Makale

Hakan Yücel: “Öğrencilerin yüzlerindeki sevinç, pedal çevirmenin yorgunluğunu unutturuyor.”

Hakan Yücel: “Öğrencilerin yüzlerindeki sevinç, pedal çevirmenin yorgunluğunu unutturuyor.”
Söyleşi: Ali Aygün

Bisikletinizle köyleri dolaşarak köy çocuklarına kitap dağıtıyorsunuz. Bu fikir nasıl ortaya çıktı, anlatır mısınız?
Yazın yapmayı düşündüğüm Karadeniz turu için ekipmanlarımı tamamlarken tur esnasında ihtiyacım olacak eşyalar için satın aldığım çantaları bisikletime monte edince. Aklıma üniversitede bizlere örnek olarak anlatılan Mustafa Güzelgöz, nam-ı diğer eşekli kütüphaneci geldi. Hemen internette ölüm yıldönümüne baktım ve ilk aşamada bir anma etkinliği yapmak istedim. Sonrasında da diğer köylere kitap götürmeye de devam edecektim.
Bu işi yürütmek zor değil mi?
İki açıdan zorluk var. Kitap temini ve yüklü bisikletle uzun yol almak. Yaptığım ilk etkinliğim medyada yer aldıktan sonra duyarlı vatandaşlarımız tarafından yaklaşık 2 bin kitap ve Bitlis milletvekilimiz tarafından köydeki çocuklara hediye edilmek üzere gönderilen 38 koli kitap ile tüm ihtiyacımız karşılandı. Yüklü bisikletle hareket etme noktasındaki zorluğu da bir iş adamımızın hediye ettiği römorkla çözmüş olduk. Kitapları daha güvenli ve daha rahat bir şekilde ulaştırır oldum.
Çevrenizden nasıl tepkiler alıyorsunuz?
İlk söylediğimde şaşkınlık oluyor, konuyu detaylıca anlatınca kutsal bir iş yaptığımdan bahsedip tebrik ediyorlar. Ardından da biz nasıl destek olabiliriz diyerek yardımcı olmak istiyorlar.
Kitapları nasıl temin ediyorsunuz, bağış kabul ediyor musunuz?
Yaptığım çalışma ulusal medyada yayınlandıktan sonra kütüphaneme kolilerce kitap gönderildi. Bitlisli iş adamı Servet Yalçınkaya 300 kitap satın alarak ve herhangi bir köydeki en çok okuyan çocuğa hediye edilmek üzere 1 adet tablet bilgisayar hediye etti.
Kütüphanenizde ne kadar kitap var?
Bitlis İl Halk Kütüphanesinde bulunan kitap sayısı 49.406’dır. Her sene koleksiyon güncellenmekte ve kullanıcılarımızın istekleri doğrultusunda kitap satın alınmakta.
Çocuklara kitap okumayı sevdirmek için neler yapmalıyız?
Bu konuda en önemli anne ve baba düşüyor. Rol model olmaları nedeniyle aileden kitap okumayı görmeleri gerekmektedir. Kitap okumak için çocuğu kesinlikle zorlamamak gerektiğine inanıyorum. Kitap okuma eylemine anne karnında başlanmalı diyebiliriz. Dişleme kitapları, plastik kitaplar (banyo yaparken) kullanılabilir bebeklik çağında. Her an çocuğun elinde bulunmalı. Sonrasında ise çocuk ile birlikte kitap okunmalı. Günün belirli bir saat okunmalı ve bu alışkanlık haline getirilmeli. Okunacak kitapları çocuğun sevdiği konulardan seçmeli. Tüm aile bireyleri ile kütüphaneler ziyaret edilmeli ve raflar arasından çocuk özgürce dolaşabilmeli, tüm kitaplara göz atmalı ve kendi istediği kitabı seçmelidir. Odasında mutlaka bir kitaplığı olmalıdır. Rahatça alabileceği boyutta tasarlanmalıdır. Eğer bu konular etkili olmazsa ödül sistemi ile sevdirme yoluna gidilebilir.
Kütüphanenizin üye sayısı kaçtır?
Üye sayımız aktif 4960’tır.
Kütüphanenizin üye profili nedir?
Kütüphane üye profilimizin büyük bir çoğunluğunu ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki kullanıcılarımız oluşturmaktadır. Yetişkin kullanıcı sayımız az. Bunun yanında son iki yıldır ise, çocuklarıyla beraber kütüphanemize gelen ebeveyn sayısında gözle görülür bir artış olduğunu söyleyebilirim.
Kitap okuyucularını bir araya getirecek faaliyetleriniz oluyor mu?
Elbette bu konularda, özellikle çocuklara yönelik etkinliklerimize ağırlık veriyoruz. Geleceğim yetişkin okurları için çocuklara yönelik tiyatro etkinlikleri, sinema gösterileri, satranç turnuvaları, kâğıt-karton-el işi kâğıdı vb. malzemelerle yapılan etkinlikleri sayabiliriz. Ye-tişkinler için de konferanslar ve sinema gösterileri düzenliyoruz.
Çiftçilik ve hayvancılıkla geçinen üç çocuk annesi Bedriye Ergin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünce “sıra dışı okur” unvanıyla ödüllendirildi. Sizin de böyle sıra dışı bir okurunuz var mı?
Son iki yıldır Kütüphane Haftası kutlamalarımızda sıra dışı okurlarımızı seçip ödüllendiriyoruz. 2016 yılında bir anneye bu ödülümüzü takdim etmiştik. Kendisi kızlarıyla beraber gelir kütüphanemizden faydalanırlardı. 2017 yılında ise köyden gelip liseyi bitirmiş olan kızı için kütüphanemizden kitap ödünç alıp kızına götüren bir babaya ödül vermiştik. Bunun dışından Ferhat Bozkurt isimli engelli kullanıcımız da Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan sıra dışı okurlar belgeseli için ilk on arasında girmiştir. Bizim için ayrı bir gurur kaynağıdır.
Kitap alımlarında belli bir türe öncelik veriyor musunuz?
Kitap alımlarında kullanıcılarımızın isteklerine öncelik veriyoruz. Bunun dışında güncel ve çok satanlar listelerini de dikkate alarak satın alma işlemi gerçekleştirmekteyiz.
Güncel dergi ve kitap alımlarını nasıl yapıyorsunuz?
Her yıl güncel dergiler, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından abonelikler adımıza gerçekleştirilerek, yayıncılar tarafından kütüphanemize gönderilmektedir. Kitap konusunda ise Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü materyal sağlama birimi tarafından farklı disiplinlere ait kitaplar, romanlar vb. kitaplar gönderilmektedir. Ayrıca her sene ödenek gönderilerek güncel yayınların alımı yapılmaktadır.
Yeni projeleriniz nelerdir?
Öncelikle mesleğim adına Bitlis’te çeşitli kazanımlar yapılmasını sağlamak istiyorum. En önemlisi de Zenginleştirilmiş Kütüphaneler (Z-Kütüphane) kurulmasına ön ayak olmak. Bununla ilgili çeşitli yerlerle görüşmeler yapıyorum. Eğer kabul edilirse ilkokul, ortaokul ve liselerde Z-Kütüphaneler kurulacak. Bunun yanında Bitlis İl Halk Kütüphanesinde kent arşivi kurulması çalışmalarına başlayacağız. Ayrıca kütüphane kuşakları bir araya getiren yegâne olgudur diyerek 35 yıl önceki kullanıcılarımız ve çocuklarıyla etkinlik düzenleyeceğiz.
Hakan Yücel 1986 yılında Ankara-Çubuk’ta doğdu. Aslen Kütahyalıdır. İlkokulu İzmir, ortaokulu Van, liseyi Sinop’ta tamamladı. 2009 yılında İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümünden mezun oldu. Halk Kütüphanelerine farkındalık yaratmak amacıyla #halkkütüphanemiçinpedallıyorum adını verdiği etkinlik gerçekleştirdi. Bu etkinlik kapsamında Van Gölü çevresini bisikletiyle dolaştı. 29 Ağustos 2012’de kütüphaneci olarak atandığı Bitlis İl Halk Kütüphanesi’ndeki görevine devam etmektedir.