Makale

FETVÂ EMÎNİ MEHMED ATÂULLAH EFENDİ

FETVÂ EMİNLERİ

M. Vâmık Şükrü ALTINBAŞ

— 21 —

FETVÂ EMÎNİ
MEHMED ATÂULLAH EFENDİ

Kadılardan Eyup’li İbrahim Efendi’nin oğludur. Şeyhül’-İslâm Minkarî Zâde Yahya Efendi’den feyiz alarak medreselerde müderrislik et­tikten sonra 1093’de Fetva Emini oldu. 1097’de Yenişehir Kadılığına gönderilip 1098’de saniyen Fetvâ Emânetine getirildi. 1102’de Şam Ka­dılığına tâyin olunarak 1113’de salisen Fetvâ Emîni oldu. 1114 Muhar­reminde İstanbul Kadısı olup o sene Cumde’l-Uhrasında azl ve 1115 Zil­hiccesinde Anadolu Kazaskeri nasbolundu. 116’da infisal etti. 1118 Şa­banında Rumeli Kazaskeri tâyin ve o sene içinde azledilerek 1124 Çüm- de’l-ÜIâsında sâniyen Rumeli Kazaskeri oldu. 1125 Saferinde Şeyhül-islâm nasbedildiyse de meşîhati idare edemeyip zamanında suiistimâl meydan aldığından o sene Cümâde’l-Uhrasında azlolundu. Azlinden mü­teessir olarak dilini tutamadığından 1126’da Sinob’a gönderildi. Bindiği gemi fırtınaya tutulup batmış ise de kendisi savn-i Huda ile kurtulmuş, Bolu’ya çıkmıştır. Orada ikametine müsaade edilip 1127’de vefat etmiş­tir. Rahmetu’llahi aleyh.

Fıkıhda zamanının ferîdi idi. Hattâ müverrih Râşid Efendi’nin rivâyetine göre içtihat dâvasında bile bulunurdu. (Fıkh-ı Atâi) namiyle bir te’lifi vardır.

Şeyhül’l-İslâm Ebe Zâde Abdu’llah Efendi de menfiyyen Trabzon’a gitmek üzere müşarünileyhin bindiği gemide idi. Fakat kurtulamayıp boğulmuştur. Rahimehu’llah.