Makale

Alibeyhüyüğü İmam-Hatip Lisesi

Alibeyhüyüğü İmam-Hatip Lisesi

Cihat AKINCI

5 Aralık 1993 Pazar günü berrak bir havada Alibeyhüyüğü Kasabasında idik. Alibeyhüyüğü İmam-Hatip Lisesi için inşa edilen tedrisat ve yurt binalarının hizmete açılış merasimine katılacaktık.
Târihi Karaman yolu üzerinde ve Konya’ya 40 km. mesafede geniş bir ovanın tam ortasına yerleşmiş bu kasabaya ulaştığımız zaman,büyük bir kalabalığın merasim mahallini doldurmuş olduğunu gördük. Kimler yoktu ki!... Bakan, eski ve yeni milletvekilleri, vali ve kaymakamlar, askeri erkan, belediye reisleri, Diyanet İşleri Başkanlığı, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, Konya İlahiyat Fakültesi ve Imam-Hatip Lisesi mensupları, vakıf temsilcileri, basın mensupları, televizyoncular ve halk hep orada idiler.
Türkiye’nin bütün il merkezlerinde ve pekçok ilçesinde Imam-Hatip Lisesi var. İl ve ilçelerin dışında kalan yerleşim birimlerinden yalnızca Alibeyhüyüğü Kasabasında Imam-Hatip Lisesi var.
Bu kasaba halkı, böyle bir ilim ocağına sahip olmanın onurunu taşıdıklarının ve nasıl bir hayra öncülük yaptıklarının farkında.
Merasim saat 11.00 de emekli imamlardan Hafız Hasan Hüseyin VAROL’un okuduğu Kur’an-ı Kerimle başladı. O anda okuyan ve dinleyen bütün kalabalık âlemlerin Rabbına hamdediyordu. Halkın iştirakiyle öğrencilerin coşku ile söylediği istiklâl Marşı da Kur’an-ı Kerim gibi saygı ile dinlendi. İlk konuşmayı okul binasının inşasında emeği geçen Hayra Hizmet Vakfı Başkanı Hasan Hüseyin VAROL yaptı. Sonra sırası ile Çumra Milli Eğitim Müdürü Kahraman OFLAZ, Çumra Kaymakam Vekili İbrahim Bey, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Halit GÜLER, Din Öğretimi Genel Müdürü Ahmet GÜL, Konya Milletvekili Osman ÖZBEK, Konya Valisi Atilla VURAL ve Devlet Bakanı Nurhan TEKİNEL konuştular.
Binlerce şehit ve gazinin, ilim ve gönül adamının medfun bulunduğu Anadolunun şirin bir köşesinde dînî eğitim ve öğretime yeni bir boyut kazandıran, ilgi ve heyecanla takip edilen bu konuşmalardan sonra, Devlet Bakanı Nurhan TEKİNEL tarafından besmele ile kur-delâ kesilerek bina hizmete açıldı.
Topraklarını Toros Dağlarının kucakladığı Alibeyhüyüğü Kasabasında tamamen halkın desteği ile inşa edilen bu bina, memleketin her bir köşesinden ilim aşkıyla kopup gelecek olan vatan evlatlarına hizmet verecektir.
Kasaba halkı hizmet ve anlayışta bu müessesenin etrafında bütünleşmiştir. Binanın inşasında önderlik yapan Kasaba halkından Hacı Ömer ZİLELİ "Bütün il ve ilçe müftülerimiz bize destek olmasaydı, biz bu binayı inşa edemezdik. Kendilerinden Allah razı olsun" diyor ve dua ediyor. Böyle bir duaya dahil edilmek de güzel bir şey.
Toroslardan geldiği tahmin edilen Ali Bey isminde bir yörük beyi tarafından hüyüğün eteklerinde çok eskiden kurulduğu söylenen Alibeyhüyüğü Kasabasında olanlardan, köy halkı kadar, davete katılanlar da memnundu. Üç ilkokul, bir ortaokul, altı cami, iki Kur’an kursu, bir pansiyon bulunan, Karaman, Hadim, Bozkır, Taşkent ve Akviran gibi önemli yerleşim merkezlerinin yol güzergâhında yer alan, 5 bin nüfuslu bu kasabada, Imam-Hatip Lisesinin olmayışı bir eksiklik olurdu. Böylece o eksiklik de giderilmiş oldu.
Bu eğitim şölenine katılanlara ve emeği geçenlere, özellikle köy halkına olayı yaşamış bir kimse olarak teşekkür ve dua etmek geliyor içimden.