Makale

NASIL BİR DİYANET

BAŞYAZI

Prof. Dr. M. Said YAZICIOĞLU
Diyanet İşleri Başkanı

NASIL BİR DİYANET

DİYANET-Aylık Dergi bu sayıda kendisini bir nevi sorgulamaya başlıyor. Birkaç sayı devam edecek araştırmada Diyanet teşkilâtının ortaya çıkışı, geçirdiği safhalar ve nihayet ileriye dönük durumu ve konumu tartışılacaktır. Öyle zannediyorum ki konusunda en kapsamlı ve objektif bir yazı serisi ile okuyucunun karşısına çıkılacaktır.
DİYANET teşkilâtı kendi kendisini sorgulamakla geleceğe yönelik hedef ve stratejisini belirlemek için bir arayışın içine de girmiş olacaktır.
DİYANET İşleri Başkanlığı, önemli görevler üstlenmiş büyük bir kuruluştur. İnsanımıza daha iyi hizmet sunabilmek için bir dizi eğitim hamlesi başlatmış bulunmaktadır. Günümüzde hangi iş olursa olsun, kalite ön plana geçmiş durumdadır. Din gibi önemli ve hassas bir konuda kalitenin önemi ortaya çıkmaktadır.
DİYANET teşkilâtının bütün mensuplarının bilgi, kültür ve başarıları ile görevleri ne olursa olsun, her kesimden insanın sevgi ve saygısını kazanmaları temel hedeftir. Her görüş ve düşüncedeki insanımıza en iyi hizmeti sunmak, tüm teşkilât mensuplarının görevidir.
DİNÎ konularda en yetkili kuruluş Diyanet İşleri Başkanlığı’dır. Yüce dinimizle ilgili ne olursa olsun, sorulan her şeyin dinin özüne ve esaslarına uygun cevabını vermek Başkanlığın görevleri cümlesindendir. Bunu yaparken dinin aslı ve özünü kavramak esastır. Başka hiçbir kriter ve faktör bu konuda etkili olamaz. Bu noktada önemli olan, günümüzde ortaya çıkan problemlere çözüm bulabilecek yetenek ve seviyede olmaktır. Asırlarca önce, o dönemlerin şartlarına göre bulunmuş çözümlerle günümüz insanının ihtiyaçlarına cevap vermek her zaman mümkün değildir.
DİNÎ alanda ilmî ve araştırma kurumları olan İlahiyat Fakültelerine de büyük görevler düşmektedir. Bunlar birbirini tamamlayan müesseselerdir. Ancak maalesef Türkiye’de bir türlü başarılamayan ekip çalışması, üniversite ile uygulayıcı kuruluşlar arasında da istenildiği gibi gerçekleştirilememektedir. Üniversitelerde üretilen bilim, mutlaka ülkede ortaya çıkan problemlere alternatif çözümler üretmeli, uygulamada yapılacak düzenlemelere ışık tutmalıdır.
DİYANET-Aylık Dergi’nin bu sayısında son yılların önemli bir problemi olan AİDS konusuna değişik bir açıdan yaklaşılmaktadır, öyle zannediyorum ki bu konudaki yorum ve incelemeler ilgi ile takip edilecektir.
BU sayımızın bir başka konusu, 3-8 Ağustos tarihlerinde İstanbul’da toplanan İslâm Konferansı Teşkilâtı 20. Dışişleri Bakanları Toplantısı olacaktır. İslâm Ülkelerinin her zamandan çok birlik ve beraberliğe muhtaç oldukları bir dönemde bu toplantının Türkiye’de yapılması ayrı bir önem kazanmıştır.
GELECEK sayılarda sağlık ve afiyet içinde buluşmak dileği ile...