Makale

TAKDİM

TAKDİM

Kültür Bakanlığımızın teklifi ile UNESCO tarafından 1991 yılının "Milletlerarası Yunus Emre Sevgi Yılı " olarak ilân edilmesi köklü kültürümüzün temel unsurlarından birinin, onun nadide bir temsilcisinin, dünya kamuoyuna tanıtılması açısından önemli ve anlamlı bir gelişmedir. Yıl boyunca tertiplenecek faaliyetler neticesinde, insan sevgisini esas alan dînî, tasavvufî Türk Edebiyatının bu büyük siması çeşitli yönleri ile ele alınacak, temsilcisi olduğu gerçek sevginin diğer kültür mensuplarına da olumlu katkıları olacaktır.

Yunus Emre, yalnız sevginin değil, aynı zamanda pek çok insanî değerin temsilcilerindendir. O, İslâm tasavvuf anlayışının müşahhas ve sade örneği, Türk-îslâm ahlâkının ve özellikle de hoşgörüsünün eşsiz bir temsilcisidir. O, tüm sadeliği içinde Türk Dili’nin derin ifade gücünü kanıtlayan, Türk Şiiri’nin ince ruhî çizgilerini gösteren büyük bir ustadır. Yunus Emre, Türk-lslâm Kültür Tarihi’nin evrenselleşmiş ustalarından yalnız bir tanesidir. Zengin kültürümüzün evrenselleşmeye hak kazanmış daha binlerce üstadı, insanlığa tanıtılma sırasını kendi eserleri içinde beklemektedir. Bu onların hakkı, insanlığın ihtiyacı, bizim de görevimizdir.

Milletlerarası Yunus (Emre Sevgi Yılı faaliyetlerine, az da olsa, katkısı olur düşüncesiyle Başkanlık olarak, Dergimizin bu sayışım, konu ile ilgili özel sayı olarak çıkarmayı kendimize vazife bildik. Yunus Emre’yi rahmet ve şükranla anarken, Milletlerarası Yunus Emre Sevgi Yılı’nın gerçekleşmesinde gayreti geçen kişi ve kuruluşlara teşekkür ediyor, bu konudaki gayretlerin amacına ulaşmasını Cenab-ı Hak’tan diliyorum.

Prof. Dr. Mustafa Said YAZICIOGLU
Diyanet İşleri Başkanı