Makale

BABALAR, ÇOCUKLARINIZA EŞÎT MUAMELE YAPIN

BABALAR, ÇOCUKLARINIZA EŞÎT MUAMELE YAPIN

Lütİİ ŞENTÜRK


Bazı yerlerde baba, çocuklarından bir veya bir kaçma emlâk veya arazisinin bir kısmını veya tamamını vererek diğerlerini mahrum etmekte, çocuklarına aldığı hediye ve yaptığı bağışlarda eşitliğe riayet etmemektedir. Acaba bu hareket doğru mudur? Bunu biraz tetkik edelim;
Nu’man bin Beşir (R.A.) diyor ki: Babam Beşir, beni Resûl-i Ekrem’in huzuruna götürdü ve:
— Yâ Resûl’allah, bu oğluma malik olduğum köleyi verdim, dedi. Bunun üzerine Resûl-i Ekrem : 1
—«Ya Beşir, bu oğlundan başka evlâdın var mı?» diye sordu.
— Evet var, deyince Resûl-i Ekrem:
— Buna verdiğinin bir mislini hepsine de verdin mi? dedi.
— Hayır, cevabını alınca:
—Öyleyse beni şâhid tutma, çünkü haksızlığa ben şahadet etmem, buyurdu. Başka bir hadîs-î şerifte Peygamber Efendimiz (S.A.V.) :
— Çocuklarınız arasında eşitliğe riâyet ediniz, buyurmuşlardır.
Görülüyor ki Resûl-i Ekrem (S.A.V.) Efendimiz babaları, çocukları arasında âdilâne harekette bulunmağa, eşitliğe riâyet etmeğe dâvet etmektedir. Aile reisi olan babanın çocukları arasında yapacağı farklı muamele çocukları gücendirir, küstürür; babaya karşı olan hürmet ve saygılarını azaltır, isyâna sevkeder. Diğer taraftan kardeşler arasında kin ve çekememezlik gibi fena hallerin doğmasına sebeb olur. Halbuki baba, çocukların kendisine itaat ve hizmet etmesine, saygı ve hürmette bulunmasına yardım etmelidir. Böyle hareket eden babalar hakkında Peygamber (S.A.V.) Efendimiz:
:—: Oğlunun itaatli ve iyi olmasına yardım eden babaya Allah rahmet eylesin, buyurmuşlar ve dua etmişlerdir. Başka bir hadîs-i şerifte ise şöyle buyurmuşlardır:
— Allahu Teâlâ’ya âsî olmaktan çekinin; çocuklarınız arasında adalette bulunun. Nasıl ki onların size güzelce itaat etmelerini arzu ederseniz.
Çocukları bilgili, terbiyeli ve iyi ahlâklı yetiştirmek vazifesi olan ve onlara güzel nümune olması icab eden baba bu hareketiyle çocuklarına haksızlığı, adaletsizliği ve eşitsizliği Öğretmiş oluyor.
O halde baba çocukları arasında gayet hassas davranmalı, vereceği hibe ve yapacağı bağışlarda eşitliğe riayet etmeli ve hiç birini tercih etmemeye son derece gayret etmelidir. Aksi takdirde itaatsizlik, huzursuzluk evi kaplamış olur.