Makale

DİN İŞLERİ YÜKSEK KURULU KARARLARINDAN

DİN İŞLERİ YÜKSEK KURULU KARARLARINDAN

Konu: İkindi Namazı Hk.

Karar No.: 210

Yüksek Başkanlıkça 13.8.1966 tarih ve 269 sayı ile Kurulumuza havale buyuru­lan Nazilli Müftülüğünün 9.8.1966 tarih ve 323 sayılı yazısıyla İkindi namazı hakkın­daki yazısı incelendi.

Bu evrakın müzâkeresinde Kurul Başkanı Ali Rıza Hakses, üyelerden H. Hüsnü Erdem, İsmail Beherli, Lütfi Doğan, Ahmet Baltacı ve Hasan Ege hazır bulunmuş­lardır.

İkindi namazı vakti hakkında İmâm-ı Azam Hazretlerinin içtihadında ihtiyat mevcud olduğundan hu içtihâd ile amel oluna gelen memleketlerde müslümanların böylece amel etmelerinin uygun olduğu, ikindi namazını asr-ı evvelde kılmak da İmâm Ebû Yûsuf ile İmâm Muhammed Hazretlerinin içtihâdına göre olduğundan bir kısım memleketlerde de buna göre amel oluna gelmektedir.

Adet-i beldeye güre tatbik edilegeleu her iki suret de fıkıh ahkâmına uygun ol­duğu cihetle ikindi namazını yalnız asr-ı sâni ve asr-ı evvelde eda ettirmeye kalkmak, Müslümanlar arasında teşvişlere yol akacağından, böyle bir harekete ihtiyaç hissedlimediğinin Nazilli Müftülüğü’ne bildirilmesine karar verildi.

Konu: Ezanın teyple okunup okunmaması Hk.

Karar No: 201

Yüksek Başkanlıkça 28.7.1966 tarih ve 139 sayı ile Kurulumuza bavâle buyurulan Şuhud İlçesinden Hilmi Şenbaba’nın, Ezanın banda alınmış teyple okunup okunma­masına dair 25.7.1966 tarihli dilekçesi incelendi.

Bu evrakın müzâkeresinde Kurul Başkan Vekili Lütfi Doğan, üyelerden H. Hüs­nü Erdem, İsmail Ezherli, Dr. M. Esad Kılıcer, Ahmet Baltacı ve Hasan Ege hazır bulunmuşlardır.

İslâm şeâirinden olan Ezan, sünnet-i müekkededir. Akil bâllğ müslüman bir er­kek tarafından okunması şarttır.

Buna göre, banda alınan Ezanın namaz vakitlerinde teyp vasıtasıyla tekrarlan­masının câiz olmadığına karar verildi.

Konu: Trafik kazalarında ölenlerin tazminat paralan Hk.

Karar No.; 180

Yüksek Başkanlıkça 25.6.1966 tarih ve 41557 sayı ile Kurulumuza havâle buyu­rulan İskilip Müftülüğünün 6.6.1966 tarih ve 309/112 sayılı yazısı incelendi.

Bu evrakın müzâkeresinde Kurul Başkan Vekili Lütfi Doğan, üyelerden İsmail Ezherli, İbrahim Eken, Dr. A. Aslan Aydın, Dr. M. Esad Kılıçer, Ahmet Baltacı ve Hasan Ege hazır bulunmuşlardır,

Trafik kazalarında ölenler İçin tazminat olarak alınan paralatın, mttteveffânnı vârisleri için meşrû olduğunun, cezânın ise devletçe alınmış olan bir tedbirden ibaret bulunduğunun bildirilmesine ittifakla karar verildi. 20.7.1966