RAMAZAN AYDINLIĞI

RAMAZAN AYDINLIĞI

Harun ÖZDEMİRCİ
Dini yayınlar Dairesi Başkanı

Yirmibirinci yüzyılın sonlarına yaklaştığımız şu günlerde evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennemden kurtuluş olan Ramazan Ayı’nı idrak ediyor olmanın mutluluğu içerisindeyiz. Bu ayda Allah Teala’nın kullarına rahmeti ile tecelli buyurarak af dileyenleri bağışlayacağı, merhamet isteyenlere rahmet edeceği müjdesi ile kalplerimiz coşuyor, gönüllerimiz huzura eriyor.
Kur’an-ı Kerim’de: “İnsanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak, Kur’an’ın indirildiği” (Bakara, 185) anlatılan bu kutlu zaman diliminde, manevî duygularımız doruk noktasına ulaşıyor, insanımızın hayırda ve iyilikte birbirleriyle nasıl yarıştıklarına şahit oluyoruz. Bütün güzelliklerin bizimle olması ve mübarek Ramazan Ayı’nı sağlık ve sıhhat içerisinde geçirebilmemiz için Yüce Mevla’ya dua ve niyazda bulunuyoruz. Camilerimiz yine müminlerle dolup taşıyor, minarelerimizden yükselen ezan sesleri yüreklerimizi biraz daha serinletiyor. Cenabı Allah’ın ‘Benim içindir’ diye buyurduğu oruç, insanlarımızın gönüllerinde olumlu ve derin tesirler bırakarak, kalplerdeki katılığı yumuşatarak, şefkat ve merhamet duygularının daha da artmasına vesile oluyor. Nefsin kötü arzularını kontrol altına alarak, insanları ruhen yükseltir ve ah- lâken olgunlaşmasını sağlıyor. Müminler, hem Allah’a karşı ibadet görevini yerine getirip, hem de iyi bir eğitimden geçerek pek çok güzel davranışlar kazanmış oluyorlar.
Ramazanda, teravihlerle başka bir birlikteliği tadarak, sahur ve iftarlarla sofralarımız ayrı bir bereketi hissederek, camilerde ve evlerde okunan mukabelelerle, zekat ve sadakalarla milletçe dayanışma ve yardımlaşmanın. paylaşmanın hazzını ve mutluluğunu yaşıyoruz. Bu ay içerisinde bulunan ve bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen, Yüce Rabbimizin bizlere sonsuz lütuf ve merhametinin bir göstergesi olan “Kadir Gecesi”nde semaya açılan ellerimizle, Allah’ın bağışlamasına ve rahmetine sığınırız.
Rahmet, mağfiret, feyz ve bereketin bütün müminleri kuşattığı bir zaman dilimi olan Ramazan Ayı, yurtiçinde olduğu kadar yurtdışında bulunan vatandaşlarımız arasında da coşkuyla yaşanır.
Ramazan Ayı’nın belirgin bir başka özelliği de kültürel anlamda birçok davranışı beraberinde getirmiş olmasıdır. Türkler tarafından yılda bir defa gelen misafir olarak kabul edilen Ramazan Ayı’nın hazırlıkları da kendine hastır.
Ev, cami ve çevre temizliklerinden tutun da, mutfaktaki hazırlıklara kadar neşeli, haıa- ketli günleri de beraberinde getirmiştir Ramazan. Bu özelliği ile de insanlar arasındaki sosyal yardımlaşmayı, sosyal dayanışmayı pekiştirmektedir.
Asırlar boyu Türk kültürünü geniş bir şekilde etkileyen, gerek yurtiçinde, gerekse yurtdışında bulunan Türk insanının birbirleriyle daha sıkı kaynaşmasında önemli bir unsur olan Ramazan Ayı’nın, bu tür kültürel etkilerinin de kaybolmaması en büyük temennimizdir. Yine temenni ediyoruz ki rahmet ayı Ramazan ve Ramazan Bayramı, ülkemizin birlik ve dirliğinin daha sıkı bir şekilde pekişmesine, vatandaş ve soydaşlarımızın hem maddî hem de manevî açıdan daha müreffeh bir hayat geçirmelerine vesile olsun.
Bir sonraki sayıda buluşmak ve nice Ramazanlara ulaşmak üzere, Ramazan Bayramınız kutlu olsun.
Hoşça kalınız.