Makale

Ramazan ve Gönül Estetiği

başyazı

Ramazan ve Gönül Estetiği

Prof., Dr., Ali Bardakoğlu
DİYANET İŞLERİ BAŞKANI

Günümüz insanı dış dünyayı keşfederken iç dünyasında yeteri kadar yol alamamış, gönül dünyasında açılan boşluklar onu bir anlam arayışına yöneltmiştir. İşte içinde bulunduğumuz aylar, iç dünyamızdaki boşlukları doldurmak, kalıcı mutluluğu yakalamak için bir fırsattır. Çünkü bu aylar, dinî duyguların yoğunluk kazandığı, gönüllerin İlâhî rahmet ve mağfiret arzusu ile yıkandığı, merhamet, şefkat, yardımlaşma ve dayanışma duygularının doruk noktaya ulaştığı, tövbe ile Hakk’a yönelme şuurunun geliştiği af ve bağışlanma aylarıdır.
Bu aylar, insanların bütün güzellikleri hem kendi dünyalarında, yuvalarında ve sofralarında hem de gönül derinliklerinde yaşadığı, aynı güzellikleri yoksul, kimsesiz ve yüreği yaralı insanlarla paylaşma hassasiyeti gösterdiği bir maneviyat mevsimidir. Hiç şüphesiz bu ayların içerisinde en önemlisi yüce dinimiz İslâm’ın sahur ve seher sevincini, iftar zevkini, teravih coşkusunu ve içinden geçtiği topluma külli bir barış havası solutan "Ben oruçluyum" söylemini gönüllerde hissettiren, yenilenme bilincimizin tazelendiği Ramazan ayıdır.
Ramazan, kaybolan değerleri yeniden kazanma, her yıl aşınan değerleri onarma, ve gönül estetiği yakalama fırsatı verir.
Ramazan ayında oruç, iradeleri sabırla eğitir, farkındalık bilinci kazandırır.
İftar cömertliği, ikramı ve paylaşmayı öğretir.
Teravih, ibadetin neşe ve coşkusunu bütün topluma yayar.
Sahur, hayır ve bereketin ne olduğunu hissettirir.
Kadir Gecesinde, Kur’an, âdeta gönüllere yeniden nazil olur. Kur’an’la akıllar ve gönüller sonsuzluk yolculuğuna hazırlanır.
Zekât ve fitrelerle, toplumun sosyal yaraları sarılır.
Bayramla toplum rahmete, birliğe ve coşkuya yürür.
Ramazan, yalnızca maddi varlıklara, fiziksel görünümlere hasredilerek esas anlamından alabildiğince uzaklaşan iyilik ve güzellik kavramlarını da içinde barındıran estetiği bulma ve gönüller yapma iklimidir.
Ramazan gönlü ve aklı, iyiliğe, güzelliğe, paylaşmaya bağlama disiplinidir. Bu disiplinlerle ilişkileri tazelemek, gözden geçirmek, yeniden donanmak, manevî güzelliği ve iç dinginliği yeniden yakalamak bize anlamlı mesafeler katettirecektir.
Sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın pekiştiği, sevgi, saygı ve kardeşlik duygularının daha da güçlendiği, gelişiyle gönüllerimizi aydınlatan rahmet ve bereket mevsimi Ramazan ayının nefsimiz, ailemiz, milletimiz, ülkemiz ve bütün insanlık için hayırlar getirmesini, insanlığın dirlik ve düzenliğine, barış ve esenliğine vesile olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum.