Makale

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI SAYIN M. TEVFİK GERÇEKER’ÎN HALTERCEMESİ

YENİ DİYANET İŞLERİ
BAŞKANIMIZ

Diyanet İşleri Başkanlığına Sayın M, Tevfik Gerçeker tayin olunmuş bulunuyor. Yeni Başkanımızın kısa hal tercümesini okuyucularımıza sunarken, dînimiz ve memleketimiz için çok büyük önem taşıyan bu görevinde de, muhterem Başkanımıza yüce Allah dan yardımca olmasını diler, kendilerîni hürmetle selâmlarız.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI SAYIN M. TEVFİK GERÇEKER’ÎN
HALTERCEMESİ

Mehmet Tevfik Gerçeker: 1314 (1898) de Karacabey’de doğmuştur. Babası : Musfafa Fehmi Gerçeker’dir. Onun babası: Mehmet Emin, onun babası da Karamanlı Ahmet’dir. Tahsilini İstanbul’da yapan Ahmet Efendi Karacabey’e gelmiş, halktan gördüğü sevgi.üzerine.....buraya yerleşerek ders okutmağa; başlamış ve torunu Mustafa Fehmi Gerçeker Mebus olarak Ankara’ya gitmek üzere ayrılıncaya kadar bu çığırda yürümüştür.

Bu aile içinde dünyaya gelen M. Tevfik Gerçeker, ilk ve rüştiye tahsilini Karacabey’de yapmış, aynı zamanda hıfza da çalışmış, babasından Kuran teallüm etmiştir. 1332 yılında askere alınıncaya kadar dînî ilimleri babasından okumuş, askerden dönüşünde İstanbul medreselerinde tahsiline devam etmiştir. Bu arada fırsat buldukça zamanın müneccimbaşısı Hüseyin Hilmi ve Riyaziyeci Ahmet Ziya merhumlardan hususî olarak Hey’et (Astronomi) de tahsil etmiştir. Talebe iken, Millî Mücadele ile ilgili görülerek Kürt Mustara Divan-ı Harbî adıyla anılan Birinci Divan-ı Harb-i örfîye verilmiş, Damat Ferit’in yerine getirilen Tevfik Paşa’nm sadareti zamanında muhakemesi beraatla neticelendiğinden, hürriyete kavuşur kavuşmaz Anadolu’ya iltihak etmiştir. Ankara’ya geldikten sonra, Ankara Hukuk Fakültesi açılıncaya kadar yine babasından ve tanınmış ilim adamlarından tahsiline devam etmiş, Hukuk Fakültesi açılınca buraya girerek pekiyi derece üe diploma almıştır. Bu sırada hocası Ahmet Ziya merhumun tavsiyesi ile olacak, onun dostu olan Rasathane Müdürü Fatin Gökmen’in rasathanede hizmet alma isteğine, hukukçu olarak kalmağı tercih ettiğini söyleyerek, Diyanet İşleri Zat İşleri Müdürlüğünde kalmıştır. 1932 yılında, serbest hayata atılmak gayesiyle, Danıştay’da üç sene hizmet alanların Avukat olmalarına imkân veren o zamanki Avukatlık Kanununun tanıdığı hükümden faydalanmak için, Diyanet İşleri Başkanı merhum Rifat Börekçi’nin muvafakatim istihsal ederek, Danıştay Yardımcılığına geçmiş ise de, bu süreyi doldurduğu zaman ayrılmağa fırsat bulamamış, burada sırasiyle İkinci, Birinci Başyardımcılıkta, Kanun Sözcülüğünde, Üyelikte, 9 uncu ve 7 nci Daireler Başkanlıklarında ve bir süre de Danıştay Başkanlığı vekaletinde bulunmuş ve bu arada Uyuşmazlık Mahkemesi Kanun Sözcülüğü yapmış ve Danıştay Umumî Hey’etine seçildiği için 1948 yılında kurulan Yüce Divan, Yüksek Seçim Kurulu Üyeliklerini ve Sağlık Bakanlığı Eczacılık Yüksek Haysiyet Divanı Üyelik ve Başkanlığını ifa etmiştir.

Daha sonra, Danıştayca Üye seçildiği için Anayasa Mahkemesine katılmış ve burada yapılan seçimle de Anayasa Mahkemesi Başkan Vekilliğine getirilmiştir.
1963 Temmuzunda yaş haddini doldurduğundan dolayı emekliye ayrılmıştır.

İlk memuriyete girişinden ayrılışına kadar geçen süre, 45 yıl gibi yarım yüzyıla yakın bir zamanı içine almıştır.

Bu defa da Diyanet İşleri Başkanlığı ile tekrar Milletinin hizmetine girmiş bulunmaktadır. d

DERGİ