Makale

Editörden

Editörden

İslâm dini, başlangıçtan itibaren doğru ve sağlıklı bilgiyi esas almış, bilinçli ya da bilinçsiz olarak dine sonradan sokulmaya çalışılan yanlış telakki ve batıl inanışlara karşı bir duruş sergilemiştir. Hz. Peygamber (a.s.), tevhid mücadelesinin merkezi ve ilk mabed olan Kabe’yi, aşkın varlığa ulaşmaya engel teşkil eden şirk unsuru putlardan arındırırken, Kur’an-ı Kerim, “Hak geldi, batıl zail oldu.” (İsra, 81) ayetiyle, Hz. Peygamberin bu mücadelesinin temel dinamiklerine zemin teşkil etmiş ve İslâm’ın esaslı bir öğesi olan hak/gerçek kavramına dikkat çekmiştir. İslâmiyetin gelişi ile dinin özüyle bağdaşmayan her türlü yanlış unsur ortadan kaldırılmış ve İslâm, hakkın/gerçeğin temsilciliğini üstlenmiştir. “Bugün sizin için dininizi kemale erdirdim. Size nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak İslâm’ı seçtim.” (Maide, 3) ayeti de bu hususa işaret etmektedir.
Ne var ki insan bilincini ve davranışlarını hurafe ve batıl inançlardan bütünüyle arındırmak her zaman mümkün olmamıştır. Sadece eski toplumlarda değil, modern toplumlarda da halen, pek çok hurafe, gündelik yaşamın hemen her kesitinde etkisini baskın bir şekilde sürdürebilmektedir. Diyanet İlmi Derginin bu sayısında, Doç. Dr. Seyfettin Erşahin’in, “Hurafe ile Mücadelenin Niceliği ve Niteliği Üzerine” başlıklı yazısıyla, Fatma Yılmaz’ın “Kadınlar Arasındaki Hurafeler ve İslâm’ın Hurafelere Bakışı” isimli yazıları hurafeler konusuna genel bir bakış açısı sunmaktadırlar.
Bu sayımızda, dinî iletişim ve din hizmetlerinde verimliliğin artırılmasına katkı sağlayacak ve yeni açılımlar getirecek makalelere de yer verdik. Bu kapsamda, Prof. Dr. Hayati Hökelekli’nin kaleme aldığı “Günümüz İletişim Teknikleri ve Dinî İletişim” başlıklı yazı, yeni iletişim yöntemlerinin dinî tebliğ alanında açtığı imkânları merak edenler için yeni ufuklar açarken, Dr. Ömer Yılmaz’ın “Yurtdışı Cami ve Cami Dışı Din Hizmetleri” başlıklı makalesi, yurt dışında hem cami içi hem de cami dışı din hizmetleriyle ilgili olarak, din görevlilerine bazı önerilerde bulunmaktadır.
Dr. Ali Bulut tarafından yazılan “Kur’an’daki Çok anlamlı Kavramların Türkçe’ye Çevirisi Sorunu -İsraf Kavramı Örneği-” başlıklı makale, çok anlamlı kavramların Türkçe’ye çevirisi konusunda karşılaşılan sorunlarla çözüm önerilerine
yer verirken; Hilal Duman, “İslâm Hukukunda Annenin Çocuğunu Emzirmesinin Hükmü”nü irdelemektedir.
“İki Dünya Savaşı Arası Dönemde Bulgaristan Müslümanlarının Batılılaşma Çabaları” başlıklı makale ile Doç. Dr. İbrahim Hatiboğlu; “Kadının Estetik Bakış Açısının Eve Yansıması” adlı makale ile de Kadriye Erdemli, batılılaşma konusunda bilgilenmek isteyen ve estetiği önemseyenler için farklı bakış açıları sunmaktadırlar.
Diyanet İlmi Dergi, birbirinden değerli kalemlerle güncel sorunlara ışık tutacak sağlıklı bilgileri sizlere ulaştırmaya devam edecektir.
Yeni sayımızda buluşmak ümidiyle.

Dr. Yüksel Salman