Makale

Editörden

Editörden…

Değerler kişi ve toplumlara göre farklılık arz etse de hatta zaman içinde bazı değişmelere uğrasa da evrensel nitelikte olan değerlerin ortak hedefi aynıdır: İnsan onuruna yaraşır bir hayat.
Değerler aşınması yaşanılan günümüzde bilimsel, teknik, ekonomik vb. pek çok gelişmeye karşın, insanın öz benliğinde var olan değerler dünyası maalesef istenilen düzeyde olamamıştır. Çünkü İlâhî prensipleri önemsemeyen arayışlar, insanı bütün boyutlarıyla kapsamaktan aciz kalmıştır. Bu ise bedenen ve ruhen ayrılamaz bir bütünlük oluşturan insanın, huzur kaynağını keşfetmek için yeniden dinin rahmet iklimine dönmesini, dinî değerler başta olmak üzere kaybettiği pek çok değeri yeniden kazanmasını zorunlu kılmaktadır. Zira din, insanı maddî ve manevî yönleriyle bir bütün olarak ele almakta, onun hem dünyada hem de ahirette huzur ve mutluluğunu hedeflemektedir.
Değerler Dünyasını ele aldığımız bu sayımızda birbirinden kıymetli yazılara yer verdik. Nuray Yıldız, "Kimlik Oluşumunda Değerlerin Etkisi" yazısıyla kişilik ve kimlik kavramlarının oluşumunu ve Yüce Allah’ı tanımanın ve onun emirleri doğrultusunda yaşamanın insan fıtratına en uygun kişilik ve kimliğin edinilmesindeki rolüne değinmekte,
Doç. Dr. Fikret Karaman, "insan Karakterleri ve Değerlere Katkısı" başlıklı makalesinde, güzel işler yapan, istikrarlı ve sağlam iradeli kişilerden hareketle, insan davranışlarını oluşturan değerlerin önemi üzerinde durmakta,
Dr. Isa Kayaalp ise; "Değerleri Duyup Yaşayan Bir Varlık Olarak İnsan" başlıklı yazısında eylemlerin niteliklerinin insan başarılarının seviyesine bağlı olduğunu ve değerlerin oluşmasında dinin etkisini ele almaktadır.
Doç. Dr. Halil Altuntaş’ın, manevî değerlerin önemini ve onları aşındıran faktörleri ele aldığı "Milli ve Manevi Değerleri Zayıflatan Unsurlar" başlıklı yazısıyla, Dilşad Aktaş’ın, gençlerin değer algılarının temelinde "ben" duygusunun hâkim olduğunu ve bunun doğurduğu problemleri ele aldığı, "Gençlerin Değer Algısı "Ben" mi? "Biz" mi?" yazılarını da beğeniyle okuyacağınızı düşünüyoruz.
"İslam Estetiği" konusunu ele alacağımız Eylül sayısında buluşmak üzere...
Yüksel Salman