Makale

SEVGİLİ OKUYUCULAR

SEVGİLİ OKUYUCULAR

Diyanet İşleri Başkanlığının süreli yayınları arasında yer alan ve şimdilik üç ayda bir çıkarılan Diyanet Dergisi, şekil ve muhteva­sında meydana gelen değişikliği, hacim ve trajındaki artışı müjdele­yen 2^. cildinin 1. sayısı ile yine elinizde ve hizmetinizdedir.

Bildiğiniz gibi Diyanet Dergisi, amacından ayrılmadan müte­vazı ölçüler içerisinde yayın hayatının 25. yılını yaşamaktadır. Bel­li bir hizmeti seviyeli bir anlayışla ifa etmenin rahatlığı içerisinde, bundan böyle de tenkit ve düşüncelerinize açık olarak değerli il­giniz, samimi teşvik ve desteğiniz sayesinde Türk fikir hayatındaki varlığını koruyacaktır.

Ayda bir yayınlanan Diyanet Gazetesi ile din görevlilerine ve yetişkinlere, yine ayda bir yayınlanan Diyanet Çocuk Dergisi İle ilk ve orta dereceli okullarda ve Kurbân Kurslarında öğrenim gören çocuklara ve gençlere din hizmeti sunmayı amaçlıyan Başkanlığı­mız, üç ayda bir yayınlanan Diyanet Dergisi ile de ilim ve kültür çevrelerine, meslekten ve meslek dışından dinî konularda araştır­ma yapan, tez hazırlayan kimselere imkân hazırlamayı ve yardım­cı olmayı düşünmüştür.

Belli bir yayın programıyla cemiyetin her kesimine ulaşmayı hedefleyen Başkanlığımız üzerine düşeni, Diyanet Dergisini de dev­reye sokmak suretiyle, istikrarlı ve seviyeli bir tutumla yerine ge­tirmeye çalışmıştır.

Bu arada Diyanet Dergisinin Türkiye üniversitelerindeki aka­demik kariyer imtihanlarında ve tez hüviyetindeki çalışmaların neşrinde kaynak gösterildiğine de memnuniyetle işaret etmek is­teriz.

Yirmibeş yıllık yayın tecrübesi olan Diyanet Dergisinin daha güzel ve daha yaygın hale gelebilmesi için ilgiyi teşvik edici ve muhtevayı cazip hale getirici bazı tedbirlerin alınması gerekiyor­du. Nihayet bu tedbirlerin alınmış olduğunu da bu sayımız göster­mektedir. Dikkatinizi çektiği gibi, muhtevanın titizlikle belirlen­mesi ve beğenilir olması yeterli görülmemiş, bu muhtevanın tak­dirinizi kazanacak bir görünümde takdimi için malzemede değişik­liklere, şekilde düzeltmelere gidilmiştir.

Reklâm ve tanıtım dergilerinin bile göz alıcı bir renk cümbüşü içerisinde iyi kâğıda ofset basıldığı zamanımızda, dinî, millî ve mes­lekî kültüre hizmet maksadıyla, Başkanlığımızın hizmet pencerele­rinden bir tanesini de ilim dünyasına açmış olmak gayesiyle çıkarılan dergimizin hâlâ üçüncü hamur kâğîda basılır olması bizi ra­hatsız etmiş ve ilk değişikliğe de buradan başlanmıştır.

Hemen müjdeleyelim ki bundan böyle dergimiz, iyi kalite birin­ci hamur kâğıda 4 forma yerine 6 forma olarak basılacaktır. Baskı adedi, artan ihtiyaç ve talep dikkate alınarak ve okuyucularımızın bizden esirgemiyecekleri gayretleriyle bu talebin daha da artacağı tahmin edilerek, üç binden onbine yükseltilmiştir. Derginin kapağı, beğeneceğinizi umduğumuz yeni bir düzenleme ile kuşe kâğıda ba­sılmıştır, Dergimizi benzerleri içerisinde belli bir yere getiren bu değişikliklerin kaçınılmaz neticesi olarak da fiatı 1000.— TL. olmuş­tur. Malzeme ve forma adedine göre Derginin fiatının düşük olduğu ve yukarda da işaret ettiğimiz gibi hizmet yönünün ağır bastığı he­men anlaşılacaktır. Temennimiz bu Fiatın uzun süre böyle kalmasıdır.

Günlük ve haftalık yayınları takip edenler iyi bilirler ki pek çok gazete ve dergi reklâm gelirleriyle yayınını sürdürebilmektedir. Reklâm alamayan mevkuteler yayın sahasından çekilip gitme akıbe­tinden kendilerini kurtaramazlar. Dergimiz böyle bir kaynaktan da mahrum olduğuna göre, okuyucularının fedakârlık ve anlayışıyla yayınını sürdürmeyi sağlıyacak bir fiatla piyasaya çıkmak zorun­dadır.

Din İşleri Yüksek Kurulunun tetkikinden geçtikten sonra Baş­kanlığımızca çıkarılan yayınlar, daima iftihar edeceğimiz seviye ve türde Türk münevverinin kütüphanesinde önemli bir bolüm ola­rak yer almaktadır. Türk aydınının güvenini sarsmayacak bir cid­diyetle yayın faaliyetlerimiz sürüp gitmektedir.

Şu hususu rahatlıkla söyleyebiliriz ki, Diyanet Dergisi 1962 yı­lından bu yana kendi türünde büyük bir boşluğu doldurmuş, kurulu­şumuza ve ilim çevrelerine yönelik memnuniyet verici hizmetler ifâ etmiştir. Genç akademisyenlerin ilmi araştırmalarını yayınlamak suretiyle ilmi kariyer kazanma konusundaki gayretlerine yardımcı olmuştur. Başta müftü ve vaizlerimiz olmak üzere din görevlilerini meslekî araştırmalara teşvik etmiş ve dînî konulardaki tetkikleri­ne sayfalarını daima açık tutmuştur.

Dergimizin geride bıraktığı çeyrek asırda yayınlanan sayıları zengin bir arşiv, dopdolu bir İlmî birikim niteliğindedir. Dergimize ömürleriyle ve yazılarıyla hizmeti geçenlerden öbür dünyaya göç edenleri rahmetle anıyoruz. Sağ olanlarına afiyetler diliyor, teşek­kür ediyor ve değerli ilgilerinin devamını bekliyoruz.

Değerli meslektaşlarımızın İlmî araştırmalarına sayfalarımızın açık olduğunu tekrar zevkle ifade eder, saygılar sunarız.

Halit GÜLER
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı