Makale

Takdim

TAKDİM
GÜNÜMÜZ DÜNYASINDA AİLE OLMAK
DR. ELİF ARSLAN
Aile mefhumu insanlığın anne ve babası olan Hz. Âdem ve Hz. Havva ile başlamıştır. İki can bir olmuş insanlığın temeli atılmış ve yeryüzü Yaradan’ın iradesi doğrultusunda imar edilmiştir. Aile kurumunda; eşlerin birbirini tamamlayarak kol kanat germesi, yuvaların kıymetli misafiri çocukların korunup kollanması, sahip olunan değerlerin yeni nesillere aktarılarak geleceğin inşa ve ihya edilmesi bu kurumun kıymetini her dem canlı ve taze tutar. Yüce Allah (c.c.) da Kur’an-ı Kerim’de “Ey insanlar! Sizi tek bir candan yaratan Rabb’inizden sakının ki o tek candan eşini de yarattı, ikisinden ise nice erkekler ve kadınlar türetti.” (Nisâ, 4/1.) buyurarak bu hakikatin altını çizmektedir.
Güçlü toplumların mutlu ailelerden neşet ettiğinin ve aile olmanın ince bir muvazeneyi gerektirdiğinin bilinciyle Diyanet Aile Dergisinin bu ilk sayısında “Günümüz Dünyasında Aile olmak” konusunu ele aldık. Dr. Fatma Bayraktar Karahan, “Günümüz Dünyasında Bir Sığınak: Aile” yazısında, günümüz dünyasının imkân ve sınırları bağlamında toplumun en küçük yapı taşı olarak aileyi ele aldı.
Aile Dergimiz yeni yılla birlikte sizleri yepyeni bir heyecanla karşılıyor, okurlarından aldığı güçle yayın hayatına müstakil bir dergi olarak devam eden Diyanet Aile Dergisi, bünyesine katılan yeni köşelerle artık çok daha güçlü. Her ay aile merkezinde birtakım güncel meseleleri, ayet ve hadislerin ışığında ele alarak okurların istifadesine sunacak olan “Bir Ayet Bir Yorum” ve “Hadislerle Aile” köşeleri bu yılın en önemli yenilikleri arasında. Dr. Sema Çelem Rum suresi 21. ayet bağlamında “Aile Olmak”ı yazdı. Prof. Dr. Huriye Martı, “Sizin en hayırlınız, ailesine karşı en hayırlı olanınızdır. Ben de aileme karşı en hayırlı olanınızım.” (Tirmizî, Menâkıb, 63.) hadisini merkeze alarak “Aile Bağları: En Hayırlı Müslüman Olma Fırsatı”nı kaleme aldı.
Bu yıl aramıza katılan bir diğer köşe “Günce”de ise yeni yazarlara ve yeni kalemlere yer verildi. “Portre” köşesinde tarihimizden önemli şahsiyetler, hayatlarından kesitler ve sergiledikleri örnek davranışlar temel alınarak tanıtıldı.
Aile Dergisi olarak bu ayki söyleşimizi organ bağışı konusunda Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Tekin ile gerçekleştirdik.
2019 yılında da zengin yazar kadromuz, yeni köşelerimiz ve dopdolu içeriğimizle siz değerli okurlarımızın da teveccühünü kazanarak büyük bir aile olma yolunda azim ve sebatla ilerlemeye devam ediyoruz.