Makale

FATİH SULTAN MEHMED

FATİH SULTAN MEHMED

Yusuf KOL

Fatih Sultan Mehmed Han 29 Mart 1432’de doğmuştur. Babası Sultan İkinci Murad, annesi Hüma Hatun’dur. 1451-1481 yıllan arasında hükümdarlık yapmıştır. Fatih Sultan Mehmed, uzun boylu, dolgun yanaklı, kırmızı-beyaz tenli, kıvrık burunlu, kolları adaleli ve kuvvetli bir padişahtı. Devrinin büyük bilginlerinden birisi idi. Bir kaç tane yabancı lisan bilirdi. Alim, şair ve sanatkârları toplar ve onlarla sohbetten çok hoşlanırdı. Gayet soğukkanlı ve cesurdu. Büyük bir kumandan ve idareci idi. Yapacağı işler hususunda, en yakınlarına bile hiçbir şey sızdırmazdı. Zahmet ve güçlüklere karşı son derece tahammüllüydü. İrade ve azmi görülmemiş derecede idi.
Fatih Sultan Mehmed’in ömrü seferlerle geçti. Bizans İmparatorluğuna son verdi. İstanbul’u fethetti. Sultan Fatih, Enez’i Galata ve Kefe’yi Osmanlı topraklarına dahil etti. Limni, İmroz, Semendirek, Taşoz, Bozcaada ve Boğdan’a aldı. Belgrad’ı muhasara ettiği zaman çarpışmaya bizzat katıldı. Alnından ve dizinden ciddi şekilde yaralandı. 1458’de Mora’yı kısmen, bir sene sonra da Sırbistan’ı aldı. 1461 ’de Amasra’yı ve İsfendiyar Oğulları Beyliğini Osmanlı topraklarına dahil etti. Trabzon Rum İmparatorluğu’nu ortadan kaldırdı. 1462’de Romanya, Yayçe ve Midilli’yi aldı. 1463 senesinde Papa’nın büyük gayretleri ile toplanan ve savaşa katılan herkesin altı aylık günahının affolunacağı ilan edilen 20 devletin katıldığı bir haçlı ittifakı ile 16 sene savaştı. 1464’de Bosna’yı fethetti ve Hersek’i de tabiyeti altına aldı. 1466’da Konya ve Karaman’ı aldı. Arnavutluğu tamamen Osmanlı topraklarına kattı. 1470’de Ağrıboz’u aldı. Uzun Hasan’ı Otlukbeli Savaşı’nda yendi. Zafer şükranesi olarak kırkbin esiri salıverdi, hürriyetlerine kavuşturdu. 1476’da Macaristan ve Boğ- dan’ı Osmanlı Topraklarına kattı. Otuz sene içinde tam yirmibeş seferi bizzat kendisi idare etti. 900.000 km. kare olan toprakları 2.214.000 kilometre kareye çıkardı.
Fatih Sultan Mehmed, Venedikler tarafından tertiplenen tam ondört suikastten kurtuldu. En sonuncusunda ise kurtulamadı. Venedikler, bu büyük hükümdarı, aslen bir yahudi olan Maesto Ja- kopo isimli bir doktor vasıtasıyla zehirleterek öldürmeye muvaffak oldular.,Tarihçi Babinger’e göre bu suikastçı doktor, Yakup Paşa ünvanı ile sarayın doktorları arasında bulunuyordu.
1481 Mayısının üçüncü günü yine bir sefere çıkmışken, Gebze’de ordugâhında Perşembe günü vefat etti. Papa, Büyük Hakan’ın ölümünde tam üç gün üç gece bütün kiliselerin çanlarını çaldırtarak sevinç ayinleri yaptırdı. Fatih 49 sene bir ay beş gün yaşadı. İki imparatorluk, dört krallık ve onbir prenslik yıkan büyük hükümdarın cenaze namazını Fatih Camii’nde Şeyh Muslihiddin Mustafa Vefa Efendi Hazretleri kıldırdı. Türbesi Fatih Camii yanındadır. (Allah rahmet eylesin.)
Fatih, Müslüman Türk Milleti’ne yapmış olduğu büyük hizmetlerle, dünyanın en büyük hükümdarlarından birisi olduğunu ispat etmiştir. İstanbul gibi, cihanın bir incisi olan, bu muhteşem beldeyi Türk Milleti’ne kazandırmıştır. Yapmış olduğu çalışmalar ile, memleketinde büyük çapta bir imar hareketini gerçekleştirmiştir. Bugünün üniversitesi olan (Fatih Külliyesi)ni 1470 senesinde tamamladı. İstanbul’u fethettiği zaman 8 tane kiliseyi camiye çevirmiş, etrafındaki papaz odalarını da medrese yapmıştır. Bunların maddî bedellerini de ödemiştir. Ayrıca bir çok Anadolu kasabasında da medreseler yaptırmıştır.
Hz. Eyyûb El-Ensârî’nin (r.a.) kabri Fatih zamanında keşfedildi. Delâl-i Hayrat müellifi Şeyh Süleyman Cezulî ve Allame Ali Kuşçu Fatih devrinde vefat ettiler.
Peygamber Efendimiz (s.a.s.)’in; “...ne güzel kumandan..” diye vasıflandırdığı övgüye mazhar olan Fatih Sultan Mehmed Han gibi nice büyük kahramanlar yetiştirebilmeyi, Yüce Allah Türk Milleti’ne ihsân eylesin (Amin).