Makale

FETVA EMİNLERİ

FETVA EMİNLERİ

M. Vâmık Şükrü ALTINBAŞ

-11-

FETVA EMİNİ

AHMED EFENDİ

Tire’lidir. Zamanının ulemâsından ilm ü irfan iktisap ederek Aydın Yenişehrinde Müderris ve Müftü ve sonra (Hakîm Çelebi) zaviyesine şeyh oldu. İkinci Sultan Osman 1030 tarihinde Lehistan seferine gidince Şeyhülislam Hoca-Zâde Es’ad Efendi de mevkıb-i humâyunla beraber gittiğinden müşârün-ileyh Tire’li Ahmed Efendi fıkıhda şöhreti hasebiyle İstanbul’da Şeyhül­islâm kaymakamı nasbolundu. Şeyhülislâm Es’ad Efendi (Buğdan’da) hastalanarak seferin hitâmından evvel avdete mecbur olduysa da iyileşerek ifta umûrunu rü’yete başlayıncaya kadar geçen takriben bir sene müddet müşârün-ileyh Ahmed Efendi vekâlet etmiştir. Iftâ işlerini güzel başarıp fetvâya emîn olduğunu isbat eylemiştir. 1034’de vefat etti. Rahmetu’llâhi aleyh.

— 12 —

FETVA EMİNİ

MUSTAFA EFENDİ

Kırım’lıdır. «Çolak» demekle maruftur. Tahsilini bitirdikten sonra devr-î medâris ederek Fetva Emini ve 1044’de Manisa Müftüsü oldu. 1045 de vefat eyledi. Rahmetu’llâhi aleyh, fazl u kemâl sâhibi idi.

— 13 —

FETVA EMÎNİ

ESİRİ MEHMED EFENDİ

Bursa’lıdır. Erdebili İmam Abdülhalim Efendi’nin oğludur. Şeyhülislâm Zekeriya-Zâde Yahya Efendi’nin galiba üçüncü Meşihat inde 1043’de Fetvâ Emini oldu. 1054 târihinde Mekke Kadılığına tâyin olundu. O sırada Mısır’a gönderilen Darü’s-saâde Ağası Sünbül Ağa ile denizden giderken Malta’lılara esir oldular, «Esîrî» lâkabına sebep bu vak’adır.

Kara-Çelebi-Zâde Abdül’azîz Efendi (Ravzatül-Ebrâr) târihinde der ki: «Merhum Müftü Yahya Efendi’nin Fetvâ Emini belki devletinin rükn-ü rekîni olan Vâlide Sultan Müderrisi Bursavî Mehmed Efendi el ehdetü ale’r-ravi bir mikdar garamet-i maliye tahmiliyle nâil-i kazâ-yı beytü’llâhi’l-atîk ve Sünbül Ağa ile refiki’t-tarik olmuş idi.»

Müşârün-ileyh Mehmet Efendi esâretten kurtulduktan sonra 1059’da Mı­sır, 1062’de Edirne kadısı oldu. 1064’de mâzul iken ulemâ arasında zuhur eden galeyân ve Şeyhülislâm Ebû Saîd Efendi aleyhine vukubulan isyanda medhali bulunduğundan (Bozcaada) ya nefyolundu. 1065’de affedilerek 1065 Şavval’inde İstanbul Kadılığına tâyin edildi. 1067 Receb’in de infisâl etti. 1068 Şâban’ında Anadolu, Kazeskeri ve 1069 Cümâde’l-Uhrâ’sında Şeyhülislâm oldu. 1072 Cümâde’l-Uhrâsında azlolunarak Burşa’ya nefyedildi.

(Devamı Gelecek Sayıda)

ŞEREF DANIŞMAN

Gerede Yenicâmii İmam – Hatibi

1329 senesinde Gerede’nin Agızveren Güney köyünde doğmuştur. 1945 yılında İstanbul’da Merhum H. İdris Efendi’den tecvid ve tashihi hurûf okuduktan sonra 1946 da Kur’ân öğreticiliğine tâyin olunmuştur. 1947 de Yenicâmii İmam - Hatipliği görevini almıştır. Hâlen teşkilâtımızda bulunan Şeref Danışman, vâlzlik ve müftülük imtihanlarım kazanmıştır. Dişarıdan Orta okul imtihanlarına girerek me’zun olmuştur.

Memleketinin imârında ve kalkınmasında büyük gayretler sarfetmiş, kuruculuğuna yaptığı bir çok hayır cemiyetinde zevkle çalın­mıştır.

Bu gayretli meslekdaşımızı tebrik eder, hayırlı işlerinin devamını dileriz.

CAFER AYDIN

Trabzon İskender-Paşa Camii İmam - Hatibi

1 Nisan 1540 tarihinde Çaykara’nın Zeleka Köyün­de doğmuştur, 1949 senesinde de Trabzon İskender-Paşa Câmii İmam-Hatipliğine tâyin olunan Cafer Aydın, dışardan İmam-Hatip Okulu birinci devre imtihanları­nı başarı ile verdiği gibi, lise kısmından da İki dersi kalmıştır. Ayrıca fahri vâizlik imtihanını da başarı ile kazanan meslekdaşımızı tebrik eder daha üstün başarı­lar dileriz…

MEHMED DİNDAROĞLU

Muradiye Müftüsü

Dini bilgilerini özel olarak kendi gayreti İle ela eden Mehmed Dindaroğlu, 1935 senesinde Erciş’te doğmuş, orada İlkokulu bitirmiştir. 1955 de müftülük im­tihanını da kazandıktan sonra 1900 da Murâdiye Hazâ­sına müftü olmuştur. Ortaokul ve lise İmtihanlarına dışarıdan girerek tahsilini İkmal etmiştir, tebrik ederiz.