Makale

KİTAP - AİLE ANSİKLOPEDİSİ

KİTAP

AİLE ANSİKLOPEDİSİ

Türkiye’nin ilk ihtisas ansiklopedisinde yaklaşık 150 yazar ve araştırmacı 270 madde ile yer aldı.
Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu’nun Türkiye Yazarlar Birliği Vak-fı’na hazırlatmış olduğu, Türk Aile Ansiklopedisi" yayınlandı.
Yayın yönetmenliğini D. Mehmet DOĞAN’ın yapmış olduğu Türk Aile Ansiklopedisi; Doç. Dr. İhsan Sezai (Başkan), Muhsin Mete, Doç. Dr. Mustafa İsen ve Doç. Dr. Haşim Karpuz’dan oluşan bir kurul tarafından ortaya konulmuş; 143 yazar, düşünür ve bilim adamına 270 madde yazdırılarak meydana getirilmiş 3 ciltlik bir eserdir.
Türk Aile Ansiklopedisi, ansiklopedi geleneği içerisinde aile odaklı bir çalışma olarak, ilk olma özelliğini taşımaktadır.
Türk Aile Ansiklopedisi, Türkiye’de "Ansiklopedi" adıyla, 1927 - 1928 yıllarında dört cilt olarak çıkan Çocuk Ansiklopedisi’nden sonra yayınlanmış yerli-telif ansiklopedi örneklerinden birisidir.
Yazıların tümü ansiklopedide alfabetik sırayla yer almakta ve her harfin yer aldığı sayfada yazı başlıkları da verilmektedir. Ayrıca ansiklopedide yer alan ana yazılar çerçeve yazılarla desteklenmekte ve okuyucunun konulara bir başka bakış açısıyla yaklaşmalarına yardımcı olunmaktadır.
Aile Araştırma Kurumu’nun çıkartmış olduğu üç ciltlik Türkiye Aile Ansiklopedisi, güzel baskısı, özgün dizaynı ve yazılarıyla, bundan böyle ülkemizde yapılacak aile ağırlıklı çalışmalara öncülük edecek niteliktedir.
Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu Başkanı Dr. Necmettin Türinay, ansiklopedinin önsözünde şöyle diyor:
"Bu ansiklopedi, Türk ailesine ilişkin kavram ve fonksiyonların büyük çoğunluğunu kucaklamaya çalışıyor.
Türk Aile Ansiklopedisi’nin iki gayesi vardır. Bunlardan biri "zamanı yakalama", diğeri ise "idrâk ufkunu genişletmedir.
Bütün bu emekler ve harcanan çabaların sonunda başarılı bir şekilde hazırlanan Türk Aile Ansiklopedisi’nin okuyucularına "zamanı yakalama" ve "idrak ufkunu genişletme" konularında önemli ölçüde yardımcı olacağını umarız.

Mustafa YEŞİLYURT