Makale

İSLAM BÜYÜKLERİ

İSLAM BÜYÜKLERİ

— 37 —

“Şeyhü’l-İslâm ve Müfti’l-Enâm”

HANEFÎ MEHMED EFENDİ

Sultan Mehmed-i Râbi’ Han devri Şeyhü’l-İslâmlanndandır. Haneiî Mehmed Efendi ikmâl-i tahsil eyledikten sonra tarîk-ı tedrise dâhil ol­du. Evvelâ Edirne’de Sultan Selim, ba’dehû İstanbul’da Süleymâniye Medreselerine ta’yîn olundu. Bu târihten i’tibâren sür’atle kat’-ı merâtip ederek Medîne-i Münevvere (1044), Mısır (1051), Edirne (1056) Mevle- viyetlerine, iki sene mürurunda Anadolu Kazaskerliğine ta’yîn edildi (1058). O sene azledildi ise de üç sene sonra Rumeli Kazaskerliği ve ni­hayet Müftîliğe bekâm buyuruldu (1066). Köprülü’nün sadâreti hengâ- mında dört ay kadar Meşihat makamım ihrâz etti. Sinninin müterakkî, vücûdunun zalf olması hasebiyle azledildi (1067), iki sene sonra da ve­fat etti. Merkâdi Ebû Eyyûb El-Ensârî civânndadır. “Cenneti ide ma­kam Hanefî’ye Rabb-ı Mecîd” vefâtma târihtir.

— 38 — . “Şeyhü’l-tslâm ve Müfti’l-Enâm’’

MU-ZADE MUSTAFA EFENDİ

İmam Bâlî EJfendi’nin oğludur. Mustafa Efendi Tarîk-ı time sâlik olmuş, tedricen kat’-ı merâtip ederek Galata Mevleviyeti’ne kadar irti- kaa eylemiştir. Galata Mevleviyeti’nden azlini müteâkıp def’aten Rumeli Kazaskeri nasb edildi (1058). Sultan İbrahim devrinin menâsıb yağma­sından istifâde etti, Mehmed-i Râbi’ devrinde rütbesi tenzil edilerek Anadolu Kazaskeri ta’yîn olundu (1062), Beş sene sonra Meşihat ma- kaamım ihraza muvaffak oldu (1067), ,

Bâlî-Zâde Mustafa Efendi, azlini müteâkıb Filibe kazasına nefy edildi. Oğlu Galata Kadısı idi; pederinin Meşîhati esnasında o da gayet mutantan bir hayat imrâr eder, herkesin hased ve adavetini celb eyler­di. O da pederine terfîk olundu. Bâlî-Zâde bir sene kadar (Filibe)’de kaldı, Filibe Arpalığı Yanbolu’ya tahvîl edildi. Nihâyet müsâade-i Pâ­dişâh! ile İstanbul’a geldi, Sütlüce’de ikaamet etti. Vefâtı 1072’dedir. “Mustafa olsun şefî’ Mustafa” vefâtına târihtir. Müddet-i fetvâsı Sul­tan Mehmet Hân-ı Râbi’ zamâmnda altı ay yirmi gündür. Ahâdîs-i Şerîfeye dâir bir mecmûası vardır* .