanya da yapılamayacak. Siz de şimdiden alışveriş için bez torba veya pazar filesi edinerek sürdürülebilir çevre için bir adım atmaya ne dersiniz?
SAĞLIKLI YAŞAM
Ter Kokmayalım Derken Sağlığımızdan Olmayalım!
Kokarcalar, bombardıman böcekleri, hindi akbabaları… Doğadaki canlılardan bazıları kötü koku salgılayarak kendini güvende tutmaya çalışırken yine bu doğanın bir parçası olan insanlar, başta ter kokusu olmak üzere bütün itici kokulardan mümkün olduğunca kaçmak isterler. Piyasadaki bütün deodorantlar ve antiperspirantlar denenir. Başarılı olunur mu? Evet, ama bir bedel karşılığında! Kötü kokuyu ver, toksik maddeleri al! “Nasıl?” derseniz eğer: Paraben: Hassas ciltlerde kızarıklık, şişlik, kaşıntı ve ağrıya neden olan paraben ciltten emilerek dokulara yerleşiyor, östrojen hormonlarını artırarak dengeyi bozuyor ve kansere zemin hazırlıyor. Alüminyum: Piyasadaki ter önleyicilerin birçoğunda bulunuyor. Bilim insanları kanserle alüminyum arasında önemli bir ilişki olduğunu düşünüyor. Çünkü bu metal DNA’yı bozuyor, DNA kırılması da kansere yol açıyor. Kloroflorokarbon: Küresel ısınmanın ve iklim değişikliğinin sebeplerinden biri olan bu gaz, atmosfere parfümlerden ve deodorantlardan yayılıyor. Bunların yanında piyasadaki birçok ürün onlarca toksin barındırıyor. Ter kokmayalım derken sağlığımızdan olmayalım!
ACİL DURUM
Bir olay karşısında hayretten dona- kaldığımızı ifade etmek için “Şoka uğradım!” deriz ya; bu tabir ani şaşkınlığımızı ifade etse de gerçek- te “şok”, hayati organlara giden kan ve oksijen miktarının aniden azal- masıyla ortaya çıkan ve acil müdahale gerektiren bir rahatsızlıktır. Vücutta sıvı kaybı, zehirlenme veya alerjiye bağlı olarak gelişebilir. Kişinin şoka girdiği tansiyonu- nun düşmesinden, soğuk soğuk terlemesinden, dudak çevresinin morarmasından anlaşılabilir. Bunların dışında; bilinç seviyesindeki azalma, baş dönmesi, hızlı ve yüzeysel solunum, ciltte soğukluk/ solukluk/nemlilik, üşüme, titreme ve susuzluk hissi “şok” belirtilerindendir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda öncelikle 112’yi arayın. Sağlık ekipleri gelene kadar yapacağınız ilk iş hastaya “şok pozisyonu” vermektir. Hastayı sırt üstü yatırın, ayaklarını otuz derecelik bir eğim olacak şekilde kaldırın, üstünü örtün. Kanama varsa durdurun ve temiz hava solumasını sağlayın.
ALIŞVERİŞ REHBERİ
İnternetten Alışveriş Güvenli mi?
45 milyon internet kullanıcısı olan Türkiye’de e-ticaret siteleri de hızla artıyor. Birçok şeyde olduğu gibi alışverişte de dijitalleşmeye gidiyor, e-alışverişi daha fazla benimsiyoruz. Fakat bunun yanında özellikle genç nesillerin yaşça en büyüğü olan X kuşağının kafası e-alışveriş konusunda soru işaretleriyle dolu. Biz de bu soru işaretlerini noktaya dönüştürebilmek adına e-alışverişte dikkat edilmesi gereken konuları araştırdık. • Sitenin açık adresi ve iletişim numarası olup olmadığına dikkat edin. Siteyi arama motorlarından araştırın. • Sitenin güvenlik sertifikası olup olmadığını kontrol edin. • Bir ürün piyasa değerinin çok altında satılıyorsa orada bir sıkıntı vardır. Bu tuzağa düşmeyin. • Ortak kullanım alanlarındaki bilgisayarlardan alışveriş yapmayın. • Limitini kendiniz belirlediğiniz sanal kredi kartı kullanın. • Kartınızın şifresini talep eden sitelerden uzak durun. • Ürün teslimatı, kargo ve iade koşulları hakkında bilgi sahibi olun. • Alışveriş yaptıktan sonra şikâyetleriniz varsa ilgili mercilere bildirin.
PÜF NOKTASI
Makarna Suyunu Atmayın!
Makarnayı haşladıktan sonra suyunu döküyorsanız birçok vitamini de ziyan ediyorsunuz demektir. Üstelik suyuyla yapabileceğiniz onca şey varken…
Makarna suyunu çorbanın lezzetini ve vitamin değerini artırmak için kullanabilir ya da pilavınıza katarak onu daha lezzetli hâle getirebilirsiniz. Ayrıca böreklerde yufka arasına sos olarak, ekşili köftenin terbiyesinde ve pizza hamurunda kullanırsanız yaptıklarınızın lezzetine lezzet katacaktır.
Bunun dışında bolca vitamin ve mineral içeren makarna suyunu çiçeklerinizi sulamak için de kullanabilirsiniz. Çiçeklerinizin hızla büyümesini sağlayacaktır. Yalnız bir şartla: Makarnayı haşlarken tuz eklemeyin ve suyun soğumasını bekleyin.