Makale

MÜŞAVERE VE DİNÎ ESERLER İNCELEME KURULU KARARLARINDAN

MÜŞAVERE VE DİNÎ ESERLER İNCELEME KURULU KARARLARINDAN

KAN KARDEŞLİĞİ HAKKINDA

Karar: 512

Tarih: 19.9.1963

Müslümanlıkta “Kan kardeşliği” diye bir müessese yoktur. Bazı Türk kavimlerinde böyle bir âdet varsa da, bu, dinî bir mahiyet taşımaz.

Keyfiyetin Yüksek Başkanlığa bu suretle arzına karar verildi.

KAN BAĞIŞI HAKKINDA

Tarih: 11.9.1964

Kur’ân-ı Kerîm âyetlerinden ve hadîs-i şeriflerden anlaşıldığı üzere: İslâmiyet, in­sanın hayatını muhafazaya son derece önem verir. Tehlikeden korunmayı emreder, hat­tâ hayatı korumak için ıztırar hâlinde haram olan şeyleri yiyip içmeğe müsaade eder.

Dinimizce insan hayatının muhafazası bu kadar önemli olduğu için icabında bir kimsenin hayatını kurtarmağa vesile olacağından dolayı kan bağışında bulunmakta di­nen bir mahzur bulunmadığı mütalâasiyle keyfiyetin Yüksek Başkanlığa arzına karar verildi.

İKİ KIZ KARDEŞİN, İKİ ERKEK KARDEŞLE EVLENMESİ HAKKINDA

Tarih: 13.1.1964

İki kız kardeşle evlenmek isteyen iki erkek kardeşin düğünlerini aynı günde yap­makta, dinen bir mahzur olmadığı mütalâasiyle keyfiyetin Yüksek Başkanlığa arzına ka­rar verildi.

KADINLARIN CUMA NAMAZI KILMALARI HAKKINDA

Tarih: 17.7.1964

Kadınlara Cuma namazı her ne kadar farz değilse de, ehl-i vücubdan yâni diğer ibâ­detlerle “Namaz, Oruç, Zekât ve Hac ile” mükellef olduklarından Cuma namazını kıl­dıkları takdirde o günün öğlen farzı (Mariz, müsafir, köle vesair Cuma namazını kıldık­larında, öğlenin farzı onlardan sakıt olduğu gibi) kadınlardan da sakıt olacağı (Bedâî) C. 1, sahife 259 da ve Mezâhib-i Erbaa C> 1, Cuma bahsinde açık olarak yazılı olduğu­nun Yüksek Başkanlığa arzına karar verildi.