Makale

HADİSLERDEN SEÇMELER

HADİSLERDEN SEÇMELER

İbrahim b. Abdurrahman b. Avf radiya’llâhu anhden rivayete göre, oruçlu bulunan Abdurrahman b. Avf ’ın önüne yemek sof­rası getirdiler. Bunun üzerine dedi ki :

Benden hayırlı olan Mus’ab b, Ümeyr radiya’llâhu anh (Uhud muharebesinde) şehîd edildi, bir hırkadan başka kefeni bulunmadı. Onunla başı Örtülse ayaklan, ayaklan örtülse başı açıkta kalıyordu. Sonra tam mânâsiyle dünyâ bize yüz gösterdi, yâhut dünyâlık namına bize her şey verildi. O kadar ki, biz, hasenatımızın mükâfatı tacil olunuyor, âhirete bir şey kalmıyor diye korktuk, dedi ve ağ­lamaya başladı, yemeği de bıraktı, iftar etmedi.

(Hadîsi, Buhârî rivayet etmiştir.)

Amr b. Avf el-Ensâri radiya’llâhu anh’den rivâyet olunduğu­na göre, Resûl-i Ekrem Salla’llahu aleyhi ve sellem, Ebû Ubeyde b. el "Cerrah radiya’llâhu mih’i cizye tahsili için Bahreyn’e gön­dermişti. Oradan mühim bir mal ile döndü. Ensâr, Ubeyde’nin gel­diğini duyunca, hepsi sabah namazını Peygamberle kılmaya geldi­ler. Peygamber namazı kılıp dönünce, Ensâr önüne durdular. Resulüllah Ashabı bu halde görünce, gülümseyerek onlara:

— Öyle sanıyorum ki, Ebû Ubeyde’nin Bahreyn’den malla gel­diğini işittiniz, buyurdu. Onlar da :

— Evet, yâ Resûlullah diye tasdik ettiler. Bunun üzerine Resûlullah Salla’llahu aleyhi ve sellem : .

— Sevininiz ve ileride kendinizi sevindirecek şeyler bekleyi­niz, Vallahi bundan böyle sizin için fakirlikten korkmuyorum, belki sizden evvelki ümmetlerin önüne dünyâlık kapılan açılıp yekdiğe­rini kıskanmaları (ve din yönünden ziyan etmeleri) yüzünden on­ları hâk ettiği gibi sizi de helak etmesinden korkuyorum.

(Hadîsi, Buhârî ve Müslim rivâyet etmişlerdir.)