Makale

Merhaba

Kıymetli Okurlarımız,
Şimdi de “Merhaba ” köşenizin geleneksel uslûbuna uyarak Eylül ayı içerisinde cereyan eden önemli olaylara kısaca bakalım. Zira tarih milletler için önemli ibret dersleriyle doludur. Bunlardan bir kaçını şu şekilde sıralamak mümkündür.
- 4 Eylül 1919, Sivas Kongre si’ nin gerçekleştirildiği tarihtir. Bilindiği gibi Birinci Dünya Savaşı neticesinde Osmanlı yenilmiş, toprakları müstevlilerce paylaşılmaya başlanılmıştı. Bu duruma Türk Milleti seyirci kalamazdı. Öyle de oldu. Milletimizin içinden çıkan değerli komutan Mustafa Kemal, Anadolu ’nun işgal devletlerince paylaşılmasının önüne geçecek projeler üzerinde çalıştı. Halkı ile bütünleşerek tamimler yayınladı. Kongreler gerçekleştirdi. Türk Milleti topyekün kenetlendi. Ülkeyi kurtarmaya, düşmanları yurttan sürmeye karar verdi. İşte Sivas Kongresi bu kararların alındığı ve milletimizin bağımsızlığının teminatı olan önemli bir kongredir.
- 8-10 Eylül tarihleri arasında Ertuğrul Gazi’yi Anma Şenliklerinin 717. yıldönümü kutlamaları gerçekleştirilecektir. Osmanlı Devleti’nin kurulmasında Ertuğurul Gazi’nin manevi rolü önemlidir. Zira O, oğlu Osman Gazi’yi yeni bir devleti kuracak yetenekte yetiştirmiş, cihan imparatorluğu böylece vücut bulmuştur. 1999 yılı bu yüzden önemlidir. Çünkü 1999’da Osmanlı Devleti’nin kuruluşunun 700’üncü yıldönümü Devletçe ve çeşitli etkinliklerle kutlanılacaktır.
- 9 Eylül 1922, İzmir’in Yunan işgalinden kurtuluşun tarihidir.
-13 Eylül 1921 tarihi ise, Tarihimizin önemli dönüm noktalarından birisi olan ve zaferler zincirimizin bir halkasını teşkil eden Sakarya Zaferi’nin yıldönümüdür.
Ayrıca 15-21 Eylül tarihleri arasında “İlköğretim Haftası ” kutlanıyor. 27 Eylül 1538 tarihi de Preveze Deniz Zaferimizin yıldönümüdür.
Yurtdışı görevim nedeniyle bu yazım son “Merhaba ” yazısı oluyor. Siz okuyucularıma başarı ve mutluluklar diliyorum. Allah’a ısmarladık efendim.
Abdullah Ceyhan