RAİF KORKMAZ/ Çanakkale Müftüsü

RÖPORTAJ:

RAİF KORKMAZ/ Çanakkale Müftüsü

“Çanakkale halkı hakikaten milletine, devletine, dinine bağlı, bayrağını seven ve yardımsever bir halktır."

• Değerli Müftüm! Çanakkale’deki müftülük fâaliyetleri hakkında bilgi alabilir miyim?
Çanakkale’de göreve başlayalı 4 ay oldu. Çanakkale, Türkiye’mizin en güzel, en şirin, turistik illerinden biridir. Çanakkale halkı hakikaten milletine, devletine, dinine bağlı, bayrağını seven ve yardımsever bir halktır. Fakat teşkilatımızın hizmetleri yönünden arzu edilen seviyede değildir maalesef. Mesela gerek İl merkezimizde ve gerekse ilçe merkezlerimizde Kur’an kursu faaliyetlerimiz yok denecek kadar azdır. Benim burada ilk tespitim, Kur’an kursu hizmetlerini mevzuata uygun bir şekilde canlandırmaktır. Bu konuda ilçe müftülerimizle her ay muntazam toplantı yapıp neler yapabileceğimizi araştırıyoruz. Çanakkale’de potansiyel vardır. Halkımız din hizmetlerine fedakarlıktan kaçınmıyorlar. Kur’an kursu hizmetlerini halkımızı memnun edecek bir şekle getireceğiz.
Bir de hizmetiçi eğitim kurslarına çok önem veriyoruz. Görevlilerimizin iyi yetişmesi bakımından bu kurslar çok önemlidir. Üç ilçemizde başlattık, diğer ilçelerimizde de başlatacağız. İl merkezine 4 km. uzaklıktaki kepez bölgesinde modern bir yatılı Kur’an kursunun inşaatı tamamlandı, 1-2 ay içinde açılışını yapacağız. Hizmetiçi eğitimlerini de orada vereceğiz.
• Kuran kurslarının toplam sayısı ne kadar?
il ve ilçe merkezlerinde toplam 12, köy ve kasabalarda 15 adet fakat öğrenci yok denecek kadar az. Bunların kalitelerini yükseltmek için çalışıyoruz.
• Cami sayınız ne kadar ve cami hizmetleriniz ne durumda?
İl genelinde toplam 762 adet. İl merkezinde ise 20 camimiz var. 2-3 tanesi de projelendirildi. Yakın zamanda temellerini atacağız.
• İmam lojmanlan konusunda sıkıntınız var mı?
Evet, bu konuda büyük sıkıntımız var. Vali Beyle de görüştük, sağolsun maddi-manevi olarak bize yardımcı oluyor. “Siz başlatın, devlet-millet işbirliğiyle yapalım" diyor. İlçe müftülerimiz, din görevlilerimiz ve köy muhtarlarımız ile toplanıp meseleyi tartışıyoruz. Çalışmak bizden, muvaffakiyet Allah’tandır.
Hani bir söz vardın “insanı kâmil odur ki koyar yerde bir eser. Eseri olmayanın yerinde yeller eser.” Biz de Çanakkale’ye eserler bırakmak için bütün hızımızla çalışmalara başladık
• Kadro yönünden sıkıntınız var mı? Kadrosuz camilerimizden başka
kadro yönünden pek sıkıntımız yok. Ancak, vaiz ihtiyacımız var. İl merkezinde bir tek vaizimiz var. Bir de Lapseki ilçesinde kadrosu var ama vaiz yok. Bir tek vaizi de merkezde, bazen ilçelerde istihdam ediyoruz. Ben de her cuma ve bayramlarda bu görevi yerine getiriyorum.
• Yeni başlatılan merkezî vaaz sistemine geçildi mi?
Merkezî vaaz sistemimiz var ve halk bundan çok memnun. Bu sistemi başlatan Diyanet İşleri Başkanımız Sayın Mehmet Nuri Yılmaz’ı hakikaten tebrik ediyorum.
• Yayın durumunuz nedir? Örneğin dergilerimiz hakkında bir şikayetiniz var mı? Görevlilerimizin ve halkımızın yayınlarımıza bakış açısı nasıl?
Yayın yönünden sıkıntımız yok. Dergiler çok güzel. Kapakları, baskısı, konuları doyurucu. Görevlilerimiz ve halkımız beğeniyor. Fakat bazen geç geliyor. Her ayın 15’inde gelmesi lazım. Ancak millet olarak bizde bir okumama alışkanlığı var maalesef. Bu konuda da teşebbüsümüz var. Okuma kampanyaları başlatacağız. Küçük bir yayın satış yerimiz var ama yeterli değil. Merkezi bir yerde daha geniş bir mekan düşünüyoruz.
Sizin bu ziyaretinizden çok memnun kaldık. Çok güzel tespitler yaptınız. Bizim hissiyatımızı, duygularımızı Dergimiz vasıtasıyla memleketimizin her tarafına duyuracak, bizim sesimiz olacaksınız.
• Ben de gösterdiğiniz yakın ilginize çok teşekkürler ediyorum Sayın Müftüm! Kısa bir zaman önce Çanakkale’ye gitmenize rağmen gerek personelinizle, gerek idari kademelerle ve gerekse halkla iyi bir diyalog kurmuşsunuz. Güzel de çalışmalara başlamışsınız ve bunları gerçekleştireceğinize yürekten inanıyor, sevgilerimi sunuyorum.