AFGANİSTAN VE ÖZBEKİSTAN’A ZİYARET

T. Kasım TOPRAK

Afganistan’ın Mezar-ı Şerif şehrinde Diyanet İşleri Başkanlığı’ nca daha önceden yapılması kararlaştırılan Mezar-ı Şerif Camii’nin temel atma merasimine katılmak ve incelemelerde bulunmak üzere, Devlet Bakanı Necmettin CEVHERİ’ nin başkanlığında, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri YILMAZ’ ın da bulunduğu 13 kişilik bir heyet, 1520 Eylül 1994 tarihleri arasında, Özbekistan ve Afganistan’a bir gezi programı gerçekleştirdi.
Bir rivayete göre Hz. Ali’nin naaşının olduğu kabul edilen, Afganistan’ın Mezar-ı Şerif şehrindeki "Ravza" olarak isimlendirilen külliyede, Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapımı planlanan Osmanlı mimari tarzında bir caminin temel atma merasimi, 17 Eylül 1994 Cumartesi günü saat 11.30’da Türkiye’den gelen heyet ve Afganistan yetkililerinin katılımıyla kalabalık bir topluluk tarafından gerçekleştirildi.
Sözkonusu heyet Özbekistan’ın Din İşleri Komitesi Bakanı Abdulgani Abdullah ve Taşkent Müftüsü Muhtar Çan’ı da makamında ziyaret ederek bir süre görüştüler.
Heyet Hz. Osman zamanında yazdırılıp çoğaltılan Kur’an-ı Kerim nüshalarından birinin bulunduğu Tilla Şeyh
Medresesi (İlmi Mübarek Kütüphanesi) ile, Buhara şehrindeki bazı tarihi yerlerde de incelemelerde bulundu.
Bu arada Devlet Bakanı Necmettin CEVHERİ; Özbekistan Dışişleri Bakanı ile Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov’u da makamlarında ayrı ayrı ziyaret ederek bir süre görüştü.

DUM LU PI NAR ŞEHİTLERİNİ ANDIK

Dumlupınar Meydan Muharebesi’nin 72. yılı kutlamaları vesilesi ile Diyanet İşleri Başkanlığı’nca şehitlerimiz için hatm-i şerif ve mevlid programı icra edildi.
Her sene İlçe Müftülüğü tarafından Kurtuluş Bayramı çerçevesinde-şehidlerimiz için yapılan hatim ve mevlid’i şerif programı bu sene Dumlupınar Belediyesi’nin isteği üzerine Diyanet İşleri Başkanlığı’nca görevlendirilen hafız, mevlidhan ve ilahi grubu tarafından icra edildi. Hatmi şerif Kütahya İl Müftülüğü personeli tarafından okundu.
Başkanlığımızı temsilen programa Din Hizmetleri Dairesi Başkanı Abdurrahman KAHYAOĞLU ile Mushafları İnceleme Kurulu Başkanı Çetin KARAMAN katıldılar. Mustafa KONT ilahi grubu ve çeşitli vilayetlerden iştirak eden hafız ve mevlidhanların okuduğu Kur’an-ı Kerim, mevlid ve ilahiler davetliler ve tüm Dumlupınar halkı tarafından takdir edildi. İlçe Müftüsü Mustafa ONAT’ın açış konuşmasından sonra kürsüye gelen Din Hizmetleri Dairesi Başkanı Abdurrahman KAHYAOĞLU konuşmasında, 137 bin şühedanın ruhlarını taziz için bu programın belediye başkanlığının isteği üzerine Diyanet İşleri Başkanlığı’mca hazırlandığını ve bundan böyle şehitlerimizin ve ecdadımızın şanına layık programlar hazırlanacağını ifade etti. Merasim, Mushafları İnceleme Kurulu Başkanı Çetin KARAMAN’ın yaptığı hatim duası ile sona erdi.